3-я Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов", 7 - 8 февраля 2006 г., Харьков, Украина

Главная страница
Сведения об авторах

ІНВЕСТИЦІЙНО, ЕКОЛОГІЧНО І ЕКОНОМІЧНО ПРИВАБЛИВІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИКОРИСТАННЯ ПОБІЧНИХ ПРОДУКТІВ ВІД ОЧИСТКИ РОСЛИННИХ ОЛІЙ

ПОП Г. С., БОДАЧІВСЬКА Л. Ю.

Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії НАН України (Київ)

ВЕЧЕРІК Р. Л.

ДК "Укртрансгаз" (Київ)

ЯЦКІВ М. П.

УМГ "Київтрансгаз"

Виходячи з основних еколого-економічних принципів і об'єктивних умов розвитку паливно-енергетичного комплексу України, проведена велика різнопланова і в той же час цілеспрямована робота по створенню альтернативних нафтовим, інвестиційно привабливих, екологічно чистих реагентів міжфазової дії, матеріалів і технологічних рідин. Розроблені і виготовлені дослідні зразки нових установок для одержання реагентів і приготування багатокомпонентних дисперсних систем. На цій основі розбудовані комплексні технології нового покоління та методи аналітичного контролю технологічних процесів.

Практичний досвід, набутий в процесі утилізації відходів виробництва сульфонатних присадок до моторних олив на Уфимському нафтопереробному заводі та одержання високоякісного продукту "Дисін" (дисперсія інвертна) - основи чисельних технологічних розчинів для нафтогазовидобувної галузі, дозволив в стислі терміни розробити аналогічні за якістю реагенти на основі рослинної сировини. При її підборі виходили з інфраструктури промисловості України, якості й технологічної ефективності продуктів, ресурсозаощадження та енергозбереження при доведенні побічних продуктів, які не знаходять кваліфікованого використання, до споживчих вимог. Через низьку біорозкладуваність речовин на нафтовій основі і підвищення вимог до екологічної безпеки вживаних композицій перевага була надана розробці екологічно безпечних рідин на базі відтворюваної сільськогосподарської продукції і побічних продуктів від її переробки - відстійних бакових фуз і гідратаційних гелі-гідрофуз, які утворюються при очистці рослинних олій на олійноекстракційних заводах. Привабливість цих продуктів полягала в тому, що вони містять в своєму складі природні поверхнево-активні фосфатиди (фосфоліпіди), які є ефективними поверхнево-активними речовинами і легко асимілюються біосферою.

В основі запропонованих техніко-технологічних рішень лежить комплексний підхід досягнення поставленої мети - від всебічного аналізу проблеми, вибору шляху розв'язку, пошуку, вдосконалення чи розробки реагентів, матеріалів і технічних засобів до практичної реалізації з урахуванням конкретних геолого-технічних умов родовища і кожної окремої свердловини.

Засновуючись на цьому підході, шляхом всебічного наукового аналізу із залученням апарату математичного моделювання і методу багатокритеріальної оптимізації розроблена низка емульсійно-суспензійних систем, прямих і зворотних емульсій з регульованими технологічними властивостями та технології конкретного практичного спрямування.

Зокрема, комплексна технологія тимчасового закриття (глушіння), освоєння і консервації свердловин в умовах високопроникливих колекторів і аномальних пластових тисків, включає:

1. Розробку екологічно чистого реагента для інвертних емульсій, суспензій і емульсійно-суспензійних систем, що сумісний з технологічними рідинами, які використовуються при ремонті свердловин, виключає набухання глинистого матеріалу в пласті і не впливає негативно на проникливість привисвердловинної зони, не утворює нерозчинних осадів з пластовими флюїдами, володіє антикорозійними властивостями.

