3-я Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов", 7 - 8 февраля 2006 г., Харьков, Украина

Главная страница
Сведения об авторах

УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ ТА ІНШІ ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ ЯК ОБ'ЄКТ МОНІТОРИНГУ ГРОМАДСЬКОЇ ДУМКИ

СУЩИНСЬКИЙ О. Д., БРИНЗА Я. О.

Громадське об'єднання "Демократичні ініціативи-2002" (Запоріжжя)

Необхідними умовами успішного проведення моніторингу громадської думки є об'єктивність і неупередженість, актуальність теми та широке коло опитуваних, професіональний досвід дослідників та наявність необхідних технічних засобів.

Саме ці принципи були покладені нами в основу проведення заходів проекту "Екологічні радіодебати", що відбувся наприкінці минулого року в Запоріжжі. З безпосереднім використанням місцевих засобів масової інформації були обговорені питання, що стосуються накопичення, збору та переробки відходів, екології повітря, води та зберігання і відновлення "зеленого поясу" міста. Проект мав на меті ініціювати громадську думку в обговоренні найважливіших екологічних проблем Запоріжжя та Запорізького регіону. В цих заходах приймали участь журналісти, представники владних структур, керівники комерційних фірм та фахівці. Була запланована і здійснена організація "зворотного зв'язку" з радіослухачами, коло яких характеризувалося широким представництвом усіх груп міської громади. Перед проведенням та під час заходів здійснювались опитування громадської думки за темою, що обговорювалась. Для цього пропонувались варіанти відповідей та оголошувались номера телефонів, куди треба було подзвонити у разі згоди. Ці дзвінкивідповіді постійно фіксувались та оприлюднювались під час програми. Відповідальним завданням було формулювання запитань та варіантів відповідей, які б забезпечували коректність результатів опитувань. Ми намагалися охопити повний діапазон можливих позицій. Це зменшувало імовірність систематичної похибки.

Актуальність питань, які стосувалися усіх груп місцевої громади, допомагало максимально наблизити склад учасників опитування до загального складу населення. Цей фактор детально нами не вивчався через стислі терміни подій. Характерною рисою була висока активність слухачів, що дозволило мати достатні за кількістю вибірки опитувань та зробити висновки за здобутими статистичними даними.

Обговорення теми, присвяченій накопиченню, збору та утилізації відходів, відбулося з участю представників комунальних служб та комерційних фірм. Була дана розгорнута інформація про перспективу вирішення питання утилізації побутових відходів міста. Були отримані цікаві статистичні результати опитування, які покладені в основу подальших дій "паблік рілейшнз" та були враховані при виборі направлення подальшої роботи.

В цьому ж циклу програм також обговорені теми "Чисте повітря - важкий, але необхідний шлях" та "Ви пам'ятаєте, що таке чиста вода?", присвячені актуальним для Запорізького регіону питанням забруднення довкілля. У цих заходах брали участь представники міської влади, комунальних служб, комерційних приватних фірм - постачальників додатково очищеної води та обладнання для доочищення води. Радіослухачі висловлювали свою думку відносно довіри до якості повітря та питної води, що забезпечується комунальними службами, та про стан і якість роботи очисних споруд.

Ще однією, дуже актуальною, темою для обговорення були "Зелені легені Запоріжжя". Її обговорення викликало велику зацікавленість громадян міста. У заході приймали участь керівники міського управління екології та Запорізького державного комунального підприємства озеленіння.

Такий досвід у моніторингу громадських питань ми здобули завдяки підтримці Посольства США в Україні. Погляди учасників програм не обов'язково співпадали з офіціальною позицією Уряду США.

Наша організація планує і далі проводити роботу у цьому напрямку та використовувати накопичений позитивний досвід.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 23.04.07