Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

КОНЦЕПЦІЯ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ В м. ПОЛТАВІ

Голік Ю. С., Ілляш О. Е., Полтавський національний технічний університет, Полтавське відділення Інженерної академії України (м. Полтава, Україна)
Сердечний С.Є., міськвиконком, Полтава, Україна
Самойлік М. С., Полтавський національний технічний університет (м. Полтава, Україна)
Бригида Т. М., полтавське відділення Інженерної академії України (м. Полтава, Україна)

Санітарна очистка території міста від твердих побутових відходів (ТПВ) є наразі одним із найважливіших елементів його життєзабезпечення і водночас однією із найскладніших проблем.
З метою переведення сфери поводження з відходами у м. Полтаві на новий сучасний рівень науковцями та спеціалістами підприємств за сприяння органів міської влади проводиться розробка концепції управління ТПВ, яка визначає базові підходи до реформування самої структури управління усіма процесами поводження з відходами в місті. Дані підходи спрямовані на:
- проведення оцінки реальної ситуації у сфері поводження з відходами;
- вибір оптимальних шляхів реорганізації обліку та збору відходів міста;
- створення інвестиційного проекту щодо організації сортування відходів, переробки ТПВ із виробництвом біогазу та утилізації ресурсноцінних відходів.
Першочерговою проблемою в сфері поводження з відходами для м. Полтави, як і для інших міст України, є практична відсутність достовірної систематизованої інформації щодо потоків ТПВ (їх морфології, обсягу, частки ресурсноцінних відходів, можливості їх переробки в області та ін.). Тому особливе значення при розробці концепції має створення автоматизованої системи контролю та управління відходами в місті (АСКУ). В першу чергу, це вимагає організації автоматизованої системи збору та зберігання інформації на всіх етапах поводження з відходами. Запропонована концептуальна схема контролю та управління потоками відходів м. Полтави представлена на рисунку.
На кожному етапі руху ТПВ інформація поступає у центр управління відходами, який є новою складовою в сфері управління відходам і виконує основну задачу щодо збору, обробки, систематизації та передачі інформації відносно складу, обсягів і руху відходів з метою їх раціонального розподілу та контролю.

Рисунок. Схема системи контролю та управління відходами в місті Полтаві

CONCEPTION OF MUNICIPAL SOLID WASTE MANAGEMENT IN POLTAVA

Golik Yu. S., Ilyash O. E., Poltava National Technical University, Poltava Department of Engineering Academy of Ukraine, Poltava, Ukraine
Serdechniy S. E., Municipal administration, Poltava, Ukraine
Samoylik M. S., Poltava National Technical University, Poltava, Ukraine
Brigida T. M., Poltava Department of Engineering Academy of Ukraine, Poltava, Ukraine

The scheme of municipal solid waste management in Poltava is developed. It includes the creation of the computer-based system for information gathering at all the stages of the waste treatment.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07