Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

МОЛОТКОВИЙ ПОДРІБНЮЮЧИЙ ПРИСТРІЙ ДЛЯ ТЕКСТИЛЬНИХ ТА ВОЛОКНИСТИХ МАТЕРІАЛІВ

Скиба М. Є., Михайловський Ю. Б., Філіпченко Е. О., Хмельницький національний університет (м. Хмельницький, Україна)

У наш час екологічна проблема стала однією з глобальних проблем сучасності. Це пов'язано із включенням у виробничий обіг нових могутніх джерел енергії і технологій, що порушують природну рівновагу. Людство отримало у свої руки такі засоби впливу на природу, що за силою можна порівняти з геологічними і космічними факторами.
Підприємства розвиваються, а з їх розвитком зростають і відходи. Дана проблема постала перед багатьма підприємствами-виробниками. Тонни відходів вивозяться з підприємств на смітники. Звідси - забруднення навколишнього середовища, скільки більшість відходів не піддаються природним процесам розкладання. Один із шляхів виходу з ситуації, що склалася, - створення й освоєння принципово нових технологій.
У розвинутих країнах вирішенню цієї проблеми приділяється особлива увага. Багато які з фірм у свої виробничі програми вже давно включили спеціалізовані машини для переробки вторинних матеріальних ресурсів і різних текстильних технологічних відходів.
В умовах активного розвитку приватного підприємництва утворилось багато підприємств легкої промисловості, перед якими постала проблема утилізації відходів. Такі відходи після переробки можна використовувати як наповнювачі, утеплювачі, ватин, складові для отримання нетканих матеріалів, ниток і тканин - тобто всього того, що оточує нас кожен день і без чого людина не може уявити собі комфортне існування.
В сучасній промисловості використовується багато методів переробки відходів. Для того щоб отримати відходи певної форми та дисперсності, матеріал проходить різні стадії подрібнення, враховуючи потреби виробництва. Обладнання для переробки відходів повинно бути надійним в експлуатації, забезпечувати необхідний ступінь подрібнення, характеризуватися найменшими питомими витратами енергії і, звичайно ж, має бути високопродуктивним.
Тип подрібнюючого обладнання обирається залежно від величини вихідного матеріалу, його міцності та абразивності, а також від вимог до дисперсності продуктів подрібнення і продуктивності. Так, для подрібнення волокнистих матеріалів найбільш доцільно використовувати такі класичні подрібнюючі пристрої: валкові з гладкими валками; валкові із зубчатими валками; дискові для різання; дискові для роздирання; роторні ножові; відцентрові; молоткові; дезінтегратори; дисмембратори.
За величиною отриманого волокна ці подрібнюючі пристрої можна класифікувати таким чином (рис.).

Рисунок. Класифікація подрібнюючих пристроїв за величиною волокна

Для максимального використання текстильних відходів найбільш доцільно використовувати обладнання, що після переробки дозволяє зберегти максимальну довжину волокна. З цієї групи найкращі показники мають молоткові подрібнювачі, зокрема з вільними молотками, завдяки простій конструкції та досить високій продуктивності. Однак конструкції таких подрібнювачів, які існують на даний час, є недосконалими, і в багатьох випадках їх параметри визначались експериментальним шляхом.
Метою роботи була розробка більш досконалої конструкції молоткового подрібнюючого пристрою для переробки відходів текстильних матеріалів, яка враховує особливості фізико-механічних властивостей матеріалів, мінімізує енерговитрати і дозволяє отримувати максимальну довжину волокна. Текстильний матеріал, що представляє собою обрізки тканин і трикотажу, подається в зону робочої камери. Тут під впливом молотків обрізки тканин частково подрібнюються та розщеплюються на окремі нитки і волокна і відкидаються до периферії робочої камери, де розщеплюються, додатково ударяючись об робочі кромки рифлів. Конструкція молотків в даному пристрої дозволяє ефективно руйнувати матеріал за рахунок роздирання.
Використання даного пристрою в промисловості забезпечить високоефективну переробку текстильних відходів, зменшення забруднення навколишнього середовища та отримання додаткових джерел сировини.

HAMMER GRINDING DEVICE OF TEXTILE AND FIBROUS MATERIALS

Skyba M. E., Myhailovskiy Y. B., Filipchenko E. O., Golovko G. S., Khmelnitskiy National University, Khmelnitskiy, Ukraine

Nowadays the problem of waste recycling is facing all over the world. It has not only social and economic, but also ecological value. The quantity of waste increases together with the development of manufacture. Especially the light industry needs the introduction of new technologies of waste recycling.
The main task of this work is the creation of highly effective mechanical grinding device which takes into account the physicomechanical properties of materials, minimizes the power inputs, manufactures the final product with the maximal length of a fibre.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07