Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница

Сведения об авторах

КІЛЬКА НАПРЯМКІВ ДОПОМОГИ АГЕНТСТВА США З МІЖНАРОДНОГО РОЗВИТКУ У ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМИ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ

ЧЕРКАС О. І.

Регіональна Місія Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Білорусі та Молдові (Київ)

Як відомо, чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Саме тому ключовим є питання максимально можливого попередження та запобігання утворенню відходів як виробництва, так і споживання. Проте, сучасний стан економічного та технологічного розвитку України не дозволяє сподіватися на вирішення проблеми відходів виключно таким шляхом, а вимагає паралельного прийняття комплексу невідкладних заходів з очищення території України від накопичених за багато десятиріч небезпечних промислових, будівельних, сільськогосподарських і побутових відходів.

Вирішувати цю складну проблему потрібно органам державної влади всіх рівнів разом з місцевим самоврядуванням, підприємствами й організаціями різних форм власності та громадськістю. Ніхто, окрім самих українців, не є більш зацікавленим і спроможним її вирішити на українській землі. Сприяти в цьому можуть економічно та технологічно розвинуті держави, насамперед, ділячись власним позитивним досвідом і демонструючи кращі світові практики в рамках програм технічної допомоги.

Протягом 1992 - 2003 років Регіональна місія Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Білорусі та Молдові (далі - АМР США), що розташована в Києві, надала Україні технічну й гуманітарну допомогу на суму понад 1,6 мільярда доларів США з метою підтримки її демократичних, економічних і соціальних перетворень, а також поліпшення довкілля українських громад. Кілька програм і проектів АМР США безпосередньо мали на меті передати прогресивний досвід вирішення проблеми відходів як на рівні окремих підприємств, так і територій, а також навчити місцевих українських фахівців передовим світовим підходам у цій царині. Так, у другій половині 1990%х років у рамках проекту із запобігання промисловому забрудненню і підвищення енергоефективності АМР США спонсорувало понад 43 аудити з енергоефективності та зменшення відходів виробництва на підприємствах у Донецькій і Дніпропетровській областях. Це дозволило знизити собівартість інвестицій у заходи з контролю за забрудненням довкілля при термінах самоокупності менше року за рахунок заощаджень у споживанні енергії та вартості виробництва.

1999 р. АМР США через програму "Екологічні зв'язки" (EcoLinks) надало українським підприємствам і місцевим органам влади 23 партнерських гранти та майже 30 грантів швидкого реагування на загальну суму понад 1,33 мільйона доларів США. Гранти були спрямовані на запровадження новітніх систем екологічно чистішого виробництва, екологічного менеджменту, зменшення викидів парникових газів і попередження глобальних кліматичних змін, енергозбереження та покращання якості води тощо. Одним із найпоказовіших прикладів успішного використання грантових коштів програми "Екологічні зв'язки" є проект з розвитку системи екологічного менеджменту і підготовки до сертифікації, згідно з вимогами стандарту ІСО (ISO) 14001, п'яти заводів ВАТ "Концерн Стирол" з Горлівки Донецької області. Кінцевим результатом є те, що ВАТ "Концерн Стирол" стало першим українським промисловим підприємством, яке отримало 16 січня 2002 р. міжнародний сертифікат на систему екологічного менеджменту відповідно до вимог міжнародного стандарту ІСО (ISO) 14001.

Сьогодні АМР США фінансово підтримує кілька екологічних програм і навчальних семінарів (тренінгів), які серед інших цілей сприяють вирішенню проблеми відходів в Україні. Найбільш характерними серед них є програми: місцевих екологічних дій (МЕП), підтримки Українського центру менеджменту землі та ресурсів" (УЦМЗР), "Екологічні зв'язки" (EcoLinks) у частині надання невеликих (до 4 тис. доларів США) грантів швидкого реагування, навчальної програми з управління місцевими екологічними проблемами тощо.

АМР США започаткувало програму МЕП, спрямовану продемонструвати участь громадськості у вирішенні екологічних проблем на прикладі семи громад і створити передумови підготовки та впровадження місцевих екологічних планів дій на теренах України протягом ближчих років. МЕП об'єднує громадян, керівників місцевих органів влади і лідерів з кола підприємців з метою визначення та вирішення пріоритетних екологічних проблем шляхом впровадження конструктивних і низьковитратних заходів. Вона допомогає місцевим громадам у вирішенні їх найважливіших екологічних проблем, зокрема, й поводження з відходами, що була визнана пріоритетною мешканцями у всіх семи демонстраційних громадах. Упродовж 2003 р. у цих громадах було ліквідовано 14 несанкціонованих стихійних сміттєзвалищ, а у м. Павлоград Дніпропетровської області успішно реалізовано пілотний проект роздільного збору твердого побутового сміття у багатоквартирних будинках.

АМР США підтримало створення Українського центру менеджменту землі та ресурсів (УЦМЗР), допомагаючи, таким чином, Україні у розбудові її потенціалу з використання дистанційного зондування, геоінформаційних систем (ГІС), цифрової картографії, інтернету й інших інформаційних технологій з метою опрацювання дієвої державної політики та процесу прийняття рішень. УЦМЗР посприяв Україні у застосуванні цих технологій з метою вирішення таких проблем, як повені та паводки у Закарпатті, пожежі та повені у Чорнобильській зоні відчуження і довкола неї, зоні надзвичайної екологічної ситуації у Первомайському районі Миколаївської області тощо. Кінцевою метою програми є підвищення наявності, корисності та міжнародного обміну географічними даними, включно з розташуванням сховищ токсичних ядохімікатів й інших небезпечних для довкілля об'єктів на території України.

Нова навчальна програма АМР США з управління місцевими екологічними проблемами, що виконується американською неурядовою організацією "Академія сприяння освіті" спільно з українськими партнерами, розпочалася в грудні 2003 р. саме з тренінгу по управлінню твердими побутовими відходами для майже 30 представників восьми територіальних громад України. За кілька місяців вони проведуть навчальні семінари з цієї ж тематики для мешканців своїх громад. На черзі - тренінг з управління небезпечними відходами та навчальна поїздка для вивчення досвіду поводженнями з відходами в одній з країн Центральної Європи.

Главная страница

Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 22.04.07