Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах


ШЛЯХИ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ УТИЛІЗУВАННЯ ОСАДІВ СТІЧНИХ ВОД В М. РІВНОМУ

Веремеєнко С. І., Кучерова А. В., Національний університет водного господарства та природокористування, Рівне, Україна

Утилізування осаду, що утворюється в процесі очищання міських стічних вод, є серйозною екологічною та економічною проблемою. Шляхи її вирішення висвітлені в роботах багатьох науковців, але кожен із запропонованих напрямків викликає певні дискусії і потребує детального регламентування.

В Україні з кожним роком зростає навантаження осаду стічних вод (ОСВ) на мулові карти. Це вимагає розширення площ для його зберігання або видалення з мулових карт і утилізування.

У 2007 р. в країнах Європейського Союзу спостерігалися тенденції до зростання обсягів утилізування ОСВ у сільському господарстві та термічними методами.

Доцільність використання ОСВ в сільськогосподарському виробництві як добрива зумовлена насамперед його агрохімічною цінністю. ОСВ є джерелом поживних елементів, значною мірою еквівалентним гною. За останні 15 років спостерігається зниження родючості ґрунтів через зменшення в 6–8 разів внесення органічних і мінеральних добрив. Насиченість сільськогосподарських угідь органічними добривами знизилася з 10–14 до 2–3 т/га за оптимального 15–18 т/га, що спричиняє падіння продуктивності рослинництва та посилення деградації ґрунтів.

Виникає потреба в пошуку альтернативних джерел органічних добрив, насамперед через невтішні прогнози щодо отримання в найближчі роки необхідної кількості гною.

Автори проаналізували склад ОСВ з мулових карт очисних споруд м. Рівного. Термін зберігання ОСВ 2–4 роки. Суха речовина ОСВ містить 40–60 % органічної речовини, значну кількість макроелементів (азоту 1,2–2,5 %, фосфору 2–3 %, калію 0,4–0,5 %) та мікроелементів, біологічно активні сполуки. Вологість ОСВ 75–85 %, реакція середовища близька до нейтральної (6,6 < pH < 7,2).

Вміст мікроелементів не перевищує гранично допустимих концентрацій.

Для отримання висококондиційного органо-мінерального добрива ми компостували ОСВ з різними органічними наповнювачами (тирса, солома, листя дерев, торф тощо) і з додаванням мінеральних добавок (мергелю) в різних співвідношеннях. Зазначені наповнювачі та добавки, крім здатності поглинати вологу і покращувати аерацію, містять певну кількість поживних елементів, які теж можуть бути включені в ефективний обіг.

Незважаючи на певні втрати азотовмісних сполук, отриманий компост має високі агрохімічні властивості, повністю позбавлений патогенної мікрофлори і збудників паразитарних захворювань, не має неприємного запаху.

Переробляння ОСВ у компост включає такі стадії: отримання екологічно безпечного ОСВ; компостування; дослідження агрохімічних властивостей компосту; вивчення його впливу на якість ґрунтів, урожайність сільськогосподарських культур та на якість продукції.

Ми проводимо польові дослідження з обґрунтування агрохімічної та екологічної доцільності застосування ОСВ з мулових карт м. Рівного та компостів на їх основі під сільськогосподарські культури на темно-сірих опідзолених ґрунтах в умовах Західного Лісостепу України.

Результати досліджень показали, що органо-мінеральна система удобрення з використанням ОСВ створює оптимальні умови для формування врожаю сільськогосподарських культур. Спостерігаються тенденції до покращення воднофізичних та агрохімічних показників ґрунту. Перевищення гранично допустимих концентрацій важких металів ані в ґрунті, ані в рослинах не визначено.

Запровадження технології дозволить забезпечити колективні та фермерські господарства дешевими органічними добривами, знизити забрудненість поверхневих та ґрунтових вод заплави р. Устя фільтратом ОСВ із мулових карт очисних споруд, зменшити площі мулових карт.
 

PROPOSED OPTIONS FOR SUSTAINABLE MANAGEMENT OF SEWAGE SLUDGE IN RIVNE CITY

Veremeenko S. I., Kucherova A. V., National University of Water Management and Nature Resources Use, Rivne, Ukraine

The paper reviews the current status of sewage sludge management at the municipal WwTPs and related issues. It recommends to use the sludge composting as an effective sludge management option, where sewage sludge can be mixed with various organic and mineral components.

Главная страница

Сведения об авторах

Веремеенко Сергей Иванович, д-р сельхоз. наук, проф., кафедра агрохимии, почвоведения и земледелия, Национальный университет водного хозяйства и природопользования, ул. Соборная, 11, Ровно, 33028,
Украина. E-mail
Кучерова Алла Викторовна, cт. преподаватель, кафедра агрохимии, почвоведения и земледелия, Национальный университет водного хозяйства и природопользования, ул. Соборная, 11, Ровно, 33028, Украина. Моб. (066) 775-62-65. E-mail1, e-mail2
 

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 21.09.08