Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ВИКОРИСТАННЯ БІОІНЖЕНЕРНИХ СПОРУД ДЛЯ ВПОРЯДКУВАННЯ ТА ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД З ТЕРИТОРІЇ РОЗТАШУВАННЯ ТА СКЛАДУВАННЯ ВІДХОДІВ

ЗАХАРЧЕНКО М. А., РИЖИКОВА І. А.

УкрНДІ екологічних проблем (Харків)

У даний час найпоширенішим засобом зберігання твердих та рідких побутових і промислових відходів є складування їх на звалищах, полігонах тощо.

Для запобігання забруднення території та грунтових вод токсичними речовинами, радіонуклідами, важкими металами необхідно складування відходів на спеціально обладнаних полігонах. На даний час в жодній з областей України не вирішене питання будівництва спеціалізованих полігонів для знешкодження токсичних промислових відходів. Накопичення небезпечних відходів здійснюється безпосередньо на території підприємств. Невирішення протягом багатьох років питання переробки, знешкодження та поховання токсичних промислових відходів негативно позначилось на стані підземних вод та грунтів довкілля.

УкрНДІЕП пропонує комплексне вирішення проблеми з впорядкування території сміттєзвалищ та полігонів з метою захисту підземного, поверхневого стоку та грунтів, прилеглої до них території.

Для збору та очищення стічних вод з території розташування сміттєзвалищ чи полігонів побутових і промислових відходів різного генезису або шламів пропонується використовувати розроблені в УкрНДІЕП очисні біоінженерні споруди (БІС), у яких процеси очищення стічних вод відбуваються завдяки природному механізму самоочищення із залученням усього комплексу фізичних, фізико-хімічних, хімічних і біохімічних процесів. Біоінженерні споруди були розроблені в УкрНДІЕП протягом 1985 - 1990 рр. і використовуються як найбільш ефективні і економічно прийнятні водоохоронні заходи для перехоплення біогенних сполук, токсичних речовин, нафтопродуктів, радіонуклідів, важких металів (сполук ртуті, свинцю, кадмію, цинку та ін.) і бактеріального забруднення в стічних водах. Вони мають невисоку вартість будівництва, прості в експлуатації, не особливо чутливі до змін дебіту і концентрацій і забезпечують екологоприйнятний результат по очищенню забруднених вод. Процеси самоочищення у спорудах такого типу (за кордоном вони мають назву Constructed Wetlands) протікають в товщі, що фільтрує і є одночасно субстратом для формування біогеоценозу вищих водних рослин (ВВР). Від загальноприйнятих споруд БІС відрізняються простотою конструктивних рішень, невеликою площею, пристосуванням до будьяких ландшафтних умов місцевості та можуть бути використані для очищення невеликих обсягів стічних вод (від 1 до 1000 м3).

Особливістю БІС є штучно створений біогеоценоз, розвиток якого відбувається при безпосередній участі вищих водних рослин. Використання у системах очистки природних очисних властивостей ВВР дозволяє вирішити разом декілька проблем: ліквідувати забруднення будьякого генезису, захистити прилеглу територію з найменшим збитком для навколишнього середовища, вирішити економічні питання, поліпшити екологічний стан району.

В УкрНДІЕП розроблено декілька типів біоінженерних споруд для очищення стічних вод і пристрій під назвою "Симбіотенк", що дозволяє регенерувати забруднені грунти.

Принцип дії "Симбіотенку" (як і у БІС) заснований на використанні керованого природного процесу самоочищення із застосуванням вищих водних рослин. У забруднений мул чи грунт висаджуються рослини (очерет звичайний, види рогозу), які в процесі свого розвитку формують потужню кореневу систему, що витягує з середовища вологу і забруднюючі речовини.

Рослини, які використовуются у біоінженерних спорудах та їх модіфікаціях, завдяки своїм біологічним властивостям формують потужні фітоценози, що спроможні витримувати значні концентрації хімічних речовин і накопичувати їх у надземній біомасі без шкідливого впливу на свій розвиток.

Від традиційних споруд біологічної очистки біоінженерні споруди відрізняються простотою конструкцій, незначними капітальними витратами на будівництво (капітальні витрати - 800 - 1400 грн на 1м3/добу) і експлуатацію (не потребує кваліфіційного обслуговання, витрати становлять 80 - 500 грн/міс.).

УкрНДІЕП має досвід впровадження та будівництва очисних біоінженерних споруд для очищення стоків невеликих населених міст, окремих промислових об'єктів, лікарень, тощо. Використання більш прогресивної та новітньої технології очищення стічних вод дасть змогу покращити екологічний стан навколишнього середовища без значних капітальних витрат.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07