Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

УДОСКОНАЛЕННЯ РИНКОВИХ МЕХАНІЗМІВ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ В ЛІСОВОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ГОЛУБ О. А.

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України (Київ)

Питання удосконалення ринкового механізму управління відходами лісового сектора економіки України (далі - лісовий сектор) прямо пов'язано зі структурою цього функціонального утворення та особливостями його діяльності у складі народногосподарського комплексу.

В загальних рисах лісовий сектор можна визначити як певну сукупність галузей і виробництв, які забезпечують використання й відтворення для наступного використання лісоресурсного потенціалу (комплексу сировинних і несировинних ресурсів лісу). В такому сенсі поняття "лісовий сектор" близьке за змістом до широко відомого з часів планової економіки терміну "лісовий комплекс".

На даному етапі "лісовий сектор" слід розглядати в більш широкому плані, тобто як поєднання сфери обігу продукції, яка виробляється, і коштів, які утворюються на базі лісових ресурсів (ресурсів лісу). Отже, основу лісового сектора складають лісове господарство і деревообробна промисловість, а також ринок лісопродукції, який на даний час потребує економіко-правового реформування. В першу чергу, необхідне удосконалення нормативно-правової бази, яка має у найближчій перспективі забезпечити значне підвищення ефективності використання лісоресурсного потенціалу.

З огляду на специфіку лісового господарства, яке забезпечує сировинну базу діяльності деревообробної і целюлозно%паперової промисловості, на показники діяльності лісового сектора суттєвий вплив справляють втрати лісоресурсного потенціалу.

Нераціональність ведення виробництва у лісовому секторі реально виявляється у значній кількості відходів, які утворюються як у лісогосподарській (рубка, трелювання, транспортування), так і лісопромисловій частині (пиляння та наступні види механічної обробки). Рівень кінцевого використання деревини у продукції обробки та переробки є досить низьким - близько 30%. Решта - відходи, з них: 40 - кускові, 20 - тирса, 12 % - стружка*.

*Бондар В. С. Стан і перспективи використання деревних відходів // Економіка природокористування і охорони довкілля (спеціальний випуск): Зб. наук. праць.- К.: РВПС України НАН України, 2000.- С. 101 - 103.*

Не останню роль в утворенні такої кількості відходів грає деяка недосконалість цінової політики стосовно лісових ресурсів (певною мірою аналогічно проблемам цінової політики в аграрному секторі). На думку провідних українських фахівців з економіки природокористування, фіксовані ціни реалізації деревини на корені (такси) не відповідають сучасним ринковим умовам. Вони не дають змоги у достатній мірі вилучати у доход держави відповідну рентну складову. Це, в свою чергу, робить досить проблематичним достатнє фінансування саме лісогосподарського виробництва (відтворення лісових ресурсів). Значна частина коштів акумулюється у деревообробному виробництві та на етапах реалізації його продукції**.

** Коваль Я. В. Економічна оцінка лісових ресурсів: методологія, методика, практика.- К.: РВПС України НАН України, 1998. - (препринт 3-98)**

Система організації лісогосподарського виробництва з самого початку має бути зорієнтована на мінімізацію відходів. Це може бути забезпечене через реалізацію комплексу організаційних заходів: 1) класифікація функцій лісових ресурсів; 2) встановлення для кожної конкретної ділянки переліку використовуваних та прогнозованих функцій лісових ресурсів, їх групування на основі класифікації; 3) визначення продуктивності та економічної цінності таких функцій для визначення їх пріоритетності та специфічності; 4) вибір режимів лісокористування, систем і форм господарювання для більш повної реалізації використовуваних і прогнозованих пріоритетних функцій.***

***Мишенин Е. В. Оценка эффективности воспроизводства социально-экологических функций лесных ресурсов // Межрегиональные проблемы экологической безопасности: Труды международной научно-практической конференции, том 1, 15-16 мая 2002 г.; Сумы - Санкт-Петербург. - Сумы: Издательство "Сложанщина", 2002.-С.40-45.***

Напрямки удосконалення ринкового механізму управління відходами у сфері функціонування лісового сектора економіки України є невід'ємною частиною економічного реформування галузей та виробництв, які його складають. Тому проблеми управління відходами тісно пов'язані із загальними проблемами управління підприємствами лісового сектора. В цілому вони потребують:

_ реформування цінової політики з метою ширшого залучення відходів до сфери функціонування ринку лісових ресурсів;

_ удосконалення нормативно-правової бази регламентування порядку використання відходів як додаткової ресурсної бази;

_ кардинального покращення стану основних фондів лісогосподарських, деревообробних, целюлозно паперових підприємств;

_ інших організаційно-правових дій, спрямованих на підвищення технологічності підприємств лісового сектора економіки України.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07