Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ПРОТИФІЛЬТРАЦІЙНІ ЕКРАНИ З ГЕОСИНТЕТИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ

Юрцунь Л. М., Журба Г. В., ТОВ «Євроізол Geosynthetics», Київ, Україна

В Україні складування і захороняння побутових і промислових відходів є однією з найактуальніших проблем. На смітниках Києва накопичено понад 32 млн м3 відходів, у Криму на полігонах загальною площею 215,2 га — 45 млн м3 відходів. Об’єм відходів, накопичених на Ялтинському полігоні, — 6 млн м3, на полігонах Сімферополя й Севастополя — 2,0–2,5 млн м3, Алушти, Євпаторії, Судаку — 1,0–1,5 млн м3. Жоден з полігонів не відповідає сучасним інженерним і екологічним вимогам до будування й експлуатування подібних об’єктів. Усього в Криму 27 об’єктів захороняння відходів, в Україні загалом — 936.

До недавнього часу в Україні всупереч наявним нормативним документам, що регламентують проектування, будування і експлуатування полігонів, до проблеми підходили досить спрощено, розуміючи зазвичай під полігонами місця складування сміття. Такий підхід призвів до погіршення стану довкілля.

Сучасний полігон складування і захороняння відходів є комплексом природоохоронних споруд, призначених для ізолювання і знешкодження відходів. Полігон має гарантувати високий рівень екологічної захищенності довкілля і життєдіяльності людини. Основною спорудою полігону є чаша складування із захисним ізолювальним екраном. Традиційно використовували глиняний екран з коефіцієнтом фільтрації не вище 10-9 м/с, а за відсутності на місці будівництва глини з заданим коефіцієнтом фільтрації — штучні екрани: ґрунтобітумні, полімербетонні, асфальтобетонні, бетоноплівкові. Зараз створюють екрани з використанням геосинтетичних матеріалів, а саме геомембран і геосинтетичних глиноматів, надійність яких підтверджує світова практика.

Геомембрана Junifol® – це рулонний полімерний матеріал, виготовлений екструдуванням із високоякісного поліетилену високої щільності. До складу геомембрани входять термостабілізатори й антиоксиданти. Junifol® виявляє високу стійкість до впливу агресивних середовищ, ультрафіолетового проміння, низької температури, мікроорганізмів і до проростання коріння рослин.Junifol®товщиною від 0,75 до 3,0 мм має достатню міцність і еластичність, що дозволяє сформувати вмістища практично будь-якої конфігурації.

Геосинтетичний глиномат Geobent® — це рулонний матеріал, що складається з натурального натрієвого бентоніту як ізолювального шару і двох шарів тканого поліпропіленового геотекстильного полотна як армувальних оболонок, які утримують шар бентоніту. Усі шари з’єднані між собою механічним способом, що дозволяє використовувати матеріал на крутих укосах. Натрієвий бентоніт при гідратації в обмеженому просторі перетворюється на щільний гель з коефіцієнтом фільтрації 1∙10-11 м/с. Для виробляння Junifol® використовують природний натрієвий бентоніт високої чистоти. Шар матеріалу Junifol® еквівалентний шару глини товщиною 1 м. Основні переваги Junifol®— здатність самовідновлюватися, ліквідуючи незначні механічні пошкодження, суцільність екрану після гідратування, здатність витримувати цикли «заморожування–відтаювання» і «гідратування–дегідратування».

Згідно з Директивою ЄС 1999/31/ЕС полігони для захороняння і складування відходів повинні мати геологічний бар’єр і штучний протифільтраційний екран для забезпечення високої надійності споруди.

Застосування геосинтетичних матеріалів дозволяє оптимізувати процес рекультивування полігону, використовувати для захороняння відходів ділянки з ускладненими інженерно-геологічними умовами, зменшити обсяг земляних робіт, збільшити корисний об’єм полігону, забезпечити однорідність і однакову товщину екрану, а також зменшити транспортні витрати, витрати праці, скоротити термін уведення об’єкта в експлуатацію.

GEO-TEXTILE LINER SYSTEMS

Yurtsun L. M., Jurba G. V., «Euroizol Geosynthetics» LLC, Kyiv, Ukraine

The issue of construction and placement of geo-textile liners at the landfill sites is discussed in the paper, and main advantages of geo-textile materials are described.
 

Главная страница

Сведения об авторах

Юрцунь Лариса Михайлівна, інженер-гідротехнік, ТОВ «Євроізол Geosynthetics», а/с 7, Київ, 01030, Україна. Тел. (044) 230-22-33, факс (044) 235-68-00. E-mail
Журба Ганна Володимирівна, директор, ТОВ «Євроізол Geosynthetics», а/с 7, Київ, 01030, Україна. Тел. (044) 230-22-33, факс (044) 235-68-00. E-mail

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 26.08.08