Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница

Сведения об авторах

ПРІОРИТЕТНІ ПРИРОДООХОРОННІ ПРОБЛЕМИ МІСТА МАКІЇВКА У СФЕРІ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ І НАПРЯМКИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

ДМИТРІЄВА Н. В.

Макіївська міська громадська організація "Всеукраїнська Екологічна Ліга", Макіївська регіональна державна екологічна інспекція (Донецька обл.)

Місто Макіївка є одним із самих екологічно небезпечних промислових центрів області. В результаті багаторічної паливно-енергетичної та сировинної спеціалізації, високої концентрації підприємств важкої промисловості із низьким технологічним рівнем виробництва, Макіївка перенасичена паливно-енергетичними, металургійним, коксохімічним гірничо-видобувними виробництвами із застарілими технологіями та обладнанням, які можуть призвести, а іноді і призводять, до техногенних аварій та катастроф. Висока концентрація населення і промислового виробництва в сплітанні із застарілими технологіями обумовлюють утворення значної кількості відходів виробництва та споживання, тому Макіївка є одним з екологічно кризових промислових міст Донецького регіону у сфері поводження з відходами, більша частину яких віднесено до токсичних.

Основними виробниками промислових відходів на території м. Макіївка є підприємства чорної металургії, коксохімії, вуглевидобутку та вуглезбагачення: ВАТ "Макіївський металургійний комбінат", ВАТ "Ясинівський коксохімічний завод", ВАТ "Макіївський коксохімічний завод", ВАТ "Макіївський труболиварний завод", підприємства державної холдингової кампанії "Макіїввугілля", збагачувальні фабрики ЗФ "Антрацит", ЦЗФ "Колосніківська", ЦЗФ "Пролетарська".

Основні види відходів, які утворюються на території міста,- це відходи чорної металургії - 25 %, хімії, коксохімії - 3 %, вугледобувної промисловості - 25 % та вуглезбагачення - 44 %, машинобудування, автотранспорту та сільськогосподарського виробництва - 2%.

Загальна маса накопичених відходів на території міста Макіївки становить майже 364 млн тонн. Площа земель, зайнятих під відходами виробництва та споживання, сягає 1,5 тис. га, що складає 3,71% території міста і на 2,71% більше, ніж по Донецькій області.

Останні три роки кількість утворених відходів знижується і складає відповідно 4216,146, 3714,101 та 3625,188 тис. тонн у рік. Зменшення обсягів утворення промислових відходів пояснюється закриттям шахт. Через ліквідацію шахт ДХК "Макіїївугілля" особливу актуальність має проблема комплексного рішення передачі недіючих породних відвалів з балансу ліквідованих підприємств на баланс міста, а саме: хто після закінчення ліквідації вугледобувних підприємств здійснюватиме контроль за станом цих породних відвалів, моніторинг місць утворення, зберігання та видалення відходів.

Низький рівень використання відходів, що утворюються, і мінімальні обсяги утилізації накопичених відходів ускладнює й без того складну екологічну ситуацію в місті. Більшість обсягів організованого накопичення відходів (породні відвали, шламо- та мулонакопичувачі і т. д.) не відповідають санітарним нормам. Ситуація з промисловими відходами у місті може бути оцінена як несприятлива, що вимагає активного дослідження й прийняття радикальних заходів зі збільшення використання утворених та накопичених відходів, зниження обсягів утворення відходів, приведення міст складування відходів у стан, що відповідає діючим санітарним і екологічних нормам.

Розміщення відходів в оточуючому середовищі негативно впливає на грунти та водні ресурси. Високий рівень ілових відкладень в ріках Грузька, Кринка, Кальміус, Крівий Торець, забруднення земель, водного басейна підтверджені дослідженнями Донецького відділення Інституту мінеральних ресурсів та Інституту геолого-екологічних проблем Донбасу. Значним фактором, який впливає на стан природних вод, є їх забруднення промисловими підприємствами за рахунок організованих скидів, змиву забруднюючих речовин з території промислових підприємств у зв'язку з недосконалістю ливневої каналізації та дренажу. При цьому забруднюються як відкриті водойми річок Кривий Торець, Грузька, Кринка і Кальміус, так і підземні води. Основними джерелами забруднення донних осадів є промислові і комунально-побутові відходи, звалища, змив з полів мінеральних добрив, пестицидів та інші.

До числа найбільш значних як з точки зору екологічних, економічних та соціальних наслідків, так і з позиції забезпечення ефективних інвестицій в проекти екологічної реконструкції господарського комплексу, належить проблема управління в сфері поводження з відходами багатотоннажних і токсичних відходів на державному та регіональному рівнях.

Густа населеність міста призвела до накопичення великих обсягів твердих побутових відходів (4,5 млн т), які вивозяться на міський полігон твердих побутових відходів, що експлуатується з 1968 р., без реконструкції і не відповідає умовам санітарно-екологічної безпеки. Проблема Макіївського міського звалища сучасна та глобальна. Його реконструкція не проводиться через нестачу кошт.

Питання фінансування робіт у сфері поводження з відходами дуже актуальне у нашому регіоні.

Главная страница

Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 22.04.07