Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Геращенко В. О., Кошель М. І., Каранов Ю. А., Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих продуктів, Київ, Україна

Для вступу України до СОТ та ЄЕС необхідно вирішити цілий комплекс екологічних питань. Харчова промисловість є однією з галузей, що споживає значну кількість води та скидає стічні води на поля фільтрації, у відстійники та водойми без необхідного очищення. Особливо це стосується спиртових заводів, що переробляють мелясу. Відхід виробництва спирту із меляси (післяспиртова барда) не утилізується і разом із слабозабрудненими промисловими стічними водами потрапляє в оточуюче средовище. Ці стічні води мають високі показники забрудненості (ХСК - 50-60 тис. мг/дм3, БСК - 40-50 тис. мг/дм3).
УкрНДІпиртбіопрод розробив технологію анаеробно-аеробного очищення стічних вод спиртових заводів.
На першому етапі стічні води проходять анаеробне очищення в біореакторі з гранульованим анаеробним мулом. Ефективність очищення на цій стадії за ХСК становить 70%, а вихід біогазу — 0,75 м3/кг знятого ХСК.
На другому етапі здійснюється доочищення стічних вод в біотенку з використанням іммобілізованих на нерухомих носіях мікроорганізмів. Це значно прискорює аеробний процес доочищення стічних вод.
Завдяки використанню даної технології більш ніж у 10 разів скорочується об'єм реакторів, а термін очищення зменшується з 500 до 90 год в порівнянні з класичною технологію. При цьому ефективність очищення за ХСК становить 96%. Біогаз, який одержують на першому етапі, використовується в котельній заводу, що заощаджує до 40% палива на виробництво етанолу.
Розроблена технологія дає змогу ефективно здійснювати процес очищення стічних вод з високою концентрацією забруднюючих речовин до нормованих показників скиду у відкриті водойми. Технологія пройшла випробування на спиртових та молочних заводах і пропонується для широкого впровадження на інших підприємствах харчової галузі.

WASTEWATER TREATMENT TECHNOLOGY FOR FOOD ENTERPRISES

Gerashchenko V. A., Koshel M. I., Karanov Yu. A., Ukrainian Scientific Research Institute of Spirit and Food Product Biotechnology, Kyiv, Ukraine

The paper describes a recently developed effluent treatment technology for food enterprises, which significantly reduces the time requirement for treatment process and improves the process efficiency. It also enables the biological gas production and use.

Главная страница

Сведения об авторах

Геращенко Валерий Алексеевич, м. н. с, отдел экологии, Украинский научно-исследовательский институт спирта и биотехнологии продовольственных продуктов, пер. Бабушкина, 3, Киев-190, 03190, Украина. Тел. (044) 449-03-96, факс (044) 449-03-11. E-mail: gva.spt.uadogrambler.ru

Кошель Михаил Иванович, к. т. н., зав. отделом экологии, Украинский научно-исследовательский институт спирта и биотехнологии продовольственных продуктов, пер. Бабушкина, 3, Киев, 03190, Украина. Тел. (044) 449-03-96, факс 449-03-11. E-mail: gva.spt.uadogrambler.ru

Каранов Юрий Анатольевич, с. н. с, отдел экологии, Украинский научно-исследовательский институт спирта и биотехнологии продовольственных продуктов, пер. Бабушкина, 3, Київ, 03190, Украина. Тел. (044) 449-03-96, факс 449-03-11. E-mail: gva.spt.uadogrambler.ru

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 24.04.07