Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ВИСОКОНАПОВНЕНІ КОМПОЗИЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ НА ОСНОВІ ПОЛІМЕРНИХ ВІДХОДІВ ТА ЇХ СУМІШЕЙ

Мишак В. Д., Мамуня Є. П., Лебедєв Є. В., Семиног В. В., Інститут хімії високомолекулярних сполук Національної академії наук України (м. Київ, Україна)

Світове виробництво пластичних мас розвивається швидкими темпами, і на сьогоднішній день його обсяг становить більше 100 млн т/рік, що перевершує світове виробництво металів. Особливо бурхливого розвитку набуло виробництво полімерних пакувальних матеріалів. Це різко загострило екологічне становище в розвинутих країнах світу. Наприклад, у США щорічно утворюється 150 - 160 млн т побутових відходів, до 40% яких складають пакувальні полімерні відходи. Екологічне навантаження від відходів пакування становить в Японії - 400, в США - 250- 260, в країнах Європи - 120-130 кг в рік на людину. Ситуація з полімерними відходами в Україні є менш напруженою і становить понад 30 кг на рік на людину, але і в Україні швидкими темпами розвивається індустрія пакувальних полімерних матеріалів та полімерних виробів різного призначення, яка вимагає вирішення питань рециклінгу, утилізації їх відходів, оскільки вони є основним джерелом забруднення навколишнього середовища в складі твердих побутових відходів. Це питання особливо гостро стоїть у великих містах України, навколо яких виростають все нові і нові полігони для зберігання твердих побутових відходів, а це таїть в собі велику загрозу для навколишнього середовища. Як приклад, можна навести с. Пирогів поблизу Києва, де стічні води полігону твердих побутових відходів призвели до забруднення підземних водних горизонтів, виникнення екологічної небезпеки.
Характерною особливістю полімерних відходів є їх стійкість до дії мікроорганізмів, довговічність процесів деструкції в природних умовах, тому як правило, вони можуть десятиріччями знаходитись у навколишньому середовищі не розкладаючись. Таким чином, проблема рециклінгу полімерних відходів є дуже актуальною, і від її вирішення в значній мірі буде залежати екологічна ситуація в навколишньому середовищі.
Зростання вимог до екологічної безпеки і створення нових нормативів (стандартів) для захисту навколишнього середовища, поступове зниження світових запасів вуглеводневої сировини, деревини та інших природних запасів зумовлюєють актуальність створення нових композиційних матеріалів (КМ) на основі відходів полімерних матеріалів з використанням наповнювачів природного походження - відновлювальної рослинної сировини.
Перспективним є використання в ролі полімерної матриці відходів термопластичних полімерів, таких як ПЕ, ПП, ПВХ, ПС та їх сумішей, для деяких технологічних процесів. КМ являють собою термопластичну матрицю, що вміщує до 70-80% наповнювача природного походження, різного фракційного складу. До переваг наповнювачів природного походження слід віднести їх доступність, дешевизну, необмежені природовідновлювальні запаси, наявність капілярно-пористої структури, легкість модифікації поверхні тощо. КМ можуть перероблятися в вироби різними методами, традиційними для переробки термопластів (екструзія, пресування, лиття під тиском, тощо).
В Інститут хімії високомолекулярних сполук розроблені технологічні процеси одержання високонаповнених КМ на основі подрібнених відходів термопластичних полімерів - вторинного поліетилену, вторинного полістиролу, вторинного полівінілхлориду, їх сумішей та подрібненої деревини фракції 0,2 - 3 мм.
Визначені їх фізико-механічні та експлуатаційні характеристики залежно від складу КМ і технологічних умов одержання.
Результати досліджень показують можливість створення ресурсозберігаючих, екологічно чистих технологій виробництва КМ та виробів з них з високими механічними та експлуатаційними показниками і відкривають шляхи їх використання в різних галузях промисловості, у т. ч. в будівництві, машинобудуванні, сільському господарстві при виготовленні лицювальних , профільних виробів, тари та ін.

 

HIGH-FILLED COMPOSITE MATERIALS ON BASIS OF POLYMER WASTES AND THEIR MIXES

Myshak V. D., Mamunya Ye. P., Lebedev E. V.,Seminog V. V., Institute of Macromolecular Chemistry, National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine

Solving the problem of polymer waste recycling is an important task. The state of environment will depend on this appreciably.
The advanced way of using the thermoplastic polymers such as PE, PP, PVC, PS and their mixes is a creation of the composite materials which are a thermoplastic matrix containing about 70 - 80% of a natural filler.
The research results enable to creation the modern environmentally appropriate technology of manufacturing the composite materials and products from them with high mechanical and operational parameters.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07