Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ФІНАНСОВО-МАРКЕТИНГОВИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ В ХІМІЧНОМУ КОМПЛЕКСІ ДНІПРОПЕТРОВЩИНИ

Кас'ян С. Я., Український державний хіміко-технологічний університет (м. Дніпропетровськ, Україна)

В умовах конкуренції актуальним є встановлення оптимальних методів управління капіталом в хімічній промисловості. Важливим елементом формування комплексного підходу є дослідження екологічних аспектів господарювання з оборотним капіталом, що здійснюється завдяки діагностиці токсичності матеріальних ресурсів та виробів.
Оборотність коштів в хімічному комплексі знаходиться на значно вищому рівні, ніж в середньому по промисловості. Цьому сприяє і динаміка рентабельності продукції з 3,3% в 1998 р. до 5,1% в 2003 р. (за даними Дніпропетровського облстатуправління).
З урахуванням комплексності підходу до управління відходами потрібно здійснювати діагностику токсичності використовуваних матеріальних ресурсів та продукованих виробів. На нашу думку, слід робити завдяки аналітичному показнику - реалістичному коефіцієнту оборотності складової оборотного капіталу:

,

де B3r- вартість r-тої складової обігових активів в градації токсична-нормальна, грн;
kcup - коефіцієнт внеску сировини у формування виробів, частка од.:

,

де Qicup , QГП - кількість у натуральному вимірі і-тої сировини та готової продукції, натур. од.
При цьому ми міркуємо про співвідношення ваги або умовних одиниць деталей, що є актуальним для хімічної технології. Саме такий коефіцієнт дозволяє диференціювати внесок певної сировини у формування маси готової продукції та отримати дійсну величину обіговості елементу запасу. Зіставлення обіговості токсичної частини запасів з менш шкідливою дозволяє дійти висновку - за першими має бути більш швидкий обіг.
Заслуговує на увагу дослідження особливостей розрахунку безрозмірного показника відносної небезпечності і-тої забруднюючої речовини (Аі) визначається за формулою

де ГДКi- середньодобова гранично допустима концентрація або орієнтовно безпечний рівень впливу (ОБРВ) і-тої забруднюючої речовини, мг/м3.
Для речовин з ГДК більше одиниці в чисельнику вводиться поправочний коефіцієнт 10. Для речовин, по яких відсутня величина середньодобової гранично допустимої концентрації, при визначенні показника відносної небезпечності береться величина максимальної разової ГДК забруднюючої речовини в атмосферному повітрі. Для речовин, по яких відсутні величини ГДК і ОБРВ, показник відносної небезпечності Аі приймається рівним 500.
Також заслуговує на увагу визначення територіальних соціально-екологічних особливостей завдяки коефіцієнту (Кт), що залежить від чисельності жителів населеного пункту, його народногосподарського значення і розраховується за формулою:

де Кнас - коефіцієнт, що залежить від чисельності жителів населеного пункту;
Кф - коефіцієнт, що враховує народногосподарське значення населеного пункту.
Таким чином, при стратегічній реалізації екологічного підходу можливе зменшення величини матеріальних запасів, підвищення якості незавершеного будівництва, тобто зниження ресурсоємності бізнесу, кількості шкідливих викидів та відходів, підвищення конкурентоспроможності продукції. Тобто консервативна інноваційно орієнтована політика управління капіталом в хімічній промисловості є найбільш прийнятною.

FINANCIAL AND MARKETING APPROACHES TO CHEMICAL INDUSTRY WASTE MANAGEMENT IN DNEPROPETROVSK REGION

Kasyan S. Ya., Ukrainian State Chemical-Technological University, Dnepropetrovsk, Ukraine

Under conditions of a competition it is topical to determine the optimum methods of the investment management in the chemical industry. The research on ecological aspect of the management with circulating capital is an important constituent of the comprehensive approach. This is realized by means of diagnostics of the toxicity of the material resources and production.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07