Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ВИКОРИСТАННЯ КОСМІЧНИХ ЗНІМКІВ ДЛЯ АНАЛІЗУ ЗАБРУДНЕНОСТІ ЗЕМЕЛЬ НАВКОЛО МІСЦЬ ВИДАЛЯННЯ ВІДХОДІВ

Клименко В. І., Інститут проблем національної безпеки, Київ, Україна
Трофимчук О. М., Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору Національної академії наук України, Київ, Україна

Щорічно в Україні збільшується кількість твердих побутових відходів, що призводить до забруднення ґрунтів, підземних вод та атмосфери. Крім спеціальних великих полігонів для побутових відходів, навколо населених пунктів розташовано багато дрібних несанкціонованих звалищ, оцінити об’єм відходів на яких майже неможливо. Досить часто ці звалища розташовані на сільськогосподарських угіддях і стають джерелами токсичних речовин та елементів. Щороку в містах та селищах міського типу нагромаджується близько 40 млн м3 сміття, яке переважно потрапляє на майже 700 звалищ загальною площею 2 600 га. Деяку кількість сміття знешкоджують на 4 сміттєспалювальних заводах. Близько 80 % звалищ функціонують, не вживаючи запобіжних заходів щодо забруднення навколишнього природного середовища.

Шкідливі компоненти з місць видаляння відходів (МВВ) потрапляють у поверхневі стоки, а далі у гідрографічну сітку, впливаючи на рівень екологічної безпеки поверхневих вод відповідної території. Крім того, за відсутності спеціальних систем захисту ґрунтових вод зазвичай забруднюється перший водоносний горизонт. Рівень забрудненості на більшості звалищ практично не контролюють через відсутність систем моніторингу якості ґрунтових вод на відповідній сітці свердловин, розташованих у напрямі їх стоку. У зонах розвантаження підземні води досить часто розбавляються фільтраційними із територій МВВ. При цьому на водних об’єктах — приймачах цього стоку — утворюються точкові джерела забруднення. Для визначення їх локалізації в межах одиниць адміністративного устрою України необхідно розробити картографічні моделі локалізування місць видаляння відходів відносно об’єктів гідрографічної сітки відповідних територій. Зону осадження продуктів вивітрювання та горіння складованих відходів, які забруднюють землі прилеглих територій, можна визначити методами тематичного дешифрування космічних знімків. У більшості випадків для цього найбільш придатні зимові знімки високої просторової роздільної здатності, отримані в період наявності сталого снігового покриву, варіації альбедо якого слугують дешифрувальною ознакою забрудненості. Навіть зважаючи на низькі рівні інтенсивності вивітрювання і горіння відходів у цей період, у деяких випадках можна визначити форму і розміри зони забруднення земель. На літніх знімках у більшості випадків пряме забруднення атмосфери продуктами вивітрювання та горіння складованих відходів ідентифікувати складно через маскувальні властивості рослинного покриву.

Для планування заходів зі зниження та попередження негативного впливу на навколишнє природне середовище МВВ, наявних на певній території, важливо знати не тільки локалізацію, а й технічні характеристики кожного з них. Зручно, щоб ці характеристики були представлені в уніфікованій формі, що спрощує їх організування у відповідну базу даних. Доцільно характеристики представити у формі паспорта МВВ з такими даними: розташування, абсолютні позначки поверхні, глибина залягання підземних вод, якісна оцінка захищеності підземних (напірних) вод, склад і будова аерації (супіски, суглинки, льосовидні), характеристика ґрунтових вод та інші особливості природної захищеності (розламна тектоніка, карст, наявність гірничих виробок тощо), тип технології захоронення, режим функціонування МВВ, тип відходів, площа, зайнята МВВ, обсяг накопичених відходів, оцінка зони впливу на довкілля, наявність засобів моніторингу тощо.

Як конкретний приклад розглянуто МВВ поблизу м. Васильків Київської області з типовим організуванням складування відходів за проявами деяких факторів впливу продуктів їх деструкції на об’єкти довкілля. Це насамперед забруднення прилеглих земель продуктами вивітрювання та горіння відходів. Після ознайомлення з паспортом місця видалення відходів було зроблено аналіз території, яка потрапила в зону забруднення внаслідок негативного впливу сміттєзвалища. Ефективним інструментом для аналізу є залучення космічних знімків для оцінення впливу місць видаляння відходів на ґрунти. Для визначення цієї зони навколо МВВ використано зимові космічні знімки Aster (рисунок), на яких достатньо надійно ідентифіковано балку, де розташоване сміттєзвалище та забруднення, яке поширюється навкруги.

Ділянки снігового покриву, забруднені викидами МВВ на знімку Aster

Досліджуючи зону навколо МВВ, до уваги взяли розу вітрів і вплив маскувальних факторів, зумовлених сусідніми джерелами викидів в атмосферу, яких було три: ВАТ «Саливонківський цукровий завод», КП «Васильківська шкіряна фірма», АТ «Васильківський завод». На дату зимового космічного знімка ASTER викидів в атмосферу з цукрового заводу практично не було, що пов’язано з сезонним характером виробництва цукру. Вплив останніх двох джерел викидів можна було вважати фоном, оскільки безпосередньо поблизу МВВ, принаймні на відстані до 3 км у напряму переносу, домінував вплив продуктів вивітрювання і горіння складованих речовин.

Крім того, що з відходів виділяються небезпечні речовини, які потрапляють у повітря та сорбуються ґрунтами, на сміттезвалищі постійно спалахує вогонь, що призводить до забруднення великих ділянок земель навколо МВВ.

Велику небезпеку становить той факт, що поблизу цих звалищ розташовані землі сільськогосподарського призначення та городи. Це негативно впливає на здоров’я людей, які споживають продукцію, вирощену на цих земельних ділянках. Дуже важливо виявляти зони найбільш забруднених ділянок земель, щоб заборонити використовувати їх у сільськогосподарських цілях і вжити заходи щодо поліпшення якості ґрунтів на пошкоджених ділянках.

THE USE OF SPACE IMAGERY DATA FOR THE ASSESSMENT OF SOIL CONTAMINATION IN THE AREAS OF LANDFILL SITES

Klimenko V. I., Institute of National Security Problems, Kyiv, Ukraine
Trofymchuk O. M., Institute Telecommunication and Global Information Space, National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine

It is proposed to use the remote sensing and space imagery data for mapping contaminated lands located in the surrounding areas close to the landfill sites. The technology is based on application of space images with the 20-30 m resolution, taken at the final stage of a snow melting period and correlated with the vector electronic topographic maps. The application of a technology proposed is illustrated by the example of the Vasylkiv Landfill Site in Kyiv Oblast. It is considered to be a very useful tool for mapping the areas subject to impact of landfill sites and assessing land contamination levels in these areas as part of the environmental audit and review procedure undertaken for landfill sites.

Главная страница

Сведения об авторах

Клименко Вікторія Ігорівна, аспірант, Інститут проблем національної безпеки, Чоколівський бул., 13, Київ, 03186, Україна. E-mail
Трофимчук Олександр Миколайович, д-р техн. наук, проф., заст. директора, Інститут телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, Чоколівський бул., 13, Київ, 03186, Україна. Тел. (044) 245-87-97. E-mail

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 30.04.08