Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ОЦІНКА ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ПРОДУКЦІІ ТА ЕКОЛОГІЧНЕ МАРКУВАННЯ

Берзіна С. В., Технічний комітет стандартизації «Охорона навколишнього природного середовища в Україні», Київ, Україна

Розробка методів, спрямованих на зниження впливів на довкілля, що пов'язані з виробництвом та споживанням продукції, є важливим актуальним питанням. Одним із методів, закріплених у міжнародній системі стандартизації (серія стандартів ISO 14040), є оцінка життєвого циклу продукції.
За допомогою цього методу оцінюють потенційні впливи на довкілля протягом усього життєвого циклу продукції (рис. 1).

Рис. 1. Фази оцінки життєвого циклу

Основними категоріями впливів на навколишнє природне середовище є використання ресурсів, здоров'я людини та екологічні наслідки.
Метод спрямований на оцінювання потенційних впливів на навколишнє середовище за результатами інвентаризаційного аналізу життєвого циклу. У широкому розумінні цей процес узгоджує інвентаризаційні дані з конкретними впливами на навколишнє середовище та спробу осмислити ці впливи. Рівень деталізації, вибір оцінюваних впливів та методологія залежать від мети та сфери застосування дослідження.
Метод оцінки життєвого циклу застосовується при внесенні екологічних вимог до стандартів на продукцію та при проведенні її сертифікації відповідно до міжнародного стандарту ISO 14024 «Екологічні маркування та декларації. Екологічне маркування, тип І».
Перший тип екологічного маркування — це добровільна, основана на багатьох критеріях незалежна програма сертифікації продукції (товарів та послуг), яка за результатами оцінки життєвого циклу дозволяє використовувати екологічні знаки на продукції, зазначаючи загальну її екологічну перевагу в межах конкретної категорії товарів та послуг. Загальна мета екологічного маркування та декларацій полягає в тому, щоб шляхом надання точної та правдивої інформації про екологічні аспекти товарів та послуг сприяти розширенню попиту та постачання, стимулюючи постійне поліпшення екологічних характеристик.
Програма екологічного маркування в Україні впроваджується з 2002 р. за ініціативою Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» і сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та Міністерства охорони навколишнього природного середовища України з метою формування та розвитку сталого (збалансованого) виробництва та споживання в Україні.
Розвиток екологічного маркування сприятиме активному залученню до цієї роботи представників науково-дослідних та громадських організацій, міжнародних органів із сертифікації, технічних комітетів стандартизації, центральних та місцевих органів виконавчої влади й суб'єктів підприємницької діяльності.
З 2004 р. проводиться робота із сертифікації продукції відповідно до вимог міжнародного стандарту ІSО 14024. У жовтні 2004 р. національний знак екологічного маркування «Екологічно чисто та безпечно» представляє Україну в Глобальній Мережі Екологічного Маркування — Global Ecolabelling Network (GЕN) — міжнародній організації, яка об'єднує 35 програм екологічного маркування у світі, у тому числі інтегровану програму Європейського Союзу (рис. 2.)

Рис. 2. Національний знак екологічного маркування

Зображення «зеленого журавлика» та напис «Екологічно чисто та безпечно», окрім належних якісних характеристик маркованої продукції, свідчить про її відповідність екологічним критеріям протягом всього життєвого циклу, а також гарантує споживачеві екологічну якість.
Сертифікована продукція отримує право відтворення знаку екологічного маркування на етикетці, а також на документації та рекламних матеріалах підприємства-ви-робника, що підтверджується міжнародним сертифікатом.
Визнання українського знаку на міжнародному рівні є одним із важливих факторів, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності продукції українських виробників на світовому ринку.
Велика увага під час розробки екологічних критеріїв оцінки життєвого циклу продукції з метою її подальшої сертифікації відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 14024 приділяється можливості максимального «замкнення» вхідних та вихідних потоків продукційної системи — рециклінгу.

PRODUCT LIFECYCLE ASSESSMENT AND ECOLOGICAL LABELLING

Berzina S. V., The Technical Committee of Standardization «Environmental Protection in Ukraine», Kyiv, Ukraine

According to the series of standards ISO 14040, the lifecycle assessment (LCA) is one of the methods aimed at the reduction of environmental impacts associated with product manufacturing and consumption. The LCA is also an integral component of ecological labelling procedure. The national ecological label represents Ukraine in the international organization «Global Ecolabelling Network» (GЕN).

Главная страница

Сведения об авторах

Берзіна Світлана Валеріївна, заступник голови, Технічний комітет стандартизації «Охорона навколишнього природного середовища в Україні» (ТК 82), просп. Відрадний, 61, Київ, 03061, Україна. Тел./факс (044) 497-64-99. E-mail

 

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 10.07.07