Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ПРОБЛЕМИ ПОВОДЖЕННЯ З ПРОМИСЛОВИМИ ТА ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ В м. ПОЛТАВА

ГОЛІК Ю. С., ІЛЛЯШ О. Е., САМОЙЛІК М. С., БРИГИДА Т. М.

НТЦ Полтавського відділення Інженерної академії України

СЕРДЕЧНИЙ С. Є.

Міськвиконком (Полтава)

Розвиток людського суспільства та задоволення його потреб відбувається при постійному вилученні та подальшому використанні різного роду природних ресурсів. Прямим результатом цього є значне утворення та накопичення промислових і побутових відходів як в Україні загалом, так і на Полтавщині, зокрема.

Науковцями науково-технічного центру Полтавського відділення Інженерної академії України за підтримки міськвиконкому, а також облдержадміністрації розпочата робота, націлена на вивчення стану в сфері поводження з відходами виробництва й споживання в місті Полтава.

На підставі проведення інвентаризації промислових відходів на більшості підприємств міста визначено до 306 різних видів промислових відходів, із яких 85 на перший погляд підлягають утилізації. Розподіл відходів за класами небезпеки вказує, що найбільшу частину з них становлять відходи 4 класу небезпеки (мало небезпечні) - 86%; відходи 3 класу - 13,3%; відходи 2 класу - 0,6%; відходи 1 класу (надзвичайно небезпечні) складають до 0,1%.

Одночасно проведена обробка результатів статистичних форм звітності (форма ТО-1), яка дозволила оцінити утворення, накопичення, утилізацію та використання токсичних відходів за період 1997 - 2002 рр. Аналіз утворення та поводження з побутовими відходами проведено окремо за районами міста в залежності від змін чисельності населення та загальної площі районів у період 1991 - 2002 рр. Проведено оцінку стану існуючого звалища та зроблено прогноз можливості застосування більш сучасних альтернативних рішень даного питання. Все це дозволило визначити ряд основних пріоритетних проблем у сфері поводження з промисловими та побутовими відходами, характерними для м. Полтава, а саме:

_ непрогнозоване збільшення кількості утворення промислових і твердих побутових відходів на території м. Полтава;

_ низький рівень утилізації та знешкодження відходів;

_ вивезення відходів (в тому числі токсичних) у місця неорганізованого складування;

_ відсутність полігону токсичних відходів;

_ незадовільний санітарний стан існуючого полігону;

_ відсутність стимулів з активізації діяльності підприємців у сфері поводження з відходами.

Для вирішення зазначених проблем на регіональному рівні створено координаційну раду при міськвиконкомі, діяльність якої, безумовно, сприятиме підтримці набутого містом статусу як одного із найчистіших з екологічної точки зору міст України.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07