Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

НОВА РЕДАКЦІЯ ДЕРЖАВНОГО КЛАСИФІКАТОРА ВІДХОДІВ

Міщенко В. С., Виговська Г. П., Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України (м. Київ, Україна)

У зв'язку з актуальністю завдань удосконалення системи класифікації та обліку відходів і приведення її у відповідність до європейських стандартів урядом України (доручення Кабінету Міністрів України від 05.12.2000р. № 14814/96 та розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.03.2002 р. № 138-р) було прийняте рішення про розробку державного класифікатора відходів, гармонізованого з європейським каталогом відходів. На виконання цього рішення та за дорученням Мінприроди України Радою по вивченню продуктивних сил України НАН України із залученням фахівців НДЕІ Мінекономіки України здійснено розробку проекту нової редакції державного класифікатора відходів.
Створення дієвого міжнародного механізму контролю й управління відходами зумовлює необхідність побудови узгодженої системи статистичних показників щодо утворення, переміщення, накопичення, переробки та видалення відходів. Система класифікації відходів є невід'ємним елементом системи управління відходами. До головних систем класифікації відходів належить європейський Перелік відходів, який найбільш повно узагальнює наявний на даний час досвід. Його прийнято згідно з Директивою ЄС від 20.12.1993 р. (94/3/ЄЕС) на виконання статті 1(а) базової директиви 75/442/ЄЕС по відходах та переглянуто (відкореговано і доповнено) згідно з рішеннями Комісії ЄС, прийнятими у 2000 (2000/532/ЄС) та в 2001 (2001/118/ЄС) роках.
Європейський Перелік відходів ефективно використовується для вирішення цілого ряду завдань, у тому числі він розглядається як базовий для розроблення європейської статистичної номенклатури відходів.
Розроблення національного класифікатора відходів (КВ) у новій його редакції покликане забезпечити гармонізацію з міжнародними стандартами у сфері відповідних класифікацій з метою впровадження єдиних систем управління відходами, їх обліку і контролю та забезпечення можливостей проведення порівняльного аналізу структури та обсягу утворення відходів у межах європейської статистики.
Чинний класифікатор відходів (ДК 005-96), затверджений і введений в дію з 1996 року, на даний час перестав відповідати вимогам практики державного обліку і паспортизації відходів, а також вимогам гармонізації з міжнародними, передусім європейськими, стандартами у цій сфері.
Створення нової редакції класифікатора відходів, гармонізованого з європейським Переліком відходів (в редакції 2001 р.), здійснювалось, виходячи з узагальнення досвіду застосування ДК 005-96, концептуальних засад і методичних передумов наближення структури та змісту класифікатора відходів до потреб практики і одночасно його гармонізації з європейськими документами відповідного рівня.
Об'єктом класифікації у КВ є відходи в тому їх визначенні, що наведене в Законом України "Про відходи": "Відходи будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюються у процесі людської діяльності та не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх власник повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення". Це визначення (незважаючи на його певну суперечливість, оскільки утилізація не ідентифікується з позбавленням) змістовно співпадає з таким визначенням базової директиви ЄС про відходи (75/442/ЄЕС) і означає, що включені в Перелік речовини, матеріали тощо не обов'язково мають кваліфікуватись саме як відходи. Вони є такими лише в тих випадках, коли відповідні субстанції підпадають під визначення відходів згідно із зазначеною директивою. Тобто якщо в рамках поводження з такими речовинами забезпечується їх рециклінг чи інші операції утилізації і вони не підлягають видаленню, то ці речовини не входять в категорію відходів.
Нова редакція КВ у своїх вихідних угрупованнях в цілому співвідноситься з відповідними главами (chapters) європейського Переліку відходів, прийнятого (схваленого) рішенням Європейського Співтовариства 2001/118/ЄС від 16.01.2001 р. При цьому збережено особливості національної системи обліку відходів та забезпечено відтворення їх специфічної номенклатури та назв.
Структурно класифікатор побудовано за чотириступеневою ієрархічною системою групування відходів. Кожному з угруповань відповідає двозначний розряд коду. Перше з них визначається як розділ (їх 20), друге - підрозділ (їх 112), третє як група (837), четверте як підгрупа (1095). Остання частина стосується виключно національних особливостей, хоча їх відображення в ряді випадків починається з другої позиції.
Класифікатор відходів у його новій редакції є базовим документом, що задає перелік найбільш характерних та найбільш вагомих (за показниками утворення і небезпеки) відходів у всіх сферах виробництва та споживання. Передбачається, що на основі КВ будуть створюватись галузеві класифікатори, які забезпечать необхідну деталізацію номенклатури відходів і в той же час структурно, через систему кодів будуть пов'язані з базовим КВ. Відповідна робота має виконуватись за окремим регламентом (методичними настановами).
Передбачається, що періодично (не більше ніж раз на п'ять років) КВ буде переглядатись і за пропозиціями відомств, корпорацій, підприємств, що надійдуть за цей час, у нього можуть вводитись зміни і доповнення. Відповідний перегляд стосуватиметься також змін у європейському Переліку відходів.
Нова редакція Класифікатора відходів згідно з чинними нормативними документами на розроблення стандартів пройшла узгодження у всіх зацікавлених міністерствах і відомствах. Державний комітет статистики України зайняв при цьому дещо окрему позицію. Надавши ряд зауважень редакційного характеру, він вніс пропозицію розглядати розроблений класифікатор як національний перелік відходів. Тобто з'явилась альтернатива: затвердити розроблений документ не як державний класифікатор відходів, а як національний перелік відходів. Але від цього функціональна роль документа як базового щодо вирішення широкого кола питань державного управління і, зокрема, побудови системи статистики відходів, не зміниться.

REVISION OF WASTES CLASSIFICATION

Michthenko V. S., Vigovska G. P., Council for Productive Forces Study, National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine

The revision of the Wastes Classification in Ukraine is elaborated. The classification corresponds to the List of Wastes, which was adopted by the European Communities' Paper 2001/118/EC of 16 January, 2001. The National Specification of wastes nomenclature have been determined.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07