Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ТРАНСКОРДОННІ ЗВ'ЯЗКИ У РЕГІОНАЛЬНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ ВІДХОДІВ ВИРОБНИЦТВА

ІГНАТЬЄВ С. Є., ЧОРНОГОР Т. С.

Екологічна громадська організація "Департамент молодіжних ініціатив" (Куп'янськ, Харківська обл.)

Скорочувати, ще раз використовувати, переробляти!
Девіз ГРІНПІС

У світі не залишилось жодного місця, де не стояла б гостро проблема утилізації відходів… Аналіз світового досвіду боротьби із забрудненням оточуючого середовища показує, що найбільш гостро проблема відходів стоїть у транскордонних районах. Це твердження доводиться на яскравому прикладі басейну річки Оскіл.

Оскіл - найбільша притока р. Сіверський Донець. Довжина транзитної річки 218 км, а в межах України - 134. Протікає Оскіл через Новооскільський, Старооскільський, Валуйський райони Белгородської області (Російська Федерація) та по Дворічанському, Куп'янському, Борівському, Ізюмському районах Харківської області (Україна).

Погляд на проблему

На Осколі побудовано 6-те за об'ємом в Україні Червонооскільське водосховище. Його призначення - забезпечити питною водою великі промислові вузли Луганської та Донецької областей. Враховуючи придатність до використання оскільської води населенням, у Куп'янську побудована система відстойників, де всі промислові та побутові стоки проходять ретельну обробку перед тим, як потрапити у річку. Відстойники очищюються механічним шляхом, а відходи відправляється до сільськогосподарських підприємств як безкоштовне добриво.

Найбільший населений пункт на річці - м. Куп'янськ (74 тис. мешканців). В Російській Федерації найбільшим містом у басейні Оскола є місто Старий Оскіл, в ньому працює ВО "Старооскільський гірничо-збагачувальний комбінат". Він спеціалізується на обробці сировини для чорної металургії. Виробничий процес пов'язаний з водовикористанням у великих об'ємах. Після проходження циклу виробництва вода надходить до відстойників, які за рік роботи підприємства повністю замулюються. Тому керівництво об'єднання прийняло рішення: навесні проводити "очищення" відстойників - їх жалюзі відчиняються, і річкові води виносять промислові відходи (як в одному з подвигів Гераклу "Авгієві конюшні").

Далі мул, звішений у річковій воді, повільно мандрує за течією і осідає лише у Червонооскільському водосховищі. Як показали спостереження, що провела куп'янська водолазно-рятувальна служба, під час зкиду відходів прозорість води на глибині в 1 м наближується до 0 (вимірювання проводилось за допомогою диска Секі). Від такої концентрації твердих часток в воді риба, що прямує на нерестування у верхів'я Оскола, губиться і стає здобиччю бракон'єрів або мече ікру у середній течії. Але головна проблема - неможливість водозабору Оскола навесні.

Прийняття рішення

Подібні проблеми вирішуються лише на рівні послів держав та міністерств закордонних справ. Подібні звернення довго розглядаються та губляться у паперовому потоці. Тому всі робили вигляд, що проблеми не існує, а весняне лихо сприймали як незмінний річковий режим. Але… Громадськість - найпотужніший механізм для вирішення будь-яких проблем, він не має ані мовних, ані територіальних обмежень. Куп'янська міська громадська організація "Департамент молодіжних ініціатив" вирішила привести цей величезний механізм у дію.

Кроки до успіху

Транскордонний зв'язок. Перш за все, керівництво "Департаменту" почало налагоджувати зв'язки з екологічним клубом "Старый Оскол". Клуб - єдина екологічна громадська організація, що працює в басейні Оскола з російського боку. Перша робоча зустріч пройшла взимку 2003 року, на неї до Куп'янська приїхали представники екологічного клубу "Старый Оскол", були запрошені ЗМІ та заступник міського голови. У приміщенні Куп'янського міськвиконкому, де проходила зустріч, стояв дух рішучості та одночасно невизнаності шляхів рішення проблеми. Винесли рішення - прикласти всі зусилля, але вмовити керівництво ВО "Старооскільський гірничо-збагачувальний комбінат" не зкидати відходи у Оскол. Громадські заходи. У лютому 2003 року в м. Куп'янськ пройшла 3-тя регіональна екологічна конференція з теми "Менеджмент відходів басейну Оскола". Організатором конференції був "Департамент молодіжних ініціатив". Подібна конференція пройшла через місяць і в Старому Осколі. Ці два заходи зібрали близько 1000 осіб, більшість з яких - молодь. Рішення конференцій - відкриті листи до керівництва ВО "Старооскільський гірничо-збагачувальний комбінат", в яких пропонувалося припинити скидання відходів у Оскіл.

Зворотній зв'язок

Дирекція Виробничого об'єднання жваво відреагувала на голос громадськості. Робочу групу з проблеми було запрошено на нараду до дирекції об'єднання. Генеральний директор запропонував громадським організаціям співпрацю у пошуку нових методів очищення відстойників. Об'єднання надало інженера, який займався пошуком технологій очищення.

Практичні досягнення

Технології знайшлися! Тепер частина відходів переробляється на будівельні матеріали. А весняне очищення відстойників показало ефективність роботи громадськості.

Шлях у майбутнє

Екологічний клуб "Старый Оскол" готується до відкриття підприємства з переробки відходів збагачення у будівельні матеріали. Навесні 2003 року частково відновився водозабір з р. Оскол.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07