3-я Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов", 7 - 8 февраля 2006 г., Харьков, Украина

Главная страница
Сведения об авторах

РОЗРОБКА ТА ПРОМИСЛОВЕ ВПРОВАДЖЕННЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПЕРЕРОБКИ ЦІАНОВМІСТКИХ ВІДХОДІВ З ВИПУСКОМ РІДКИХ ЦІАНІДІВ ТА КОМПЛЕКСНИХ ЦІАНІСТИХ ЕЛЕКТРОЛІТІВ

САЛАМАХА С.М., УЛАНОВ В.В.

Казенний електромашинобудівний завод "Іскра" (Запоріжжя)

ПАНАСЕНКО С.П.

ПНВФ "СВК"

БУРМІСТР М.В., СТЕБА В.К.

Український державний хіміко-технологічний університет

(Дніпропетровськ)

Сучасні гальванічні виробництва є одними з основних забруднювачей навколишнього природного середовища в крупних промислових центрах України. Через це розробка і промислове впровадження безвідходних гальванічних виробництв, що забезпечують комплексне використання сировини, переробку та знешкодження відходів, що отримуються, обмеження впливу виробництва на навколишнє природне середовище для цієї галузі, є найбільш актуальною задачею. Лужні комплексні ціаністі електроліти внаслідок підвищеної катодної поляризації мають найвищу розсіючу спроможність, що дозволяє отримувати гальванічне покриття з дрібнокристалічною структурою, яка надійно зчеплена з сталевою, мідною та цинковою основами. Ці електроліти практично незамінні при нанесенні покриття на деталі великої складності з глухими отворами та глибокими пазами.

Сировиною для виробництва комплексних ціаністих електролітів є ціаніди натрію, калію та міді. В останній час потреба у ціанідах в Україні значно зросла у зв'язку з початком промислового виробництва золота шляхом переробки золотовмістких руд України з використанням ціаністих технологій на Державному підприємстві "Придніпровський гідрометалургійний завод" (м. Дніпродзержинськ), а також використанням ціанідів при добуванні золота та срібла з металобрухту, що вміщує благородні метали. В той же час на підприємствах Міністерства промислової політики України накопичилась велика кількість небезпечних ціановмістких відходів та ціанідів з простроченим терміном використання:

_ відпрацьовані розчини комплексних ціаністих електролітів;

_ тверді ціановмісткі солі імпортного виробництва для процесів гарячого ціанування сталей;

_ ціаніди натрію, калію та міді з простроченим терміном використання.

Вище наведені ціановмісткі продукти на більшості промислових підприємств прийшли у повну непридатність, представляють велику екологічну загрозу для навколишнього природного середовища та потребують негайного знешкодження та утилізації. У той же час ці відходи є джерелом цінної ціановмісткої сировини, рекуперація якої забезпечить отримання гостродефіцитних ціанідів для виготовлення комплексних ціаністих електролітів. Для вироблення науково обґрунтованої політики в галузі використання ціаністих сполук у гальванотехнічних виробництвах Міністерством промислової політики України доручено створити у межах Придніпровського регіону науково-виробничий комплекс із міжгалузевою кооперацією підприємств. Такий комплекс вперше в Україні створено на базі Казенного електромашинобудівного заводу "Іскра" (м. Запоріжжя), науково-дослідної фірми "СВК" (м. Дніпропетровськ) та Українського державного хіміко-технологічного університету (м. Дніпропетровськ) для вирішення наступних задач:

_ створення централізованої системи збирання та рекуперації ціановмістких відходів;

_ розробки та впровадження нових технологій знешкодження та рекуперації ціановмістких сполук;

_ проведення технічної експертизи на доцільність використання на промислових підприємствах ціаністих електролітів у гальванічних та інших виробництвах;

_ координації спільних дій із митною службою Україні з проведення аналізу, знешкодження та переробки "затриманих" партій ціановмістких сполук;

_ створення на КЕМЗ "Іскра" спеціалізованого виробництва з переробки відходів ціановмістких сполук із промисловим випуском на їх основі рідких ціанідів та комплексних ціаністих електролітів.

У межах створеного науково-виробничого комплексу розроблені та впроваджені у виробництво нові технології рекуперації ціановмістких відходів із випуском нового виду продукції - розчинів для виготовлення та корегування складу комплексних ціаністих електролітів (далі рідких ціанідів) та концентратів комплексних ціаністих електролітів міднення. Виробничий комплекс збудовано із впровадженням сучасних вимог техніки безпеки та охорони праці. Технології отримання рідких ціанідів і концентратів комплексних ціаністих електролітів міднення впроваджені із використанням нових науково-технічних рішень, які захищені патентами України. Рідкі ціаніди та комплексні ціаністі електроліти міднення, що виготовляються шляхом рекуперації ціановміщуючих відходів, за основними фізико-хімічними властивостями відповідають ТУ У 3.88-143-13866-177-003. У 2003 р. на КЕМЗ "Іскра" введено другу чергу ділянки з переробки ціановмістких відходів. Підприємство приймає ціановмісткі відходи на переробку та заключає контракти на поставку готової продукції.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07