Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

РОЗВИТОК ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПРОЕКТУ ВИДОБУТКУ ГАЗУ З ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ГВОЗДЕВИЧ О. В.

НВФ "СЕНС" (Львів)

Раціональне управління твердими побутовими відходами (ТПВ) є завданням не тільки кожного району, але й міжобласним. Сьогодні районні адміністрації самостійно не можуть розв'язати проблему складування відходів. Наразі постає питання міжрайонної співпраці, а також вироблення загальної обласної політики щодо управління відходами. Основна маса ТПВ поступає на складування на полігони і тому виникає необхідність в зменшенні їх кількості.

З використанням сучасних технологій стало можливим зменшення маси сміття на захоронення в санітарних засипках, продовження терміну експлуатації полігону, а значить і заощадження значних коштів. Відомо, що облаштування 1 га контрольованого полігону за сучасними технологіями з дренажем фільтрату та дегазацією масиву обходиться міським адміністраціям на Заході біля $1 млн, а то й більше з огляду на проблематичність вибору відповідної території та через заперечення населення, яке при будівництві нових полігонів вимагає для себе різних пільг тощо.

Основним методом захоронення ТПВ в Україні надалі залишається їх складування на звалищах, в грунтових засипках. На сьогодні в Україні існує близько 1000 звалищ сміття, основна частина яких організована більше 30 років тому без дотримання вимог захисту навколишнього середовища та з порушенням чинних санітарних та технологічних вимог. Тільки у Львівській області нараховують до 35 зареєстрованих сміттєзвалищ, термін експлуатації яких вичерпаний. Ці звалища потребують в одному випадку негайної консервації (наприклад, Львівське міське сміттєзвальще), в іншому - екологічного окультурення (наприклад, звалище м. Дрогобич, 3,5 га) за сучасною технологією, що передбачає не тільки мінімізацію впливу "старих" сміттєзвалищ на довкілля, зменшення "парникового ефекту", а й отримання із таких масивів енергоносіїв, наприклад, енергетичного біогазу з теплотою згорання до 20 МДж/м3. В 1991 - 1993 рр. НВФ ТзОВ"Сенс" спільно з Інститутом геології і геохімії горючих копалин НАН України (м. Львів) на замовлення Львівського міськвиконкому та ДАЕК "Львівзахіденерго" були виконані практичні роботи з дослідження міського сміттєзвалища щодо виявлення звалищного газу. Із 6-ти пробурених в той час свердловин на площі 1,6 га ще дотепер виходить газ, який ніким не утилізується.

З однієї тонни ТПВ можна отримувати 150 - 200 м3 біогазу, що утворюється сам по собі в масиві сміттєзвалищ внаслідок анаеробного розкладу органічної частини сміття. На 40 - 60% такий газ складається з метану СН4, решта - СО2 з незначними домішками інших газів. Теплота згорання звалищного газу складає 15 - 20 МДж/м3, тобто 1 м3 газу еквівалентний за теплом 0,5 л мазуту, 0,3 м3 природного газу. Попередні дослідження та розрахунки, проведені Інститутом та НВФ"Сенс", показали, що тільки із сміттєзвалища м. Львів площею 40 га, на якому заскладовано за 30 років близько 40 млн т сміття, можна вилучити та використати орієнтовно 0,9 млрд м3 біогазу, що еквівалентно теплу 270 млн м3 природного газу.

Для вирішення проблеми мінімізації впливу муніципальних відходів на довкілля нагальним повстає питання створення робочої групи (представників іноземних фірм, які мають практичний досвід роботи на цьому ринку, ІГГГК НАНУ - НАК "Нафтогаз України", Української державної іноваційної компанії (Львівське регіональне відділення), ДАЕК "Львівзахіденерго", НВФ "Сенс" та ін.).

Завдання робочої групи:

1. Створення виробничо-фінансової структури (наприклад, консорціуму) для проведення робіт з рекультивації Львівського міського сміттєзвалища з вилученням і комерційним використанням енергетичного газу та окультуренням території.

2. Запровадження сучасної технології рекультивації звалища сміття з використанням дренажних систем, газоводоізолюючих покриттів, систем збору та використання енергетичного біогазу із застосуванням як вітчизняних, так і іноземних ноу-хау.

3. Виявлення потенційних полігонівТПВ для енергетичного використання.

Завдання Консорціуму:

1. Оцінка потенціалу видобутку звалищного газу та техніко-економічне обгрунтування.

2. Оцінка вартості проекту.

3. Встановлення структури проекту.

4. Контракт на розробку проекту.

5. Визначення шляхів фінансування.

6. Заключення контракту з енергетичною організацією.

7. Дозвіл та узгодження на проектування.

8. Контракт на розробку, постачання та виконання робіт.

9. Впровадження проекту в промислову експлуатацію.

Таким чином, розроблений проект буде включати архітектурно-будівельне рішення території, прилеглої до Львівського сміттєзвалища, технологічні схеми збору, транспортування та спалювання енергетичного біогазу, рішення з інженерного обладнання та інженерних мережах тощо. Проектом, замовленим Львівською міською радою, передбачено скласти типову специфікацію обладнання, відомість потреб в матеріалах та розробити принципові рішення з організації робіт з рекультивації сміттєзвалищ.

Техніко-економічне обгрунтування

Виходячи з прогнозованих об'ємів вилучення біогазу (0,9 млрд м3), що рівнозначно за теплотою згорання близько 270 млн м3 природного газу, вартість видобутого газу буде становити 10,8 млн дол. США ($40/ 1000 м3 х 270млн м3 = 10,8 млн дол. США).

Очікувані результати:

_ вперше в Львівській області буде розроблено типову документацію (проект) на проведення робіт з санації та наступної рекультивації сміттєзвалищ за сучасними технологіями та нормами, що не суперечать міжнародним нормам;

_ впровадження новітніх технологій за типовим проектом дозволить зменшити викиди "парникових газів" в атмосферу, що позитивно вплине на зміну клімату. Одночасно при впровадженні проекту буде використаний метан звалищ як джерела енергії;

_ налагодження ефективної співпраці з іноземними фірмами, здійснення обміну досвідом з успішної реалізації пропонованої програми та створення спільних підприємств для проведення робіт з рекультивації існуючих та побудови нових сміттєзвалищ.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07