Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

НЕБЕЗПЕЧНІ ПРОМИСЛОВІ ВІДХОДИ: ПОЄДНАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ТА ГІГІЄНІЧНИХ ПІДХОДІВ

Шевченко О. А., Деркачов Е. А., Дніпропетровська державна медична академія (м. Дніпропетровськ, Україна)
Овчіннікова В. О., Голубєва Г. Г., Дніпропетровська обласна санітарно-епідеміологічна станція (м. Дніпропетровськ, Україна)

Одним з нагальних питань забезпечення ефективної діяльності санітарно-епідеміологічної служби і профільних наукових установ у сфері поводження з промисловими відходами є подальше вдосконалення і розробка нормативно-методичних актів. у цьому сенсі першочерговим безумовно є напрацювання та впровадження нової редакції санітарних правил і норм (СанПіН) )і щодо визначення ступеню небезпеки промислових відходів. Не вдаючись у подробиці, розглянемо, які, на наш погляд, принципові зміни мають бути внесені до першої редакції цього документа.
До нової редакції СанПіНу необхідно внести окремою частиною принциповий розділ "Призначення та галузь застосування", що дасть змогу чітко окреслити сферу його дії, зокрема по відношенню до відходів, які мають одночасно декілька небезпечних характеристик (радіоактивність, токсичність, інвазивність та ін.). Оцінка небезпечних характеристик відходів, в тому числі їх токсичних властивостей, повинна здійснюватись спеціалістами з відповідною кваліфікацією виключно в складі установ, які мають бути акредитованими на право проведення таких досліджень. Принципово неприйнятною є практика визначення класу небезпеки відходів співробітниками підприємств - виробників відходів оскільки це, на нашу думку, зменшує об'єктивність та неупередженість результатів. Для ефективного практичного контролю за відходами також необхідно окремим розділом визначити вимоги до відбору, транспортування, зберігання та підготовки проб, розробити перелік облікової документації, що надасть змогу уніфікувати ці види робіт і збільшити репрезентативність отриманих лабораторних даних.
Виходячи з різноманіття технологічних схем утворення, агрегатного стану, термінів та умов тимчасового зберігання, фізико-хімічних властивостей відходів, означений розділ повинен нести чіткі та по можливості вичерпні вказівки. Враховуючи те, що більшість промислових відходів являють собою складні комплексні суміші з декількома небезпечними інгредієнтами, а точний склад деяких з них часом невідомий навіть самим виробникам, слід чітко розмежувати методи визначення небезпеки та (або) токсичності відходів - розрахунковий та експериментальний. Розрахунковий метод слід вважати прийнятним тільки для відходів, якісний і кількісний склад яких чітко визначений і не змінюється з часом. У всіх інших випадках визначення небезпеки повинно здійснюватись в експерименті. Але для промислових відходів, на нашу думку, не є достатнім застосування класичних схем медичної токсикології (визначення DL50, шкіряно-резорбтивної, подразнюючої дії і т. Ін.), оскільки їх негативний вплив може здійснюватись опосередковано через об'єкти довкілля як на людину, так і на біотичні системи ґрунту і водойм. Визначення такої дії становить доволі складну методичну проблему.
Для об'єктивної і по можливості всебічної оцінки небезпеки відходу принциповим є визначення як безпосередньої його небезпеки для людини (на етапах утворення, зберігання, завантаження, транспортування чи інших), так і опосередкованої, тобто такої, що реалізується через об'єкти середовища - мешкання людини. Тобто, необхідно враховувати не тільки токсикологічні властивості і міграційні можливості складових відходів, як це передбачено діючим СанПіНом, а й їх вплив на біотичні процеси у контактуючих середовищах, перш за все у ґрунті і водоймах.
Таким чином, оцінка небезпеки відходів з традиційної суто гігієнічної стає еколого-гігієнічною. Використання методів біотестування на рослинах, найпростіших, рибах тощо значно збільшить об'єктивність таких досліджень і надасть змогу деяким чином відійти від використання для розрахунків існуючих ГДК речовин у ґрунті, з чим пов'язана ціла низка відомих проблем.
Потребує також вдосконалення математичний метод встановлення ступеня небезпеки відходів, бо, на жаль, ні прописаний в діючому СанПіНі, ні запропонований у ряді останніх публікацій не витримують критичної перевірки на практиці.

HAZARDOUS INDUSTRIAL WASTE: COMBINATION OF ECOLOGICAL AND HYGIENIC WAYS

Shevchenko O. A., Derkachev E. A., Dnepropetrovsk State Medical Academy, Dnepropetrovsk, Ukraine
Ovchinnikova V. O., Golubeva G. G., Dnepropetrovsk Regional Sanitary-and-Epidemiologic Station, Dnepropetrovsk, Ukraine

The complex scheme of the estimate of industrial waste' danger which combines the conventional methods of the medical toxicology with the investigation of the toxicity for the different biological objects is suggested.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07