3-я Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов", 7 - 8 февраля 2006 г., Харьков, Украина

Главная страница
Сведения об авторах

БІОТЕХНОЛОГІЯ КОМПОСТУВАННЯ МІСЬКИХ НАФТОШЛАМІВ ТА РЕКУЛЬТИВАЦІЯ ҐРУНТІВ, ЗАБРУДНЕНИХ НАФТОПРОДУКТАМИ

МОВЧАН М. М.

Державне управління екології та природних ресурсів у м. Київі

Очищення міських підприємств від сумішей, що містять вуглеводні,- нафтошламів різного походження - є одним із найболючіших питань екологічних служб міста. Так, загальна кількість нафтошламів на території м. Київ перевищує 2000 тонн. Переважна більшість цих відходів зберігається на відкритих майданчиках, звідки із зливовими водами потрапляє в каналізаційну мережу і далі в р. Дніпро, значно збільшуючи антропогенне навантаження на екосистему. Разом з тим, на основі вуглеводнів нафтопродуктів можна отримувати гумусоподібні речовини, які придатні для використання у сільському господарстві як замінники біомінеральних та мінеральних добрив, а іноді й родючого ґрунту.

Сьогодні набуло граничної гостроти і актуальності питання рекультивації земель, забруднених вуглеводнями, а також попередження останнього. Відомі фізичні, хімічні та термічні способи очищення потребують значних витрат і не забезпечують відтворення родючості ґрунту на бажаному рівні. Поряд з тим щорічно збільшується кількість джерел надходження вуглеводнів у навколишнє середовище. До їх переліку входять практично всі підприємства нафтохімічної, нафтогазодобувної та транспортної промисловостей, трубопроводи, автозаправні станції.

Відомо, що прискорити процес детоксикації нафтопродуктів мікроорганізмами можна або стимулюючи метаболічну активність аборигенної мікрофлори за допомогою агротехнічних та агрохімічних заходів, або інтродукуючи в нафтошлами мікроорганізми - деструктори вуглеводнів у вигляді біопрепаратів. Досягненню максимального прискорення процесу окислення вуглеводнів сприяє застосування одночасно обох методів, тобто внесення біопрепарату з одночасним використанням агротехніки та агрохімії, що створює оптимальні умови для розвитку мікроорганізмів - деструкторів. З цією метою в лабораторних умовах проводилось визначення найефективнішої біотехнології компостування зразків нафтошламів із препаратом "ДЕСНА" та різними реструктуризаторами, а саме: застосовуючи торф, тирсу, біогумус, глауконіт, вермикуліт. Загальна кількість вуглеводнів у відібраних зразках нафтошламів становила 56%. Фракційно склад нафтопродуктів представлений таким чином: моторні мастила - 71%, солярові мастила - 18%, бензинова фракція - 11%.

Аналіз отриманих результатів дозволив зазначити, що найефективнішим є застосування як реструктуризатора торфу за обов'язкової інтродукції до складу компосту вуглеводеньокислюючих бактерій препарату "ДЕСНА" (рис.). Спостерігалось зростання чисельності не тільки вуглеводеньокислюючих бактерій, але й мікроміцетів і, відповідно, загальної кількості мікроорганізмів. Це пов'язано з тим, що утворені вуглеводеньоокислюючими мікроорганізмами метаболіти є джерелом енергії та розвитку для аборигенної мікрофлори.

Рис. Ступінь деструкції нафтошламів при застосуванні різних реструктуризаторів і препарату "ДЕСНА"

Внесення біопрепаратів, до складу яких входять мікроорганізми - деструктори вуглеводнів, у забруднений ґрунт підвищує швидкість утилізації нафтопродуктів та сприяє відновленню природних екосистем.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 20.05.06