Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

СТАНДАРТ "ТЕРМІНИ І ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТЬ" У СФЕРІ ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ

Міщенко В. С., Виговська Г. П., Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України (м. Київ, Україна)

Становлення науково-технічної термінологічної бази та розробка відповідних нормативних документів належать до розряду з найбільш актуальних завдань у вітчизняній практиці стандартизації. Про увагу до створення української науково-технічної термінології свідчить той факт, що за період з 1993 по 2004 рр. Держспоживстандарт України розробив і затвердив понад 600 стандартів на терміни та визначення понять, кожен з яких містить від 30 до 200 термінів. Затверджено окремий стандарт на термінологічні розробки, внаслідок чого значно зросли регламентні вимоги до документів такого роду з боку Держспоживстандарту України. Велика роль у цьому процесі належить Технічному комітету стандартизації науково-технічної термінології (м. Львів).
Процес стандартизації термінології у сфері поводження з відходами пройшов в Україні декілька етапів, але не дійшов до свого логічного при цьому завершення. Першим етапом можна вважати запровадження в 1992 році ДСТ України 2102-92, який, на жаль, став прямим запозиченням (перекладом на українську мову) колишнього союзного стандарту. Він стосувався дуже вузького кола термінів, частина з яких до того ж мала штучний характер. Головне ж полягало в неповноті і внутрішній суперечливості визначень, які не відповідають новим економічним умовам.
Другим етапом можна вважати термінологічну базу, запроваджену базовим Законом України "Про відходи". Ним вперше у вітчизняній практиці введено в обіг сучасне, європейське розуміння ряду визначальних термінів, і в цьому відношенні він зіграв дуже велику роль. Певне продовження цього процесу відбулося в подальшому через прийняття ряду нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, зокрема Порядку державного обліку і паспортизації відходів та ін. Але знову ж таки це був фрагментарний процес, позбавлений системного підходу і обов'язкового регламенту.
Третій етап почався з прийняття рішення Мінекобезпеки України (1999 р.) щодо розробки ряду основоположних стандартів у сфері поводження з відходами, в тому числі і щодо термінів та визначень. Створений з цією метою колектив фахівців охоплював вчених НАН України (Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, що є базовою установою підкомітету "Відходи…" ТК-82), Інституту екологічних проблем (м. Харків), ДНТЦ "Екоресурс" (м. Чернівці) та Мінприроди України. Відповідні наробки (у вигляді проекту стандарту) пройшли широке обговорення, в ході якого як у словникову, так і в змістовну частину стандарту було внесено корективи.
У 2004 році Радою по вивченню продуктивних сил України НАН України завершено опрацювання нового стандарту "Охорона природи "Поводження з відходами. Терміни і визначення понять" згідно з регламентними вимогами до термінологічних розробок. Стандарт пройшов науково-методичну експертизу і передається до остаточного затвердження.
Проект стандарту складається із 40 найбільш широко вживаних (базових) термінів, які згруповані в чотири тематичні розділи, а саме:
1. Загальні терміни: відходи (відхід), поводження з відходами, мінімізація відходів, небезпечні відходи, токсичні відходи, безхазяйні відходи, утворювач відходів, власник відходів, власник місць видалення (об'єктів видалення) відходів, розпорядник відходів.
2. Терміни стосовно управління та інформаційного забезпечення: система управління (менеджменту) відходами, питомий показник утворення відходів, класифікація відходів, ідентифікація відходів, нормування утворення відходів, облік відходів, інвентаризація відходів, паспортизація відходів, лімітування (утворення та розміщення) відходів;
3. Терміни стосовно операцій поводження з відходами, крім утилізації: місця поводження з відходами, місця видалення відходів; розміщення відходів, зберігання відходів, видалення відходів, захоронення відходів, оброблення (обробка) відходів, знешкодження (стабілізація) відходів, солідифікація (іммобілізація) відходів, спалювання відходів, кондиціювання відходів.
4. Терміни стосовно утилізації відходів: вторинна сировина, вторинні ресурси, вторинні матеріали, техногенне родовище, збирання відходів, заготівля відходів, перероблення відходів, регенерація відходів, депонування відходів, утилізація відходів.
В остаточну редакцію стандарту включено терміни, що з'явились у нормативних актах, зокрема у змінах до Закону України "Про відходи" і визначення яких у них відсутнє: "вторинна сировина, вторинні ресурси". Вони не є прийнятними у міжнародній практиці та відображають національну специфіку та традицію у цьому питанні. Останнє стосується також таких термінів, як безхазяйні відходи, паспортизація відходів, техногенні родовища, що не мають прямих відповідників у європейській практиці.
Розробка стандарту виходила звичайно з необхідності максимальної гармонізації термінології з практикою європейських країн та країн ОЕСР, відображеною в Базельській конвенції, директивах Європейського співтовариства, найбільш відомих предметних глосаріїв тощо. При цьому автори відмовились від уже введеного Законом терміну "виробник відходів" як змістовно некоректного і перейшли на поняття "утворювач відходів", яке знаходиться у більшій відповідності до англійського "generation". Було прийнято доцільним розмежувати поняття "перероблення" і "оброблення", хоча точних англомовних відповідників ще не склалося.
Виходячи з усталеної вітчизняної традиції, а також з європейських термінологічних підходів, було здійснено визначення поняття "утилізація відходівІ, у якого існує багато неповних відповідників типу регенерація, відновлення, рекуперація, рециклінг тощо. Утилізація розглядається як найбільш загальний термін і стосується будь-якого залучення відходів у народногосподарський обіг, в тому числі (на відміну від поняття "перероблення") використання як пального або для виробництва енергії, включаючи біогазифікацію із зазначеною метою. Поняття "оброблення відходів" звужується до здійснення будь-яких виробничих процесів, які приводять до зміни фізичних, хімічних або біологічних властивостей відходів для наступного безпечного перероблення, утилізації чи видалення.
Повний текст Проекту стандарту передано на сайт http://waste.ua. Зворотна адреса для обговорення: e-mail: nadra@rvps.kiev.ua.

STANDARD "ТERMS AND DEFINITIONS" IN SPHERE OF WASTES MANAGEMENT

Michthenko V. S., Vigovska G. P., Council for Productive Forces Study, National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine

The standard that establishes the Ukrainian terms and definitions in the sphere of wastes management is elaborated. The standard includes 40 basic terms. There are the English and Russian analogues of the terms too.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07