Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

НОВИЙ ПРИНЦИП УТИЛІЗАЦІЇ ПРОМИСЛОВИХ ВІДХОДІВ

Гуцал О. З., НУО "Наше місто" (г. Тернопіль, Україна)
Вітенько Т. М., Тернопільський державний технічний університет ім. Івана Пулюя (г. Тернопіль, Україна)

У лабораторних умовах досліджено спосіб утилізації шламових, гальванічних відходів та деяких інших диспергованих твердих промислових відходів, що будується на принципі силікатного зв'язування і поліконденсатного твердіння.
Суть методу полягає у локалізації токсичних, хімічноактивних компонентів гальванічного шламу чи інших відходів шляхом перетворення його у твердий нерозчинний матеріал, інертний до впливу зовнішнього середовища. Мета досягається шляхом застосування хімічної взаємодії між розчинним силікатом і затвірним розчином. В результаті відбувається перетворення вихідної суміші у твердий моноліт, а силікатна зв'язуюча фаза забезпечує його хімічну стійкість до води й агресивних середовищ.
Представлений метод доступний і простий у виконанні, не потребує великих енергетичних затрат і не створює додаткових відходів. Він може здійснюватись на місці складування відходів, що є важливою умовою для їх ефективної утилізації.
Матеріал, одержаний таким способом, має властивості штучного пісковику (каменю) і може бути використаний у господарстві. Такий штучний пісковик пройшов попереднє токсикологічне випробування шляхом оцінки його впливу на водну біоту. Отримані результати підтверджують його стійкість та інертність у воді.
Виходячи з експериментальних досліджень і на підставі аналітичних висновків, принцип силікатного зв'язування можна широко застосовувати в галузі екологізації техногенного порушеного природного довкілля.

MODERN METHOD OF INDUSTRIAL WASTE RECYCLING

Gutsal O. Z., NGO "Our city", Ternopyl, Ukraine
Vitenko T. N., Ternopyl State Technical University, Ternopyl, Ukraine

The modern method of industrial wastes recycling by conversion in solid insoluble materials is considered.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07