3-я Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов", 7 - 8 февраля 2006 г., Харьков, Украина

Главная страница
Сведения об авторах

ПРОМИСЛОВА РЕАЛІЗАЦІЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ РЕКУПЕРАЦІЇ ФОСФОГІПСУ - БАГАТОТОННАЖНОГО ТВЕРДОГО ВІДХОДУ ВИРОБНИЦТВА ЕКСТРАКЦІЙНОЇ ФОСФОРНОЇ КИСЛОТИ З ВИПУСКОМ СКЛАДНИХ NPCа-ДОБРИВ З РАДІОПРОТЕКТОРНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ

ПАНАСЕНКО С. П.

ПНВФ "СВК" (Дніпропетровськ)

СТЕБА В. К.

Український державний хіміко-технологічний університет (Дніпропетровськ)

ШТЕЙНБЕРГ М. О.

Міністерство палива та енергетики України (Київ)

АСТРЕЛІН І. М.

Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"

 

Фосфогіпс - багатотоннажний малоутилізований твердий відхід виробництва екстракційної фосфорної кислоти (ЕФК). На 1 т переробленого апатитового концентрату отримується ~ 1,6 т фосфогіпсу. Проблема утилізації фосфогіпсу у світовій практиці остаточно не вирішена. Фосфогіпс вивозять або перекачують у вигляді водної суспензії за межі підприємств та збирають у спеціально відведених ділянках - накопичувачах. Через це розробка економічних технологій переробки фосфогіпсу є невідкладною техніко-економічною та екологічною задачею.

У роботі розроблена та впроваджена нова технологія переробки відходів фосфогіпсу шляхом його конверсії у складі екстракційної пульпи, що отримується при сірчанокислотній обробці апатитового концентрату, та обробки газоподібним аміаком з подальшою грануляцією та сушіннями продукту. У процесі грануляції отримують складне мінеральне добриво - амопреципітат з підвищеною агрохімічною ефективністю та радіопротекторними властивостями.

Новизна впроваджених технологічних рішень підтверджена патентом України "Спосіб отримання складного мінерального добрива амопреципітат".

Промислове впровадження нової технології рекуперації фосфогіпсу з виготовленням мінерального добрива амопреципітат здійснено на Державному підприємстві "Амофос" (м. Дніпродзержинськ).

Порівняно з кращими вітчизняними та закордонними аналогами нова технологія переробки багатотоннажних відходів фосфогіпсу має такі переваги:

_ технологія реалізується як на основі апатитового фосфогіпсу, так і безпосередньо на основі екстракційної фосфорнокислої пульпи, що отримується в процесі сірчанокислотної обробки апатитового концентрату;

_ впровадження технології не потребує додаткових капітальних витрат через те, що процес реалізується на існуючому обладнанні із виробництва ЕФК та амофосу;

_ технологія реалізується за енергозберігаючою схемою із виключенням стадії упарювання амонізованої пульпи;

_ природоохоронна направленість технології характеризується не тільки проведенням переробки та утилізації фосфогіпсу, але й використанням складного NPCa-мінерального добрива амопреципітат як радіопротектору для локалізації радіонуклідів стронцію та цезію на грунтах, що постраждали від Чорнобильської аварії.

Технологія складається з таких основних стадій:

_ обробка екстракційної фосфорнокислої пульпи розчином ЕФК до потрібного співвідношення тверде : рідина;

_ амонізація отриманої пульпи газоподібним аміаком до рН = 4,8 ч 5,5;

_ грануляція амонізованої пульпи та сушіння готового продукту в апараті БГСХ.

В процесі амонізації суміші екстракційної фосфорнокислої пульпи та ЕФК газоподібним аміаком протікає конверсія фосфогіпсу:

CaSO4 · 2H2O + H3PO4 + 2NH3 = CaHPO4 · 2H2O + (NH4)2SO4 за рахунок різної розчинності сульфату кальцію та дікальційфосфату.

Сольовий склад амонізованої пульпи представлений моно% та діамонійфосфатом, дікальційфосфатом, сульфатом амонію та складними кальцій%амоній%фосфатними комплексами, що отримуються в пульпі при t = 70 - 90оС. Амонізована пульпа без попереднього упарювання подається на грануляцію та сушіння.

Операції грануляції, сушіння, класифікації, транспортування, зберігання та відвантаження готового продукту проводяться за технологічним регламентом виробництва амофосу.

В процесі грануляції отримують нове складне NPCa-мінеральне добриво пролонгованої дії - амопреципітат, що має високу агрохімічну ефективність та радіопротекторні властивості (локалізує радіонукліди стронцію в грунті та перешкоджає переходу радіонуклідів цезію з грунту в рослини).

Добриво амопреципітат має такий сольовий склад:

_ фосфати амонію, що засвоюються рослинами (амофос) - 40%;

_ фосфати кальцію, що засвоюються рослинами - 35%;

_ сульфат амонію - 25%.

Елементний склад добрива:

_ фосфор - не менше 38%;

_ азот - не менше 9%;

_ кальцій (у перерахунку на СаО) - не менше 6%.

Складне мінеральне добриво рекомендовано до застосування на різних грунтах, під всі сільськогосподарські культури (особливо на грунтах, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської аварії). ПНВФ "СВК" пропонує розроблену технологію рекуперації фосфогіпсу з виготовленням добрива "Амопреципітат" на підприємствах, виробляючих ЕФК та мінеральні добрива.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 25.04.07