Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ВИЗНАЧЕННЯ ПРІОРИТЕТНИХ НАПРЯМКІВ ОЧИСТКИ ПІДПРИЄМСТВ
ВІД ПРОМИСЛОВИХ ВІДХОДІВ

Корчміт Ю. В., Волошин С. В., Держуправління екології та природних ресурсів в (м. Севастополі, Севастополь, Україна)

Протягом останнього десятиріччя регіон міста Севастополя інтенсивно забруднювався відходами промислових підприємств та побутовими відходами. До цього призвели економічні труднощі підприємств міста, послаблення державного контролю в сфері поводження з відходами та інші причини.
Підприємства кожної галузі мають свої особливості як за загальним рівнем забруднення в галузі, так і за спектром забруднюючих інгредієнтів. Зараз відсутні критерії для порівняльної оцінки забрудненості різних підприємств та методика комплексної оцінки рівня забрудненості окремого підприємства. Це призводить до відсутності можливості ідентифікації промислових об'єктів, найбільш небезпечних з точки зору потенційного забруднення міста.
Без оцінки пріоритетності очистки підприємств від забруднення відходами неможливо раціонально планувати роботу природоохоронних органів. Для ефективної роботи природоохоронних органів у сфері поводження з відходами необхідно:
а) розробити критерії оцінки ступеня потенційної небезпеки підприємств в сфері поводження з відходами;
б) розробити методику виділення пріоритетних підприємств в галузі очищення їх від відходів і виділення номенклатури цих відходів.
Вказані оцінки повинні проводитися на основі діючої нормативної документації, бути наглядними і достатньо простими з точки зору математичної обробки.
Наразі існує чотири види документації, що дозволяє оцінити ступінь забрудненості відходами окремого підприємства і регіону міста в цілому. Перші два види відносяться до документів статистичної звітності. Третій вид - пакет документів, що подаються в природоохоронні органи для одержання дозволу й ліміту утворення і розміщення промислово-побутових відходів. Четвертий вид відноситься до економічного пакета документів.
Запропонований підхід вироблення критеріїв для порівняльної оцінки забруднення відходами території підприємств і міста Севастополя дозволяє:
1. Провести оцінку потенційної забрудненості підприємств міста на основі даних статистичної звітності і виділити інгредієнти, що визначають рівень забрудненості підприємства.
2. Провести оцінку забрудненості промислових об'єктів і виділити пріоритетні галузі промисловості, що визначають забрудненість міста відходами.
3. Провести оцінку загальної забрудненості міста промисловими відходами.
4. Планувати роботу органів охорони навколишнього природного середовища в сфері поводження з відходами, направлену на зниження рівня потенційної забрудненості підприємств міста на основі нормативно-технічної і законодавчої баз, а також даних інспекційного контролю.

PRIORITIES OF ENTERPRISES CLEANING FROM INDUSTRIAL WASTES

Korchmit U. V., Voloshin S. V., State Department of Ecology and Natural Resources of Sevastopol City, Sevastopol, Ukraine

The criteria of estimation of a potential danger that the enterprises present in the waste management field are stated and proved. Both the method of finding the priority enterprises for cleaning from the industrial waste and the waste nomenclature are defined. The estimation is grounded on the normative documentation. The accepted approach enables the local authority to evaluate the potential pollution of enterprises and city districts as well as to plan the nature-conservative measures in the field of inspection control.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07