Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница

Сведения об авторах

ПРО СТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ ДЕРЖАВНОГО НОРМАТИВНОГО ДОКУМЕНТУ ДБН "РОЗМІЩЕННЯ І ПРОЕКТУВАННЯ ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ"

ЧУНІХІН В. Г.

Головний інститут "УкрНДІІНТВ"

АБРАМОВ І. Б.

ХДВ КДІОВНС інституту "УкрНДІІНТВ"

АБРАМОВИЧ І. О., БОНДАРЬ І. Л, ТІТОВ А. І.

ЗАТ "УкрНДІкомунпрогрес"

(Харків)

В Україні нараховується біля 770 санкціонованих полігонів та звалищ для захоронення твердих побутових відходів (ТПВ). Більша частина з них не відповідає сучасним санітарно-екологічним вимогам і є небезпечними об'єктами для навколишнього середовища. Ця ситуація склалась тому, що під час їх створення нормативна документація була недосконалою.

Ціль розробки ДБН - створення нового нормативного документа, що регламентує вимоги до належного виконання робіт із розміщення і проектування полігонів ТПВ. В документі врахований практичний досвід проектування, будівництва, експлуатації полігонів ТПВ, а також нові досягнення вітчизняної та світової науки і техніки в цій галузі.

Основною задачею розробки є запобігання забрудненню побутовими відходами, що знешкоджуються на полігонах, поверхневих та підземних вод, грунтів, атмосфери, зниження небезпечного впливу полігонів ТПВ на здоров'я населення. Це має досягатися за рахунок високих технічних вимог до проектування полігонів ТПВ, їх утримання протягом усього терміну експлуатації та рекультивації після закриття. Будівельні норми поширюються на проектування нового будівництва, розширення, реконструкцію, технічне переоснащення і рекультивацію діючих полігонів ТПВ.

При розробці ДБН максимально враховані вимоги Європейської Директиви 1999/31 "Про полігони твердих побутових відходів", в якій передбачаються принципи екологічно чистого влаштування, експлуатації та рекультивації, що забезпечують обмеження або ліквідацію їх потенційно шкідливих впливів на навколишнє середовище і здоров'я людини. Зокрема, Директивою передбачені загальні вимоги до всіх типів звалищ, головним з яких є врахування місцевих екологічних умов при виборі ділянки. Особливо суворі і докладні вимоги ставляться до контролю за забрудненням підземних вод, а також відносно наявності природного геологічного бар'єра. Геологічний бар'єр визначається з урахуванням геологічних і гідрогеологічних умов території під місцем розташування полігона ТПВ та в його окрузі. Там, де товщина природного бар'єра недостатня, вона може бути штучно посилена для забезпечення аналогічних показників захисту навколишнього середовища.

До складу основних розділів ДБН входять:

1. "Загальні положення", де визначаються цілі, задачі та вимоги до створення полігонів ТПВ.

2. "Розміщення полігонів", де надаються природні та технічні умови, за яких допускається розміщення полігонів ТПВ.

3. "Проектування полігонів", що містить перелік складових частин проекту, розрахунок місткості полігона, схему полігона, порядок проектування ділянки складування, господарської зони та інженерних споруджень, санітарно%захисної зони, схеми збору і утилізації біогазу, рекультивації територій закритих полігонів, вимоги до улаштування протифільтраційного екрану і заходи щодо знешкодження фільтрату, а також порядок проведення контролю атмосферного повітря, підземних вод, грунтів, вимоги до дотримання системи моніторингу.

З точки зору загальних положень, полігони ТПВ є інженерними природоохоронними спорудами, які призначені для знешкодження і захоронення ТПВ і повинні забезпечувати надійну їх ізоляцію, епідеміологічну безпеку, екологічну чистоту навколишнього середовища, запобігати розвиткові небезпечних процесів і явищ. Новим елементом цих положень є те, що складуванню на полігонах ТПВ підлягає тільки та частина ТПВ, що не може бути утилізована.

Нормативним документом рекомендується створення при полігоні ТПВ установок з сортування ТПВ, що дозволить зменшити обсяг сміття, яке надходить на полігон, а також розглядається можливість брикетування відходів з наступним їх складуванням на полігоні.

При проектуванні полігонів ТПВ повинні бути передбачені:

_ рішення, що забезпечують експлуатаційні надійність, економічність, мінімальне вилучення земельних і інших природних ресурсів та обов'язкове повернення тимчасово відчужуваних земель для подальшого господарського використання;

_ розробка на всіх етапах проектування матеріалів оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС);

_ інженерні заходи, що забезпечують стійкість полігона як споруди, його довговічність і безпеку навколишнього середовища. Надійним протифільтраційним екраном полігонів ТПВ вважається екран, що має відповідно до європейських стандартів коефіцієнт фільтрації води не більше 10-9 см/с.

У додатку до ДБН наведена карта зон зволоження території України.

В залежності від типу зволоження території, на якій розміщуються полігони ТПВ, розраховують об'єм можливою утворення фільтрату та визначають методи боротьби з його накопиченням.

Розроблені ДБН пройшли узгодження в МОЗ України, ГУЛО МВС України, Держнаглядохоронпраці України та Мінекоресурсів України і набудуть чинності після їх затвердження в Держбуді.

Таким чином, створено нормативний документ, якому не було аналогів в Україні і який буде чітко регламентувати вимоги до розміщення та проектування полігонів ТПВ в Україні.

Главная страница

Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 22.04.07