3-я Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов", 7 - 8 февраля 2006 г., Харьков, Украина

Главная страница
Сведения об авторах

ПРОЦЕСИ КОНСОЛІДАЦІЇ, ДИВЕРСИФІКАЦІЇ ТА ІНТЕГРАЦІЇ У ЄВРОПЕЙСЬКИХ КОМПАНІЯХ, ЯКІ НАДАЮТЬ ЕКОЛОГІЧНІ ПОСЛУГИ (НА ПРИКЛАДІ ІСПАНСЬКОЇ ФІРМИ "БЕФЕСА")

МЕЛЬНИК М. І.

Представництво компанії "Бефеса" в Україні (Київ)

Повна назва: БЕФЕСА МЕДІО АМБ'ЄНТЕ (надалі БЕФЕСА). Компанія була створена у 1993 році. Для збільшення капіталовкладень акції Компанії були випущені на біржу в 1998 році.

Діяльність компанії зорієнтована на захист довкілля, особливо на переробку та управління промисловими відходами, а також на екологічний інжиніринг, що включає розробку, будівництво та експлуатацію комплексів з переробки та утилізації промислових і твердих побутових відходів (ТПВ), очистку стічної води та іншої рідини. У 2002 році утилізовано близько 1 200 000 тонн відходів.

Підприємства БЕФЕСИ розташовані в Іспанії, Португалії, Великій Британії, Латинській Америці, Україні та Росії. Компанія є лідером в Іспанії:

_ з комплексного управління промисловими відходами;

_ з надання комплексних послуг з утилізації викидів пилу на металургійних заводах;

_ зі збирання та переробки використаних нафтопродуктів;

_ з переробки поліетилену низької щільності;

_ з обробки/очистки води та управлінні відходами (ТПВ і рідкі відходи);

_ з утилізації фільтратів з полігонів ТПВ та залишків водоочистки.

Компанія відома у Європі як лідер з переробки алюмінієвих відходів. Друга позиція у Європі та єдина компанія в Іспанії з переробки соляних шлаків.

Консолідація серед компаній, що управляють та утилізують відходи, перш за все, виражається у централізації ресурсів. Поєднання компанією БЕФЕСА управлінських та фінасових функцій надало можливість ефективно координувати групу з 50 підприємств і дозволяє:

_ економити кошти на управлінському апараті

_ збільшити ефективність розподілу та використання фінансовихресурсів (власні капіталовкладення за 5 років становили близько 200млн євро)

_ вільне використання технологій та ноу-хау інших компаній групи

_ використання кваліфікованої робочої сили та її мобільність

_ концентрація зусиль щодо захисту інтересів галузі та розвиткувідносин з місцевими та центральними державними органами.

Інший аспект консолідації полягає у поєднанні під одним "дахом" компаній, які управляють різними відходами та обслуговують різні галузі. Так, бізнес-підрозділи БЕФЕСИ включають:

_ управління промисловми відходами

_ екологічний інжиніринг

_ очистка промислових об'єктів та/від нафтопродуктів

_ утилізація відходів алюмінію та соляних шлаків

_ утилізація відходів цинку та десульфації

Процес консолідації продовжується за рахунок створення нових іпридбання вже існуючих компаній.

Диверсифікація: раніше підприємства були зорієнтовані на утилізацію конкретного відходу, на обслуговування конкретної місцевості та галузі. Зараз йде потужний процес диверсифікацїї.

По-перше, географічна диверсифікація. БЕФЕСА має підрозділи у Європі та Латинській Америці. Як приклади зазначимо два підприємства: у Великій Британії - БЕФЕСА Солт Слегс та екологічна платформа у Аргентині БЕФЕСА АУСТРАЛ.

По-друге, розвиваються нові послуги, такі, як утилізація відходів медичної та фармацевтичної галузей. Розвиток нового підрозділу з утилізації соляних шлаків теж є вдалим прикладом диверсифікації екологічних послуг.

Головний позитивний момент для споживачів екологічних послуг єможливість отримати "мульти" послуги, що схоже на "супермаркет"послуг з управління та утилізації відходів.

Нова тендеція у розвитку галузі - інтеграція.

Компанія БЕФЕСА входить у більшу групу АВЕНГОА (ABENGOA). АВЕНГОА придбала контроль над БЕФЕСОЮ для отримання переваг вертикальної та горизонтальної інтеграції. АВЕНГОА вже займалася проектуванням та будівництвом комплексів з очистки промислових та каналізаційних вод, а також розробкою, будівництвом та експлуатацією комплексівз утилізації та управління ТПВ і відходами сільського господарства. Останнє є актуальним зараз у Європі та у найближчому майбутньому стане таким для всіх країн з потужним сільським господарством і для України.

Інтеграція БЕФЕСИ в АВЕНГОА мала значний синергізм. Частина підприємств, що належали АВЕНГОА, була передана під контроль БЕФЕСИ. АВЕНГОА продовжує проектувати та будувати екологічні комплекси, а БЕФЕСА займається їх управлінням та розвитком.

Інша сторона інтеграції - це створення "ланцюгів" підприємств, інтегрованих вертикально. Наприклад, підпрозділи БЕФЕСИ починають управління відходами з трансферних центрів (сортувальних станцій), займаються перевезенням небезпечних відходів та утилізують відходи на екологічних платформах. Екологічні платформи надають інтегрований комплекс послуг. Починається це з підготовки та сортування відходів для видалення або утилізації, потім відходи інертизуються або спалюються і видаляються на облаштовані полігони, що управляються БЕФЕСОЮ.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07