Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"


Главная страница
Сведения об авторах

 

Установка для переробляння твердих та рідких органічних відходів з одержанням біогазу і добрив

Мовсесов Г. Є., Інститут механізації тваринництва Української академії аграрних наук, Запоріжжя, Україна

Актуальною проблемою є розроблення та впровадження високотехнологічного обладнання для утилізування органічних відходів з отриманням якісних продуктів: газового палива та добрива.

Метою роботи є створення установки з підвищеною питомою продуктивністю генерування біогазу завдяки селективному зброджуванню субстратів, зважаючи на їхні індивідуальні властивості та цикл бродіння.

Розроблені спосіб (пат. 1259б України. Бюл. 200б, № 2) і установка селективного переробляння твердих та рідких органічних відходів з одержанням біогазу та добрива (пат. 30б52 UA України на корисну модель. Бюл. 11.03.2008, № 5). Конструкція біореактора представлена на рисунку.

 

 

Установка для  переробляння твердих і рідких органічних відходів з одержанням біогазу та добрива:

1 — біореактор; 2 — завантажувальний пристрій; 3 — вивантажувальний пристрій; 4 — патрубок для виходу газу; 5 — люк; 6 —  знімні кришки з отвором; 7 —  патрубок гідрозатвору; 8 —  трубчастий елемент; 9 —  проникний контейнер; 10 — фланець; 11 —  завантажувально-вивантажувальне вікно; 12 —  завантажувально-вивантажувальний гвинтовий конвеєр; 13 —  привод реверсивного обертання; 14 — пристрій для перемішування; 15 —  пристрій для підігрівання і термостабілізування; 16 — пристрій для перемішування рідких відходів

Контейнер 9 з'єднано зі знімною кришкою б трубчастого елемента 8 за допомогою фланця 10. Контейнер розміщують через люк 5 у патрубку гідрозатвору 7 та занурюють у рідину реактора 1. Люк 5 закриває кришка 6. У трубчастому елементі 8 та в контейнері 9 коаксіально розміщений гвинтовий конвеєр 12. На одному кінці його вала встановлено привод реверсивного обертання 13, а на протилежному, за межами контейнера, пристрій для перемішування 14. Реактор 1 через завантажувальний пристрій 2 заповнюють рідкими органічними відходами, які мають або до яких вносять анаеробні мікроорганізми активної біомаси. Проникний контейнер 9 завантажують відходами, головним чином твердими, які попередньо згруповані за фізико-хімічною однорідністю і за однаковою технологічною тривалістю циклу бродіння. Тверду сировину вводять ззовні через вікно 11 у конусі трубчастого елемента 8 і подають гвинтовим конвеєром 12 у контейнер 9 дозовано, в кількості, що дорівнює об'єму контейнера. У процесі зброджування завдяки періодичному реверсивному обертанню гвинтового конвеєра 12 усередині контейнера 9 забезпечують перемішування та гомогенізування твердої сировини. Пристрій 14 — лопатева мішалка перемішує та гомогенізує рідкі відходи в об'ємі реактора, а також поліпшує масообмін у контейнері, омиваючи його. Рідка активна біомаса проникає до твердих частинок вхідних компонентів у контейнері 9, засіває анаеробними мікроорганізмами і зволожує їх і відтак сприяє процесам перетворення органічних речовин. При анаеробному зброджуванні у реакторі 1 утворюються метан та інші гази. Згідно з технологічним регламентом при визначеній тривалості циклу бродіння для закладеного в контейнер 9 специфічного твердого субстрату забезпечено своєчасне завантаження або вивантаження маси завдяки відповідному напряму обертання конвеєра 13 без виймання контейнера з реактора. При вивантаженні через трубчастий елемент 8 та вікно 11 зброджену масу пресують. Рідку фракцію з активною біомасою анаеробних мікроорганізмів повертають у реактор. Біогаз через патрубок 4 відводять у газозбірник або споживачу. Зброджені в реакторі 1 рідкі відходи зливають через вивантажувальний пристрій 3. Частину їх залишають у реакторі для засівання свіжої маси. Зброджені   та оброблені субстрати використовують як високоякісні добрива.
 

Щоб інтенсифікувати зброджування, в реакторі 1 передбачено застосування пристрою підігрівання і термостабілізування 15 та пристрою для перемішування рідких відходів 16.

Запропонований біореактор дозволяє переробляти гній, послід, рослинні рештки з отриманням біогазу, якісних добрив і відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.

 

Solid and Liquid Organic Waste Treatment Plant for Biogas and Fertilizers Production

Movsesov G. E., Institute of Mechanization of Animal Husbandry, Ukrainian Academy of Agrarian Sciences, Zaporizhzhya, Ukraine

The bioreactor design has been developed for organic waste, both solid and liquid, recycling.

 

 

Главная страница

Сведения об авторах

Мовсесов Гарри Ервандович, канд. техн. наук, ст. науч. сотр., Институт механизации животноводства Украинской академии аграрных наук, ул. Энтузиастов, 14, Запорожье, 69097, Украина. Тел./факс (0612) 289-81-44. E-mail1, e-mail2

 

 

  Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 20.09.10