Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница

Сведения об авторах

РЕЗУЛЬТАТИ СПІВПРАЦІ ГРОМАДСЬКОСТІ, ВЛАДИ ТА НАУКОВЦІВ У ВИРІШЕННІ РЕГІОНАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ ПЕРЕРОБКИ ВІДХОДІВ

ФОМІНА Н. М.

ЧеркОО ВЕЛ

СТОЛЯРЕНКО Г. С.

Черкаський державний технологічний університет

АНТОНЕВИЧ Н. М.

Черкасиекокомресурси

АБРАМЕНКО В. А.

Міськвиконком (Черкаси)

Кількість відходів та їх склад залежать від багатьох чинників і можуть значно відрізнятися навіть на сусідніх вулицях міста. Взагалі структура відходів визначається рівнем розвитку країни, специфікою і розміщенням промислових, господарських і навіть торговельних об'єктів. Приблизний склад міських твердих відходів відомий. Ми й досі маємо факти вивезення побутових відходів за межі міста, де створюються стихійні звалища, які стають епідеміологічно небезпечними зонами довкілля. При цьому втрачаються цінні компоненти твердих побутових відходів (ТПВ) - кольорові метали, скло, папір, текстиль тощо.

З метою вирішення цих проблем в місті Черкаси розроблено Програму "Чисте місто", яка представляє собою комплекс заходів, спрямованих на системну організацію збору та утилізації ТПВ. В розробці програми брали участь фахівці управління житлово-комунального господарства та відділу екології міськвиконкому, громадські організації міста, зокрема Лабораторія екологічних проблем Черкаського державного технологічного університету, Черкаська обласна організація Всеукраїнської екологічної Ліги. Сформовано уповноважену ініціативну групу з розробки та впровадження цієї програми.

Для врахування думок населення міста стосовно програми було розроблено анкету, надруковану в міській газеті "Місто". Анкети були розповсюджені також серед різних верств населення, що дало можливість врахувати при розробці програми суттєві пропозиції населення. Аналіз анкетування дозволив зробити деякі висновки. 90% опитаних незалежно від віку та статі не вважають наше місто чистим та упорядкованим.

Заслуговує уваги відповідь респондентів на питання про роботу комунальних служб міста з утримання територій парків, житлових масивів. Більше ніж 92% визнали роботу негативною. Але ж чисто не там, де прибирають, а там де не викидають сміття. Тобто проблема вимагає вирішення цілої низки питань, зокрема просвітницької та роз'яснювальної роботи серед населення.

Лише 20% населення влаштовує система організації збору побутових відходів. Найбільше проблем у мешканців багатоповерхівок та молоді міста.

77,2% опитаних погодились збирати тверді побутові відходи окремо. Мешканці приватних будинків підвищили цей показник до 81,9%, а студенти навпаки знизили показник до 75%.

Питання налагодження чіткої системи збирання та вивозу ТПВ отримало підтримку 96% населення, але при цьому 84% цих респондентів запропонували змінити систему збирання та вивозу ТПВ.

Домінує позитивна відповідь (80%) на пропозицію залучати до збирання сміття приватні фірми на конкурсній основі. Організація роздільного збирання відходів безпосередньо з квартир отримала позитивне відгук у 64%, а приватний сектор збільшив цей показник до 74,5%. Не погодились з погодинним збиранням ТПВ 47% населення, але цей показник у мешканців приватного сектору складає 58,5%. 81,24% опитаних вважають, що виробники продукції та торговельні організації повинні сплачувати за утилізацію пакувальних матеріалів. За впровадження більш жорсткої адміністративної відповідальності за забруднення міста вимагають 93,1%, а молодь взагалі за цю пропозицію на 96,1%.

Щодо ліквідації стихійних звалищ надійшло багато усіляких пропозицій, зокрема за штрафи, адміністративні санкції висловилися 57% опитуваних; за будівництво заводів, підприємств та їх перепрофілювання у напрямку переробки відходів висловилися 47%; за встановлення додаткових урн - 37%; за санкції міліції - 14% і за підвищення рівня культури населення - 5%.

Надійшло багато пропозицій щодо інформування населення через засоби масової інформації про хід виконання програми "Чисте місто". 94,1% респондентів підтримали розробку і впровадження програми в місті. Для проведення заходів, запропонованих в програмі "Чисте місто", було перевірено можливості впровадження деяких з них, і, головне, розглянуто економічні розрахунки доцільності їх проведення. Тому ініціативною групою було запропоновано РЕУ-6 провести експеримент для визначення фактичної кількості сміття, що входить у сміттєвоз, склад сміття та економічну доцільність його сортування. Експеримент показав, що сортування сміття лише одного сміттєвоза дає прибуток у 740 гривень, що є безперечним доказом економічної доцільності і перспективи використання роздільного збирання сміття або його сортування. Для детальної розробки програми використовувалися заходи з проведення семінарів висококваліфікованими фахівцями, фокус-груп з різними категоріями фахівців та населення, проведено студентську наукову конференцію "Екологія та соціальний прогрес".

Науковцями ініціативної групи розроблено проект матеріальних та теплових потоків, які зв'язують існуючі підприємства, а також підприємства, які будуть утворені для комплексної переробки побутових відходів, а також промислових відходів органічного походження.

Главная страница

Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 22.04.07