Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

НЕПРИДАТНІ АБО ЗАБОРОНЕНІ ДО ВИКОРИСТАННЯ ПЕСТИЦИДИ

КРАЙНОВ І. П.

Міжвідомчий екологічний центр НАН та Мінекоресурсів України (Київ)

 

Непридатні або заборонені до використання пестициди (далі - НП) складають особливу групу високотоксичних речовин.

В Україні тільки в системі Мінагрополітики, за офіційними даними, накопичено біля 20 тис. тонн НП, які знаходяться на 5123 складах, що належать юридичним особам різних форм власності або не належать нікому.

НП слід розглядати як особливу категорію небезпечних відходів.

Найбільшу небезпеку від накопичень НП складають:

_ негативний вплив НП на довкілля та здоров'я людини;

_ можливість несанкціонованого доступу та використання НП.

Першим кроком на шляху вирішення проблеми НП повинна стати комплексна інвентаризація місць накопичень НП, умов та стану їх зберігання, з визначенням якісного складу, обсягів накопичених НП, ступеню впливу на навколишнє середовище та здоров'я людини.

У відповідності до спільного наказу Мінагрополітики, Мінекоресурсів та МОЗ України провадження комплексної інвентаризації було покладено на обласні та районні державні адміністрації та підрозділи вказаних міністерств в областях.

Вибіркове обстеження місць накопичення НП, пілотні перезатарення із зважуванням НП, які проводилися в різних областях України, показали, що результати комплексної інвентаризації не враховують реальну масу сумішей НП, які розсипані та засмічені іншими речовинами, будівельним сміттям тощо.

За нашою оцінкою, дуже обережною, реальна кількість НП тільки в системі Мінагрополітики України (пестициди використовувалися в інших відомствах - лісному, водному, на залізничному транспорті, військовими тощо, але сьогодні наша увага зосереджена тільки на НП, що накопичено в системі Мінагрополітики), перевищує офіційні дані приблизно у 1,5 разу.

Така розбіжність ускладнює складання техніко-економічних обґрунтувань, проведення розрахунків необхідних виробничих потужностей та коштів для ефективного вирішення проблеми НП.

Ефективним шляхом тимчасового вирішення проблеми є створення проміжних складів тимчасового контролюємого зберігання НП. В кількох областях України (Херсонська, Львівська, Черкаська, Одеська, Київська тощо) проведено перезатарення НП в залізобетонні контейнери ємністю від 0,8 до 3,2 м3. Аналіз показує, що сьогодні немає універсальної тари та пакувальних матеріалів щодо перезатарювання та тимчасового зберігання НП.

Загальним недоліком усіх контейнерів, незалежно від матеріалу (полімер, метал, бетон тощо), є великі труднощі їх сертифікації як тари для довгострокового зберігання агресивних небезпечних відходів, склад яких масово встановити вельми тяжко.

Кардинальним вирішенням проблеми НП може бути їх видалення шляхом утилізація або знищення.

Аналіз показав, що сьогодні відсутні ефективні методи (які можна реально впровадити в практику) утилізації НП з отриманням корисних продуктів.

Найбільш ефективним засобом видалення НП, який визнано світовим суспільством, є їх спалювання в цементних обертових печах. Складність реалізації цієї технології пов'язана з необхідністю пересування великих обсягів небезпечних речовин з інших областей. Жодна область не дала згоду на знищення НП з других областей, а районна громадськість і влада активно протидіяли впровадженню зазначеної технології на своїй території.

Негативним фактором також є психологічні труднощі, що виникають у працівників цементного виробництва при роботі з НП.

Враховуючи те, що велика кількість НП зосереджена на невеликих складах, перспективним напрямком вирішення проблеми НП є використання відносно невеликої потужності мобільних (контейнерних) термолізних (піролізних) установок знищення НП безпосередньо на місцях їх накопичення. Метод термолізу розроблено та практично реалізовано для знищення небезпечних відходів фахівцями ТОВ "Елга" (м. Шостка). Багато недоліків в поводженні з НП виникають через низьку екологічну свідомість і непрофесійний підхід до вирішення зазначеної проблеми. Значні недоліки виникають через невідповідність нормативно-правової бази поводження з НП сучасному стану України.

Враховуючи кризовий стан з накопиченнями НП в Україні, Міжвідомчий екологічний центр (головна наукова установа НАН України з питань поводження з небезпечними відходами) ще в 2000 році розробив проект Державного плану дій щодо зменшення ризику від накопичених в Україні заборонених або непридатних пестицидів, але його було розглянуто тільки в Мінагрополітики.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07