Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ВІДХОДИ. ЗЛО ЧИ БЛАГО?

КУЦЕНКО Я. П. ЗЕК "Едельвейс"

КОЦАК Я. Я. ДП МЛЕПРБ КР

СМЕРЕКА Ю. Й. Держуправління екоресурсів в Закарпатській області

(Ужгород)

Утворення і складування відходів, їхнє безпечне для довкілля і людей вилучення та використання як джерела вторинної сировини є однією із найболючіших проблем сьогодення і посідає пріоритетні позиції в усіх розвинутих країнах.

Не обминула ця проблема і Україну. Особливо гостро вона стоїть в регіонах із високою щільністю населення, специфічним рельєфом поверхні та розвинутою мережею малих річок. Одним з таких регіонів є Закарпаття. Це питання загострюється природними катаклізмами останніх років та транскордонним характером басейну річки Тиса. На великий жаль, склалася думка, що самий дешевий варіант - це захоронення відходів у землю. Саме це і породжує зло як для довкілля, так і для здоров'я людей. Адже узаконене сміттєзвалище для міста з населенням (мова йде тільки про побутові відходи) 100 - 150 тис. чоловік забруднює ареал навкруги радіусом до 1,5 км, проникнення фільтрату в грунт, а отже і у грунтові води, сягає майже до 80 метрів. Сміттєзвалище є джерелом випару бензолу, вінілхлориду, дихлоретану, чотирихлористого вуглецю і т. д., має повний набір парникових газів. І це навіть після припинення його експлуатації, адже період природного знезараження сягає сотню років. Зло! Однозначно! Пряме для довкілля і для здоров'я людей.

Але це з одного боку. Адже відходи - це мільйони тонн використаних виробів, що можуть стати джерелом вторинних ресурсів, джерелом отримання енергоносіїв. Тому перед людством стоїть задача перетворити зло на благо.

У доповіді приводиться детальний аналіз діючого законодавства, яке є недосконалим, та ситуації, що склалася у Закарпатській області у сфері поводження з відходами.

Є над чим задуматись і над чим працювати.

Заходи, що вживаються у Закарпатті:

1. Розроблена "Комплексна програма збору, транспортування, утилізації та переробки твердих побутових відходів у Закарпатській області".

2. Розпорядженням голови Закарпатської обласної адміністрації від 10 жовтня 2002 р. № 448 заборонено прийом на сміттєзвалища відходів, котрі після подальшої обробки можуть бути використані як вторинна сировина.

3. Затверджено заходи оздоровлення довкілля шляхом його санітарно-гігієнічної очистки.

4. Проводиться моніторинг довкілля з метою виявлення та ліквідації стихійних сміттєзвалищ.

5. Запроваджується програма екологічного виховання всіх верств населення.

6. Розроблена та запроваджується програма "Поводження із побутовими відходами на території населених пунктів у сільській місцевості".

До уваги учасників конференції авторами пропонуються демонстраційні матеріали:

1. Детальна інформація про заходи у Закарпатській області щодо зменшення забруднення довкілля відходами.

2. Результати моніторингу "Стихійні сміттєзвалища - 2002". Відеофільм (30 хв.), відеослайди.

3. Програма "Поводження із побутовими відходами на території населених пунктів у сільській місцевості".

4. Рекламні матеріали сміттєсортувальної лінії (відходи - вторинні ресурси - утиль).

5. Досвід роботи з організації пунктів прийому синтетичних полімерних матеріалів.

6. Досвід співпраці: підприємство - НУО - орган самоврядування.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07