Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

СТРУКТУРНА МОДИФІКАЦІЯ ВТОРИННОГО ПОЛІЕТИЛЕНУ

Мишак В. Д., Лебедєв Є. В. , Семиног В. В., Інститут хімії високомолекулярних сполук Національної академії наук України (м. Київ, Україна)

При сучасних обсягах виробництва і споживання виробів із термопластичних полімерів проблема використання їх відходів стає дуже актуальною для суспільства як з економічної сторони, оскільки обсяги утворення відходів становлять мільйони тонн, а це значні сировинні резерви держави, повернення яких у виробництво - важливе технологічне завдання, так і соціальної, тому що значні обсяги полімерних відходів порушують екологічну безпеку навколишнього середовища.
Одним із перспективних напрямків використання вторинних термопластичних полімерів є їх модифікація. Відомо, що в процесі переробки, експлуатації матеріал піддається механохімічному впливу, термо-фотодестукції, що приводить до появи активних функціональних груп, які здатні ініціювати реакції окислення й структурні зміни.
Проведені нами спектроскопічні дослідження вторинних полімерів - поліетилену (ПЕ), полістиролу (ПС), поліпропілену (ПП), полівінілхлориду (ПВХ) показали наявність у них кисневмісних груп (карбонільних, карбоксильних, гідроксильних, ванільних і т. ін.), тобто вторинні термопласти можливо розглядати як активовані структури, що містять значну кількість кисневмісних груп і активних центрів у вигляді вільних радикалів. Вироби із таких матеріалів характеризуються значно нижчими фізико-механічними властивостями та терміном експлуатації. З метою поліпшення властивостей вторинних термопластів необхідно їх модифікувати.
Метою цієї роботи було вивчення впливу модифікуючої дії гексаметилентетраміну (ГМТА) на вторинний ПЕ (ВПЕ) та його властивості. Композиції ВПЕ з ГМТА готували механічним змішуванням. Механічні суміші гомогенізували в екструдері при завданих деформаційних і температурних умовах. Масову частку ГМТА змінювали від 0,1% до 10%. Оцінку впливу модифікуючої дії ГМТА на ВПЕ проводили за визначенням відносної зміни показника текучості розтопу (ПТР), значень руйнуючої напруги при розтягненні, відносного видовження та адгезії до стальних та алюмінієвих поверхонь. Структурно-хімічні зміни у ВПЕ оцінювали методом ІЧ-спектроскопії. Встановлено, що введення вже 0,1% ГМТА в ВПЕ приводить до зростання показника ПТР, зростання адгезійної міцності до металу та суттєвого зростання відносного видовження. Це може свідчити про активний вплив ГМТА на структурно-хімічні перетворення, що протікають у ВПЕ.

STRUCTURAL MODIFICATION OF SECONDARY POLYTHENE

Myshak V. D., Lebedev E. V.,Seminog V. V., Institute of Macromolecular Chemistry, National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine

One of the advanced ways of using the secondary thermoplastic polymers is their updating. The authors have researched the influence of urotropin's modifying effect on secondary polythene and its characteristics. It has been established that adding 0,1% of the modifier to secondary polythene results in increasing the melt's molding index, adhesive strength to metals as well as percent elongation. That is evidence of the profound effect of the modifier on structural-chemical transformations of secondary polythene.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07