Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

УЧАСТЬ ГРОМАДСЬКОСТІ У ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМ ВІДХОДІВ: ДОСВІД РОБОТИ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ "МАМА-86"

Цигульова О. М., ХМЕГО "МАМА-86-Харків" (м. Харків, Україна)

Екологічна громадська організація "МАМА-86" є широкою мережею неурядових організацій із 17 регіонів України, яка набула всеукраїнського статусу у 2001 році. Основу ВЕГО "МАМА-86"у 1990 році заклала київська організація "МАМА-86", створена з ініціативи молодих мам, що були занепокоєні наслідками Чорнобильської катастрофи та її впливом на здоров'я дітей.
Діяльність ВЕГО "МАМА-86" спрямована на формування умов для переходу України до сталого розвитку. Особлива увага приділяється вирішенню комплексних проблем захисту довкілля шляхом інформаційно-просвітницької роботи, активізації діяльності жінок, дітей та молоді, поширенню участі громадськості в прийнятті рішень на захист довкілля та здоров'я.
Серед головних досягнень ВЕГО "МАМА-86" за ці роки можна назвати:
1. Інформаційно-просвітницький проект "Екотелефон", який розпочався у вересні 1996 р. в м. Києві. На цей час в 11 містах України регіональними осередками ВЕГО "МАМА-86" створено інформаційні "гарячі лінії", які забезпечують доступ громадян до достовірної екологічної інформації, надають консультації з питань здорового способу життя та екологічних прав. База даних "Екотелефон" містить декілька великих інформаційних розділів, в одному з яких є підрозділ "Відходи". За роки існування до "Екотелефону" звернулись понад 15 млн людей.
2. Проект "Національна кампанія "Питна вода в Україні бере свій початок з 1997 р. і триває до цього часу. Проект включає велику інформаційно-просвітницьку складову, до якої залучаються як дорослі, так і діти. Справжнім святом для дітей стають події Всесвітнього Дня води - 22 березня. До цих свят діти під керівництвом вихователів, представників організації готують різноманітні конкурси, проводять акції серед дорослих, випускають тематичні стінгазети та радіогазети, які мають на меті створити умови для поліпшення доступу громадян країни до якісної питної води за доступними цінами.
Крім того, в рамках водної кампанії виконано 13 та знаходяться на стадії виконання ще 4 пілотних проекти по здійсненню технічних рішень для поліпшення доступу населення до безпечної з санітарної точки зору питної води.
В процесі проведення кампанії "Питна вода в Україні" стало очевидним, що забезпечення населення безпечною питною водою неможливе без адекватного вирішення питань санітарії, проблем водовідведення та поводження з відходами. З 2003 р. ВЕГО "МАМА-86" приєдналась до всесвітньої кампанії "Вода, санітарія та гігієна для всіх", розширивши спектр своєї просвітницької діяльності питаннями води і здоров'я, гігієни і санітарії. Крім того, здійснюється робота по впровадженню та адаптації моделі екологічного туалету в трьох селах різних областей України.
3. У 2003 році ХМЕГО "МАМА-86-Харків" здійснила проект "Дитячі голоси про проблеми побутового сміття в країні", який мав на меті привернути увагу громадськості до проблем навколишнього середовища, інформувати юних харків'ян та їх батьків про проблему побутових відходів та небезпечність їх спалювання, сприяти вихованню у дітей дбайливого ставлення до довкілля. Однією із складових проекту став конкурс дитячого малюнка та дитячої творчості "Місто без сміття". На конкурс надійшло 115 малюнків та 16 виробів від дітей з 15 навчальних та позашкільних закладів м. Харкова та м. Костянтинівки Донецької області після проведення попереднього конкурсу-відбору. Всі роботи надзвичайно яскраві, талановиті, самобутні і демонструють небайдуже ставлення учасників конкурсу до стану довкілля взагалі та глибоке розуміння проблем побутових відходів та чистоти міст.
4. З квітня 2004 року ВЕГО "МАМА-86" розпочала проект "Зелений вибір України", ціллю якого є сприяння сталому виробництву та споживанню в нашій країні. Ми прагнемо досягти:
- сформованого, екологічно виваженого індивідуального вибору споживача шляхом надання відповідної інформації та практичних прикладів (технічних рішень/моделей);
- підвищення екологічної обізнаності та активності громадян, розширення повноважень громадян при відстоюванні своїх прав на безпечне і сприятливе довкілля.
Вирішити ці завдання ми плануємо шляхом виконання трьох взаємопов'язаних складових проекту: стале сільське господарство, економічно ефективний та безпечний будинок, екологічна освіта.

PUBLIC PARTICIPATION IN WASTE PROBLEM SOLVING: EXPERIENCE OF NGO "МАМА-86"

Tsygulyova O. M., "MAMA-86-Kharkiv", Kharkiv, Ukraine

The results of "МАМА-86" activities on waste problem solving are presented.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07