Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница

Сведения об авторах

РОЗРОБКА "СХЕМИ САНІТАРНОЇ ОЧИСТКИ м. ХАРКІВ"

БОНДАР І. Л., ЮТІНА А. С.

ЗАТ "УкркомунНДІпрогрес" (Харків)

На замовлення Харківського міськвиконкому інститутом "УкркомунНДІпрогрес" проводиться розробка "Схеми санітарної очистки м. Харків" (далі - Схема) з аналізом стану діючої системи санітарної очистки, прибирання та поводження з відходами в місті та ретельною проробкою ряду альтернативних технічних та організаційних рішень та техніко-економічним обгрунтуванням обраного варіанту.

Передбачено поетапне втілення заходів розробленої Схеми (першочергових на 2004 - 2006 рр., перспективних до 2028 р.) з поступовим будівництвом в місті окремих об'єктів санітарної очистки, що максимально відповідатимуть сучасним екологічним вимогам і використовуватимуть прогресивні технології поводження з відходами.

На основі даних проведеного в різних районах міста натурного обслідування, а також чинних нормативних документів виконані розрахунки фактичного накопичення твердих побутових відходів (ТПВ) в житловій забудові і підприємствах невиробничої сфери Харкова, яке коливається в межах 1350 - 2050 тис.м3/рік. Прийняте базове середнє значення - 1600 тис. м3/рік по об'єму, або 355 тис. т/рік по масі. Розрахункове річне накопичення рідких побутових відходів неканалізованої житлової забудови (на І чергу реалізації схеми) - 640 тис. м3/рік; кількість харчових відходів - 151 тис. т/рік.

Розрахована необхідна кількість транспортних засобів, обладнання та споруд для якісного здійснення санітарної очистки та цілорічного прибирання міста (сміттєвозів, сучасних контейнерів - сміттєзбірників різної місткості, асенізаційних, поливально-митних та снігоочищувальних машин); визначена пропускна спроможність зливних станцій, місткість полігонів ТПВ, піскобаз та снігозвалищ; обґрунтована продуктивність сміттєсортувальних установок тощо.

Розроблені маршрути спеціалізованого автотранспорту при вивезенні ТПВ, які забезпечать мінімальне завантаження центру міста та підвищать його екологічну чистоту. Виявлені основні фактори можливого негативного впливу на довкілля окремих об'єктів сфери санітарної очистки, надані пропозиції щодо регіонального розміщення цих об'єктів на території міста за умов максимального зменшення екологічної шкоди від них.

Надана карта-схема м. Харків з розміщенням на ній запропонованого варіанта споруд санітарної очистки та прибирання міста, маршрутів сміттєвозного транспорту.

Виконані економічні розрахунки витрат, необхідних для реалізації розробленої Схеми, запропонований їх розподіл за роками інвестування та за джерелами надходження коштів. Передбачається витрати здійснювати з місцевих бюджетів, позабюджетних фондів (екологічного напрямку), за рахунок коштів підприємств, а також шляхом залучення вітчизняних та зарубіжних інвесторів.

Главная страница

Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 22.04.07