2. Створення екологічно чистих, стійких композицій на олійній (вуглеводневій) основі, які легко готуються безпосередньо на свердловинах і придатні для умов високопроникливих колекторів і низьких пластових тисків, оскільки мають регульовані:

_ густину в межах 460 - 860 кг/м3;

_ розміри твердих частинок в діапазоні 1 - 800 мкм;

_ умовну в'язкість в діапазоні від 100 с до гелеподібної нетекучої системи;

_ статичне напруження зсуву СНЗ1/10 в діапазоні 3/9 - 20/40 Па;

_ стійкість (відсутність розділення фаз протягом 30 діб);

_ керовану адгезію до металічних труб та порового середовища колектора, розкритого перфорацією;

_ водовіддачу.

3. Власне технологію глушіння високопроникливих свердловин в умовах низьких пластових тисків" (до 0,15 від гідростатичного), основану на комплексному використанні фізичних і колоїдно-хімічних властивостей розроблених складів.

4. Розробку спеціальної технології приготування стійких полегшених інвертних суспензій як на основі твердих частинок заданого фракційного складу, так і з використанням полідисперсних матеріалів.

5. Впровадження ежекторно-кавітаційного пристрою для приготування стійких дисперсних систем із заданими властивостями.

Друга комплексна технологія стосується обмеження водоприпливів і попередження руйнування привибійної зони свердловин. Вона включає:

1. Розробку екологічно сприятливих інвертних емульсійних і емульсійно-суспензійних систем на основі олійножирових концентратів, алюмосилікатних мікросфер і водонабухаючих полімерів, які створюють міцний водоізоляційний екран з регульованими колоїдно-хімічними властивостями.

2. Селективну водоізоляцію ПЗС гідрофобізуючими емульсіями в режимі неповного закриття газових свердловин.

3. Герметизацію заколонного простору водонабухаючими полімерами в поєднанні з гідрофобними емульсійними системами.

4. Ліквідацію водоприпливів (підошвенних, заколонних) встановленням водонепроникливих високов'язких гідрофобно-емульсійних чи полімерних екранів і попередження виносу піску закріпленням привибійної зони свердловин композиціями з високою адгезійно-когезійною міцністю.

5. Усунення припливу підошвенної води шляхом перекриття обводненого інтервалу перфорації дегоцементною суспензією і водонабухаючими полімерами.

Нарешті, комплексна технологія ліквідації наслідків розливів вуглеводневої продукції чи забруднень територій технологічними системами на органічній основі, включає:

1. Підготовчі роботи з локалізації органічних рідин для зменшення негативного впливу розливів, попередження вцілілих земельних ділянок з грунтово-рослинним покровом, а також водної поверхні від подальшого розповсюдження забруднень та зменшення, кінець кінцем, витрат на ліквідацію наслідків забрудень території.

2. Механічний збір водонерозчинних речовин насосами і спеціальними пристроями.

3. Сорбційну очистку залишків рідкої частини терморозщепленим графітом з унікальною здатністю до активного зв'язування вуглеводнів.

4. Десорбцію органічних забруднень поверхнево-активною системою (емульсія, мікроемульсія, міцелярний розчин) на основі біологічно легко розщеплюваних ПАР природного походження.

5. Рекультивацію забруднених територій використанням природних резервів екосистеми, комплексу гірничотехнічних, біологічних, а також інженерних і меліоративних міроприємств з метою створення на очищених землях оптимальних культурних ландшафтів з продуктивним грунтово-рослинним біогеоценотичним покровом. Відмінною особливістю цього етапу відновлення грунту є те, що мікробіологічна обробка проводиться після зрошення емульсійними системами на основі природних поверхнево%активних речовин, які не тільки безпечні для навколишнього середовища, але й є прекрасним поживним середовищем для розвитку біоценозу.

Заключний етап рекультивації закінчується вирівнюванням території грунтом чи торфом із збереженням природних поверхневих водостоків з наступним створенням рослинного покрову і висівом багатокомпонентних травосумішей, які підбираються відповідно до кліматичних особливостей конкретної території. Сукупність розглянутих факторів дозволяє досягти швидкого видалення вуглеводневих та інших органічних забруднень і сприяє повному відновленню грунтово-рослинного покрову.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07