Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

АЛЬТЕРНАТИВИ БЕЗВІДХОДНОГО ГОСПОДАРЮВАННЯ

ГОРОДНІЙ М. М., ПАСІЧНИК Н. А.

Національний аграрний університет (Київ)

Людство, в результаті свого розвитку за методом "тиків і помилок", дійшло висновку, що незбалансовані з можливостями природи економічне зростання і матеріальне збагачення призводять до руйнування дому, в якому воно мешкає, тобто планети Земля. Однак екстенсивний розвиток суспільства за рахунок безоглядної знищувальної експлуатації природи та її ресурсів набрав таких обертів, такої руйнівної інерції, що потрібна нова філософія і нові антируйнівні сили для невідкладної зміни антиприродного курсу розвитку людства. Такою новою силою є екологічна свідомість людей, суспільства та їх авангард - екологічні, якщо так можна сказати, підприємці, тобто екологічно свідомі й зорієнтовані у своїй діяльності спеціалісти. Вони здатні зробити ринок більш цивілізованим щодо природи і етичним стосовно суспільства.

Як показують соціологічні дослідження, найактуальнішими питаннями для більшості людей є здоров'я їхніх дітей, благополуччя в сім'ї та стан екології довкілля. Останнє питання було розглянуто під час парламентських слухань в січні 2003 року, в яких, крім депутатів, взяли участь урядовці та провідні українські вчені.

За роки незалежності України прийнято Лісовий, Водний, Земельний кодекси та чимало окремих законів про охорону навколишнього середовища, однак кардинальних зрушень в екологічній ситуації так і не відбулося. Рівень техногенного навантаження на довкілля залишається надто високим. Тільки в 2002 році в повітря та на землю підприємства викинули близько 60 млн тонн небезпечних забруднюючих речовин. Вдумаймося в цю цифру! Це більше 1,2 т на кожного з нас.

У системі розвитку виробництва значну увагу приділяють здійсненню розумного режиму економії в народному господарстві, бережливому і повному використанню сировини та природних ресурсів. Нині близько половини побічної продукції агропромислового комплексу не використовується. Це солома й полова зернових, стебла та стержні кукурудзи і сорго, стебла та кошики соняшника, стебла бавовнику, бадилля картоплі й овочевих, опале листя декоративних рослин, відходи м'ясо-молочної, переробної промисловості, комунального господарства, тваринницьких комплексів та птахофабрик. Значний перелік, і його можна продовжити й розширити. Схема утилізації відходів та вторинної сировини, що використовується, не відповідає потенційним можливостям з точки зору охорони навколишнього середовища і пов'язана з великими витратами.

Перехід до раціональної внутрігосподарської утилізації відходів є практичною реалізацією принципів безвідходної, маловідходної та енергозберігаючої технологій. Щорічно лише в Європі накопичується більше 2 млрд т відходів, у тому числі в Україні близько 350 млн тонн. Зокрема, біля Київа вже накопичилось активованого і стабілізованого мулу та осадів стічних вод біля 7 млн т, а біля Дніпровського басейну зарезервовано в межах 50 - 55 млн тонн. Внесення їх у ґрунт стає менш можливим і неекономічним. За таких умов переробка і компостування є перспективним і альтернативним рішенням.

Особливе значення для людини мають земельні ресурси. Земельний фонд України характеризується високим біопродуктивним потенціалом. За раціонального землекористування та відповідного рівня виробництва наша Земля спроможна прогодувати 300 - 320 млн чоловік, але годує значно менше. Крім того, розораність землі в Україні складає 57%, тоді як у США - 15,8%, Великій Британії, Франції, Німеччині - 28 - 32%. Скорочення площ орних земель відбувається внаслідок використання їх під невластиві для них відходи. Так, наприклад, тільки під звалища сміття, якого в Україні накопичилось більше 35 млрд т, зайнято 130 тис. га. Збільшення антропогенних навантажень викликало зниження родючості ґрунтів та їхньої продуктивності. Результати проведених досліджень показують, що при вмісті гумусу в ґрунті нижче оптимального врожайність зернових культур зменшується на 5 - 10 ц/га. Дослідження проблем, пов'язаних із забрудненням навколишнього середовища, доводить, що в старому правилі "розбавлення - це вирішення проблеми забруднення" багато помилок. А саме це правило домінувало в мисленні практиків та науковців протягом останнього століття. Тому для ефективного використання органічних відходів повинні витримуватись такі основні підходи:

_ свідомий напрямок дії на раціональне використання сил природи;

_ визнання того, що біодинамічне господарство може успішно функціонувати тільки в здоровому навколишньому середовищі;

_ правильне ведення біодинамічного господарства, яке скорочує витрати енергії на виробництво продукції до 60%;

_ координація діяльності на міжнародному рівні в пошуках загальних стандартів для технологій та продуктів;

_ використання компостуючих технологій біоконверсії органічних відходів з урахуванням соціальної, економічної та географічної ситуації, яка існує в різних країнах;

_ відтворення родючості ґрунтів і розробка нетрадиційних методів отримання енергії;

_ створення безвідходних і маловідходних технологій ресурсозберігаючого виробництва.

Враховуючи сучасний стан зазначених проблем, набувають все більшого значення організація безвідходного господарювання на біологоекономічних принципах з використанням альтернативних способів утилізації органічних відходів і енергозберігаючих систем.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07