Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ПРОБЛЕМА ПЕРЕРОБКИ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ

Лапицький В. М., Борисовська О. О., Катічев О. М., Жила О. М., Національний гірничий університет (м. Дніпропетровськ, Україна)

Виробнича та побутова діяльність людини неминуче пов'язана з утворюванням твердих відходів. Якщо газоподібні та рідкі відходи відносно швидко поглинаються природним середовищем, то асиміляція твердих відходів триває десятки і сотні років.
В Україні щорічно утворюється близько 35 млн м3 (приблизно 9 млн т) твердих побутових відходів (ТПВ), які вивозяться на 770 полігонів ТПВ, а загальний обсяг їх накопичення сягає більш як 3 млрд м3.
До складу ТПВ входять такі компоненти: папір, картон - 20...30%, харчові відходи - 28...45%, дерево - 1,5...4%, чорні метали - 1,5...4,5%, кольорові метали - 0,2...0,3%, текстиль - 4...7%, кістки - 0,5...2%, скло - 3...8%, шкіра, гума, взуття - 1...4%, каміння, фаянс - 1...3 %, пластмаса - 1,5...5%, інше - 1...3%.
В Україні найбільш поширеним способом поводження з побутовими відходами є складування на полігонах поховання ТПВ. Переважна більшість полігонів працює в режимі перевантаження, а 80% з них не відповідають вимогам екологічної безпеки.
Використання методу термічної обробки відходів на сміттєспалювальних заводах дозволяє зменшити їх кількість у 3 рази, але при спалюванні утворюються токсичні викиди в атмосферу, забруднені стічні води, а отримані шлаки та зола стають більш токсичними, ніж ТПВ, і потребують подальшої спеціальної обробки.
Найбільш перспективною, на нашу думку, є комплексна переробка побутових відходів, яка передбачає вилучення корисних компонентів із ТПВ з наступним похованням залишку на полігонах. Це дозволить, по-перше, зменшити негативний вплив полігонів по захороненню ТПВ та шлаків, які утворюються в процесі спалювання відходів, на навколишнє природне середовище та здоров'я людини, а по-друге, вилучити корисні компоненти з ТПВ.
В Україні методи комплексної механізованої переробки ТПВ з метою вилучення основних утильних компонентів на практиці поки що не реалізовані. Незначна кількість ТПВ переробляється, при цьому вилучають механізовано чорні метали, а вручну - папір, скло, пластмасу і кольорові метали.
На полігонах поховання ТПВ в Україні щорічно накопичується велика кількість вторинної сировини, серед якої паперу - до 2,7 млн т, чорних металів - до 405 тис. т, кольорових металів - до 27 тис. т і пластмаси - до 450 тис. т, які потенційно можуть бути вилучені механізованим способом та утилізовані. Вартість цієї вторинної сировини становить близько 1 млрд грн.
Ще одним з основних компонентів ТПВ є харчові відходи (вміст харчової частини складає до 45%). Перспективним напрямком є використання харчової частини ТПВ для виготовлення корму для худоби та компосту як добрива для вирощування сільськогосподарських рослин та овочів.
Компостування являє собою процес біохімічного розпаду виділеної з ТПВ органічної частини з метою її перетворення в органічне добриво шляхом саморозігріву до 60 - 70оС у спеціальних барабанах. Але компостування можна вважати одним з перспективних методів утилізації ТПВ тільки в сполученні з методами попереднього збагачення. Отриманий компост повинен бути цінним як добриво та не вміщувати важких металів в небезпечних концентраціях.
У Національному гірничому університеті (НГУ) накопичено значний досвід в галузі розробки устаткування для механізованого вилучення корисних компонентів з ТПВ, таких. як чорні та кольорові метали, папір і пластмаса. Розроблене по винаходах НГУ устаткування для вилучення кольорових металів з ТПВ впроваджено на сміттєпереробних заводах у містах Мінськ та Алмати. На жаль, в Україні це устаткування ще не знайшло свого застосування.

PROBLEM OF MUNICIPAL SOLID WASTE TREATMENT IN UKRAINE

Lapytskiy V. N., Borysovska O. O., Katichev О. M., Zhyla O. M.,
National Mining University, Dnepropetrovsk, Ukraine

Now the routine method of the municipal solid waste (MSW) treatment is dumping. The condition of the proper MSW treatment in Ukraine is considered. The way of MSW recycling is offered. It includes both extracting the useful components (paper, plastic, ferrous and non-ferrous metals) using a mechanized method and the following disposal of the MSW rest at the dumps.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07