Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница

Сведения об авторах

ПІРОЛІЗ ЯК ОДИН З ПЕРСПЕКТИВНИХ ТА ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНИХ МЕТОДІВ ЗНИЩЕННЯ НЕЯКІСНИХ ЛІКІВ

БАРДИК Ю. В., КОВАЛЬ Н. М., ПУТИВЛЬСЬКИЙ В. В., ОСТАНІНА Н. В.

Інститут гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМН Україны (Київ)

Високі темпи розвитку фармацевтичної галузі, а також поставки ліків по імпорту й гуманітарній допомозі привели до значного утворення та накопичення фармацевтичних відходів, серед яких певний відсоток складають небезпечні препарати (фізіологічно активні речовини та цитотоксичні препарати), що відносяться до 1-2 класу токсичності. Тому вирішення проблеми поводження з фармацевтичними відходами та використання найбільш екологічно безпечних методів їх видалення для України на сьогодні є дуже актуальним питанням. Особливо це стосується небезпечних фармацевтичних відходів.

Серед існуючих термічних методів видалення фармацевтичних відходів і медичних препаратів із закінченим терміном придатності одним з найбільш перспективних є піроліз. В основі процесу - термічний розклад органічних сполук, який відбувається у ретортних печах при високій температурі без доступу кисню. При повному проходженні реакції піролізу (температура 600 - 1200° С) кінцевими газоподібними продуктами розкладу в залежності від хімічного складу вихідних речовин є оксид та діоксид вуглецю, окисли сірки, азоту, вода, хлорид водню, сірчистий ангідрид та прості органічні сполуки. Вловлювання утворених сполук на адсорбері та допалювання піролізних газів у топці печі з подальшим очищенням димових газів зменшує викиди забруднюючих речовин у довкілля до безпечних рівнів. Твердий залишок, який утворюється після піролізу, аналізується на присутність важких металів та хлорорганічних сполук, якщо вони входять до складу відходу. У разі позитивного висновку він захоронюється на полігоні побутових відходів, а при перевищенні допустимого рівня цих речовин - на полігоні для токсичних відходів.

Залежно від класу хімічних сполук процес піролізу може бути модифікований. Так, наприклад, при видаленні хлормістких сполук попередньо проводиться лужний гідроліз відходів з наступним піролізом його продуктів (температура до 800оС) та очищенням і каталітичним допалюванням утворених газоподібних продуктів. Гідроліз проводиться при температурі 250 - 300оС і надлишковому тиску в присутності каталізатора.

Для повної детоксикації хлормістких речовин та запобігання можливості утворення стійких хлорорганічних сполук (СОЗ) з урахуванням сучасних вимог щодо повноти утилізації відходів пропонується метод гідрогенолізу. Цей процес не потребує особливих умов проведення. Його перевагами є зниження вимог до конструкційних матеріалів, дехлорування хлорорганічних сполук в широкому діапазоні їх концентрацій, можливість отримання кінцевих корисних продуктів. При цьому забезпечується безпечність процесу піролізу.

Для відходів, що містять важкі метали (ртуть, мідь, цинк), процес піролізу підтримується при температурі 300 - 400оС. Гази, що виділяються, піддаються очищенню в адсорбері, який заповнюється комовим вапном та сульфідом натрію для зв'язування важких металів.

З метою вибору оптимального режиму проведення процесу піролізу для різних класів хімічних сполук, що входять до складу лікарських засобів, в нашому Інституті була розроблена експериментальна установка та проведені дослідження. Об'єктом дослідження були таблетки анальгіну по 0,5 г, виробництва ВАТ "Лубнифарм", із закінченим терміном придатності.

На першому етапі експериментальних досліджень нами вивчалась залежність роботи установки від наважки, часу проведення піролізу та температури при сталому об'ємі реторти. Показниками, за якими оцінювалась ефективність роботи установки, були кількість твердого залишку, утворених високомолекулярних (рідких і смолистих) та низькомолекулярних сполук.

Вважаємо, що найбільш оптимальні умови проведення процесу піролізу забезпечують малий вихід високомолекулярних сполук, максимальний вихід низькомолекулярних сполук та мінімальну кількість твердого залишку.

Проведенні нами дослідження показали, що таким умовам відповідає наважка таблеток анальгіну в межах 20 - 30 г, температура в реторті 600° С, час проведення процесу - дві години.

Главная страница

Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 22.04.07