Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница

Сведения об авторах

ПИТАННЯ МОНІТОРИНГУ ДОВКІЛЛЯ ПРИ ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМИ ВІДХОДІВ У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ДРУЗЮК В. М.

Львівський регіональний державний центр стандартизації, метрології та сертифікації

ГАДЗАЛО І. І.

Корпорація "Регіональний центр поводження з відходами" (Львів)

1. Система моніторингу грунтується на використанні існуючих організаційних структур суб'єктів моніторингу і функціонує на основі єдиного нормативного, організаційного, методологічного та метрологічного забезпечення.

Основною складовою частиною метрологічного забезпечення є наявність на підприємстві акредитованої лабораторії, оскільки результати вимірювань тільки такої лабораторії визнаються офіційно.

На друге півріччя 2003 р. територіальними органами Держспоживстандарту України акредитовано понад 960 вимірювальних лабораторій, 80 з яких акредитовано Львівським РДЦСМС.

Практика показує, що технічний рівень акредитованих лабораторій суттєво вищий від рівня лабораторій, що не пройшли акредитацію, а це значить, що, по-перше, замовнику гарантовано більшу достовірність вимірювань щодо захисту довкілля, по-друге, розширюється спектр послуг, які лабораторія може надати замовнику.

Вагомим чинником у підготовці лабораторій до акредитації є міжлабораторні порівняння результатів вимірювань, зокрема, за схемою з паралельним передаванням зразків. Львівський РДЦСМС має певні напрацювання в цій сфері.

2. Необхідною першочерговою умовою успіху у вирішенні проблеми відходів є ведення системи моніторингу відходів, яка базується на організації обліку відходів, необхідного для встановлення їх токсичності і класу небезпечності, а також для пошуку ресурсоцінних відходів і розроблення способів їх переробки. На Львівщині цими питаннями займається, зокрема, корпорація "Регіональний центр поводження з відходами", яка при сприянні Львівського РДЦСМС розпочала і веде ці роботи.

Корпорація допомагає підприємствам у розробленні стратегії управління відходами, а також бере участь у розробленні регіональних місцевих програм поводження з відходами.

Главная страница

Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 22.04.07