Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница

Сведения об авторах

ПРОГРАМА ПРОПАГАНДИ ЦИВІЛІЗОВАНОГО ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ В м. ХАРКІВ

БОНДАР І. Л., БЕЗРУК А. Ю.

ЗАТ "УкркомунНДІпрогрес" (Харків)

Вирішення важливої екологічної проблеми - поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у великому місті - можливе при урахуванні не тільки технічних, а й економічних, соціальних та організаційних аспектів. Основні труднощі у впровадженні нових ефективних методів поводження з ТПВ пов'язані з вихованням населення, навчанням всіх його верств цивілізованому поводженню з відходами, пропагандою передового досвіду серед дорослих і дітей, при обов'язковому залученні до цієї роботи громадських організацій.

Інститут "УкркомунНДІпрогрес" за дорученням Харківського міськвиконкому розробив "Програму пропаганди сучасних досягнень по роботі з твердими побутовими відходами в м.Харків", метою якої є зміна ставлення суспільства до проблем санітарної очистки та поводження з ТПВ. Підвищення екологічної культури населення відбувається шляхом виготовлення та розміщення агітаційних та роз'яснювальних матеріалів в засобах масової інформації, зовнішньої реклами, розробки циклів лекцій та занять з екологічного виховання усіх верств населення, починаючи з дитинства.

На початковому етапі пропагандистської роботи було обрано загальне гасло "Ми за чисте місто Харків", яке в майбутньому доповниться конкретними закликами та соціальною рекламою, що буде поступово висвітлювати та конкретизувати методи навчання населення цивілізованому поводженню з ТПВ.

Для охоплення якомога ширшої аудиторії залучені масові засоби пропаганди - ЗМІ (преса, радіо, телебачення) та наочна агітація. Виготовлені сценарії екологічних передач для телебачення та радіо. На телебаченні пройшов фільм, в якому дано загальне уявлення про проблему, показаний сучасний критичний стан санітарної очистки міста, наведені приклади передових технологій поводження з відходами в різних країнах. В популярних місцевих газетах опубліковані відповідні статті та роз'яснювальні матеріали.

Розроблені матеріали наглядної агітації. Великогабаритні плакати (постери) та листівки, розміщені в міському електротранспорті, кожній родині доставлена "Інформація в поштовій скриньці", випущені поліетиленові пакети з відповідними рекламними закликами.

Проведені роботи зі створення єдиної нерозривної системи екологічної освіти та виховання (дитячий садок - школа - ВУЗ - підприємство). Для цього розроблені цикли занять для дітей в дошкільних установах та школах, доповнення до екологічних програм вузів, цикл лекцій з програми підвищення кваліфікації працівників житлово-комунального господарства м.Харків в сфері поводження з ТПВ. Проведені заняття за цими програмами.

Наступним етапом пропагандистських заходів передбачається створення в місті кількох демонстраційних ділянок, де буде здійснюватись роздільне збирання ресурсноцінних компонентів ТПВ одночасно з проведенням широкої пропагандистської роботи в галузі поводження з відходами.

Главная страница

Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 22.04.07