Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах
Доклад (полный текст)

НОРМАТИВНО-ПРАВОВА БАЗА ТА ПРОБЛЕМИ ПІДПРИЄМСТВ НАФТОГАЗОВОЇ ГАЛУЗІ В СФЕРІ ПОВОДЖЕННЯ З ВІІДХОДАМИ


ЧОЛОВСЬКИЙ І.Г., ДК "Укргазвидобування" (Київ)


ФИК І.М., ХОХА Ю.Л. , ТІМЧЕНКО А.М., УкрНДІгаз (Харків)

 

Інвентаризація, паспортизація, нормування відходів - це ті роботи, які регламентовані законодавством України в сфері поводження з відходами (Закони України "Про охорону навколишнього природного середовища" і "Про відходи" та підзаконні акти - постанови КМУ, накази, інструкції спеціально уповноважених органів тощо).


Постановою КМУ від 1.11.99 № 2034 затверджено Порядок ведення державного обліку та паспортизації відходів (далі весь час буде йти посилання на цей документ), і першим пунктом цього Порядку декларується, що ці правила ЄДИНІ. Наскільки це твердження далеке від реального життя, працівникам УкрНДІгазу, які проводили інвентаризацію і паспортизацію відходів, довелося переконатися на власному досвіді. Підприємства ДК "Укртгазвидобування" розташовані по всій Україні, тобто відносяться до різних обласних Управлінь з екології та природних ресурсів. Часто промислові об'єкти одного і того ж підприємства розташовані в різних областях. Відсутність координаційних дій з боку Міністерства екології та природних ресурсів України, неоднозначність тлумачення одних і тих пунктів законодавчих та інших документів з питань поводження з відходами призводять до того, що одні і ті ж роботи, виконані для підприємства, розташованого в різних областях (як, наприклад, ГПУ "Шебелинкагазвидобування"), будуть відрізняютися не тільки за формою і за обсягом інформації, але й по суттєвим ознакам.


Документи, на підставі яких на сьогоднішній день проводиться інвентаризація відходів, їх ідентифікація та паспортизація потребують перегляду, доповнень і конкретизації у визначеннях. Якщо документи допускають неоднозначне тлумачення, необхідно розробити роз'яснення та уточнення до них.


Ось далеко не повний перелік документів, які потребують перегляду, або ж розробки на їх основі більш конкретних документів, які стосуються поводження з відходами в Україні, та проблем, які потребують вирішення.


1. Щодо інвентаризації відходів:


- Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"


- "Инструкция о порядке инвентаризации токсичных промышленных отходов, подлежащих использованию, обезвреживанию и захоронению, по состоянию на 30 апреля 1985 г. по форме № 1 - токсичные отходы", затверджена наказом ЦСУ СРСР від 07.01.85 р.


2. Щодо ідентифікації відходів за видами діяльності:


- Класифікатор відходів (КВ) ДК 005-96;


- Класифікатор видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009-96;


- Инструкция о порядке единовременного учета образования и обезвреживания токсичных отходов по состоянию на 1 июня 1990 г. по форме №2 - токсичные отходы (додаток 1 "Перечень токсичных отходов, подлежащих инвентаризации").


3. Щодо ідентифікації відходів за класами небезпеки:


-"Инструкция о порядке единовременного учета образования и обезвреживания ток-сичных отходов по состоянию на 1 июня 1990 г. по форме №2 - токсичные отходы (додаток 2 "Временный классификатор токсичных промышленных отходов и методические реко-мендации по определению класса токсичности промышленных отходов", затверджений Мінздравом СРСР разом з ДКНТ СРСР 13.05.87 № 4286-87);


- ГОСТ 12.1.007-76 "Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности";


- ГОСТ 12.1.005-88 "Общие санитарно - гигиенические требования к воздуху рабочей зоны";


- ДСанПіН 2.2.7.029-99 "Гігієнічні вимоги щодо поводження з промисловими відходами та визначення класу небезпеки для здоров'я населення".


4. Щодо паспортизації відходів:


- ДСТУ 2195-99 "Технічний паспорт відходу. Склад, вміст, виклад і правила внесення змін";


- проект "Паспорту відходу підприємства", розробленого на замовлення Мінекоресурсів.


5. Щодо первинного обліку відходів - необхідно розробити типові форми первинної облікової документації про відходи та інструкції щодо їх заповнення.


6. Щодо поводження з відходами:


- розробити конструктивну модель взаємовідносин між підприємствами, на яких утворюються відходи, та фірмами - посередниками, які їх видалять чи утилізують;


- вирішити в межах галузі проблему утилізації чи видалення відходів, що містять вуглеводні (відходи основного виробництва переробних підприємств та відпрацьовані моторні масла і мастила автогосподарств.

Пропозиції


1. Проблеми, викладені в пп. 1 - 5, які виникли через недосконалість нормативно - правової бази в сфері поводження з відходами, для вирішення потребують втручання органу, який координує дії обласних Держуправлінь екології - Міністерства екології і природних ресурсів України.


2. Проблеми поводження з відходами, викладені в п.6, потребують прийняття конкретних рішень з боку ДК "Нафтогаз України".


Главная страница
Сведения об авторах
Доклад (полный текст)



© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 22.04.07