3-я Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов", 7 - 8 февраля 2006 г., Харьков, Украина

Главная страница
Сведения об авторах

ПРОМИСЛОВА РЕАЛІЗАЦІЯ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ РЕКУПЕРАЦІЇ ТВЕРДИХ ЦИНКОВМІСТКИХ ВІДХОДІВ З ВИРОБНИЦТВОМ РОЗЧИНІВ ХЛОРИДУ ЦИНКУ, МОНОФОСФАТУ ЦИНКУ ТА ФОСФАТУЮЧИХ КОНЦЕНТРАТІВ НА ЙОГО ОСНОВІ

СТЕБА В. К.

Український державний хіміко-технологічний університет (Дніпропетровськ)

ПАНАСЕНКО С. П., КУЗЬМИЧОВА А. В.

ПНВФ "СВК" (Дніпропетровськ)

ШТЕЙНБЕРГ М. О.

Міністерство палива та енергетики України (Київ)

ДЖУР Є. О.

Фізико-технічний інститут при Дніпропетровському національному університеті

СОЛОШЕНКО М. П.

Верховна Рада України (Київ)

В Україні відсутнє виробництво хлориду, сульфату цинку технічного, цинкамонія хлористого, стеарату цинку, монофосфату цинку та фосфатуючих концентратів на його основі. Українські підприємства отримують ці продукти за імпортом із Росії, Казахстану та країн Західної Європи. У той же час на металургійних, трубних та хімічних підприємствах України утворюється велика кількість цинковмістких твердих відходів цинкової окалини (згару цинку) та відпрацьованих цинковмістких каталізаторів.

Згар цинку (цинкова окалина) - багатотоннажний твердий відхід металургійних, трубопрокатних та метизних підприємств. Згар цинку отримується у процесах гарячого цинкування сталевого листа, труб, метизів та інших виробів. Об'єм цинковміщуючих відходів згару цинку на підприємствах України (ЗАТ "Луганський трубний завод", ВАТ "Дніпрометиз" - м. Дніпропетровськ, ВАТ "Запорізький сталепрокатний завод", АТ "Комінмет" - м. Дніпропетровськ, ЗАТ "Азовмаш" - м. Маріуполь, ВАТ "Силур" - м. Харцизськ та інші) дорівнює близько 3 тис. т на рік. Іншим перспективним джерелом вторинного цинку є: відпрацьовані поглиначі сірковмістких сполук в виробництві синтетичного аміаку - ДІАП-10 та відпрацьовані каталізатори азотної помисливості (НТК-4, НТК-8, СНК-2 та інші).

У більшості випадків відпрацьовані каталізатори не підлягають регенерації та зберігаються на спеціальних промислових ділянках хімічних підприємств, забруднюючі навколишнє природне середовище.

У роботі представлені результати розробки та впровадження нових технологій переробки цинковмістких продуктів вторинного цинку з випуском розчинів хлориду, сульфату цинку, стеарату цинку, цинкамонію хлористого, монофосфату цинку та фосфатуючих концентратів на його основі.

Новизна впроваджених технологічних рішень захищена патентами України. Промислове виробництво цинковмістких продуктів впроваджено на ПНВФ "СВК" (м. Дніпропетровськ) та ДП Придніпровський гідрометалургійний завод (м. Дніпродзержинськ), де технології розміщені на виробничих потужностях, що простоюють внаслідок конверсії. У порівнянні з кращими закордонними аналогами нові технології виробництва цинковмістких сполук мають такі переваги:

_ технології мають природоохоронну спрямованість та забезпечують рекуперацію багатотоннажних твердих відходів згару цинку та відпрацьованих каталізаторів з отриманням гостродефіцитної для України продукції;

_ розчини хлориду цинку, монофосфату цинку та фосфатуючих концентратів, стеарат цинку та цинкамоній хлористий, що виробляють на основі цинковміщуючих відходів, мають більш низьку собівартість у порівнянні з базовими аналогами та не поступаються їм за якістю;

_ впровадження виробництва цинковмістких сполук в Україні дозволило не тільки зменшити закупівлю за імпортом цих продуктів, але й налагодити поставки продукції на експорт у Росію.

ПНВФ "СВК" планує розширити виробництво цинковмістких сполук шляхом введення нових потужностей в м. Дніпродзержинськ. Підприємство зацікавлено в отриманні як сировину продуктів вторинного цинку (згару і гарту цинку, відпрацьованих каталізаторів) та пропонує металургійним та хімічним підприємствам цинковмістку продукцію власного виробництва: хлорид цинку, сульфат цинку, цинкамоній хлористий, стеарат цинку підвищеної якості за цінами нижче ринкових.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07