Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

РОЗРОБКА ПРОПОЗИЦІЙ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДНО-ПРАКТИЧНИХ РОБІТ ПО ОБЛАШТУВАННЮ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ДЛЯ ВИЛУЧЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ЗВАЛИЩНОГО ГАЗУ НА ЛЬВІВСЬКОМУ ПОЛІГОНІ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Бутін О. З., Львівське комунальне підприємство "Збиранка" (м. Львів, Україна)
Гвоздевич О. В., НВФ ТзОВ "СЕНС" (м. Львів, Україна)
Ковальчук І. В., МП ТзОВ "ГАФСА" (м. Стрий, Львівської обл., Україна)
Муха О. В., Львівський центр науково-технічної і економічної інформації (м. Львів, Україна)
Стефаник Ю. В., Інститут геології і геохімії горючих копалин Національної академії наук України (м. Львів, Україна)

Експериментально-дослідна ділянка створюється на Львівському полігоні твердих побутових відходів з метою проведення випробувних робіт та відпрацювання технології видобутку енергетичного звалищного газу: пристроїв відбору газу із свердловин, системи підготовки і очистки звалищного газу, режиму роботи дегазаційної установки, процесу спалювання газу в котлі тощо. Технологічну схему видобутку й утилізації звалищного газу зображено на рисунку.

Рисунок. Технологічна схема видобутку й утилізації звалищного газу:
1 - пристрій для відбору звалищного газу; 2 - газозбірний вузол; 3 - дегазаційна установка; 4 - блок підготовки та очистки газу; 5 - блок утилізації газу (котел)

На першому етапі будуть проведені такі роботи:
1) обстеження вибраної ділянки на предмет наявності звалищного газу;
2) визначення загальних лінійних параметрів місць розташування свердловин та об'єктів тимчасового і постійного будівництва;
3) розроблення тимчасового технологічного регламенту процесу дегазації дослідно-експериментальної ділянки;
4) проведення бурових робіт на об'єкті. на вибраній ділянці облаштовуються 10 свердловин різної конструкції, всередину яких будуть встановлені спеціальні пристрої (патент України) для проходження по масиву дренажних каналів з метою інтенсифікації відбору звалищного газу;
5) інсталяція магістрального трубопроводу та підключення його до газозбірного вузла;
6) будівництво і монтаж дегазаційної установки, підключення її до газозбірного вузла та електромережі;
7) виготовлення і підключення до мережі пристроїв сушіння газу та десульфаризатора для поглинання із газу сірководню
8) підключення утилізатора;
9) виготовлення при необхідності газорегуляторної установки з регулятором тиску газу (резервуара - накопичувача газу) для вирівнювання (згладжування) тиску газу, який надходитиме до споживача.
Другий етап робіт (пусковий комплекс на площі 6 га) складатиметься з розширення сітки газовидобувних свердловин як на рекультивованих ділянках звалища, так і на ділянках які експлуатуються. Для цього використовуватиметься конструкція свердловин (патент України) з нарощенням їх по висоті в міру відсипки відходів. Тоді нарощена система відбору звалищного газу з масиву полігона буде підключатися до існуючої системи видобутку газу. У зв'язку з тим, що із збільшенням кількості свердловин дебіт газу зростатиме, необхідно змінювати поступово і схему відводу (утилізації) звалищного газу. На цьому етапі робіт вводиться в експлуатацію дизель-генераторна станція контейнерного типу, наприклад вітчизняного виробництва.
Третій (заключний) етап робіт полягатиме в поступовому виведенні ділянок полігона з-під складування сміття, у проведенні на них повної дегазації та рекультивації поверхні масиву. При цьому до дегазаційної системи підключаються нові свердловини, збільшується загальний дебіт газу, за рахунок чого зменшується його собівартість і проект переходить в комерційно-прибуткову стадію. Для успішної реалізації програми знаходиться також додатковий споживач газу, який використовуватиме газ для своїх технологічних потреб.

PROPOSALS CONCERNING DEVELOPMENT OF PILOT PROJECT ON BIOGAS COLLECTION AT LVIV MSW LANDFILL

Butin O. Z., Lviv Utility Enterprise "Zbyranka", Lviv, Ukraine
Hvozdevych O. V., Research-and-production Firm "SENS", Lviv, Ukraine
Kovalchyk I. V., Small-scale Enterprise "Gafsa", Stryj, Lviv Region, Ukraine
Mukha O. V., Lviv Center of Scientific and Economic Information, Lviv, Ukraine
Stefanyk Yu. V., Institute of Geology and Geochemistry of Combustible Minerals, National Academy of Sciences of Ukraine, Lviv, Ukraine

The realization of the project tasks needs experience of a foreign partner in consulting and technological services. It would be expedient to continue the project and finance it additionally with purpose to create the demonstrational part with the visual technological equipment.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07