Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

УТИЛІЗАЦІЯ ВІДХОДІВ ХІМІЧНОГО ТА КОКСОХІМІЧНОГО ВИРОБНИЦТВ - ЕФЕКТИВНИЙ МЕТОД ПІДТРИМАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

Ольхов Г. Р., Козловська Л. С., Державний технічний університет (м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл., Україна)

Однією з важливих складових сталого розвитку сучасного українського суспільства є екологічна безпека і охорона навколишнього природного середовища. Європейський вибір України, її прагнення якнайшвидше увійти до європейського співтовариства передбачає неухильне дотримання світових стандартів екологічної безпеки.
Головними джерелами забруднення навколишнього середовища є підприємства хімічної, металургійної, нафтогазодобувної, вугільної та інших галузей промисловості. Це забруднення може відбуватися за рахунок викидів в атмосферу промислових газів і скидання в природні водойми стічних вод, що містять токсичні речовини, а також через нагромадження багатотоннажних відходів, які являють собою значну потенційну небезпеку для природних екосистем.
Утилізація цих відходів є серйозною економічною та екологічною проблемою, що дотепер чекає свого кардинального вирішення. Одним з перспективних шляхів такого вирішення є використання промислових відходів для створення нових ефективних матеріалів. Підраховано, що з великої кількості придатних до повторного використання промислових відходів у даний час використовується тільки близько 30%. Інші 70% не використовуються і, як наслідок, є джерелом забруднення навколишнього середовища і підвищеної небезпеки для населення промислових регіонів. Це завдає істотної шкоди здоров'ю населення і навколишньому середовищу, виводить з господарського використання землі, у першу чергу сільськогосподарські угіддя, призводячи до виснаження природних ресурсів, і в кінцевому підсумку перешкоджає сталому розвитку регіонів та країни в цілому.
Прикладом комплексного вирішення даної проблеми є розробка і виготовлення на основі відходів аміачного і коксохімічного виробництва нових ефективних інгібіторів корозії і солевідкладення серій АКС і КТІ-С. Інгібітори, отримані шляхом технологічної переробки вказаних відходів, є екологічно чистими і застосовуються для захисту від корозії і солевідкладення устаткування нафтодобувних підприємств, що знаходиться в контакті з агресивними пластовими водами. Крім первинного екологічного ефекту - усунення можливості забруднення навколишнього середовища токсичними відходами виробництва, застосування інгібіторів має додатковий, вторинний екологічний ефект, що полягає в зниженні забруднення природних водоймищ і ґрунтів нафтою та агресивними пластовими водами внаслідок зменшення числа аварій технологічного устаткування через корозію.
Досвід показує, що використання хімічних і коксохімічних відходів як вторинної сировини є одним з найбільш раціональних способів їх утилізації. Це дозволяє, з одного боку, значно знизити екологічне навантаження на природне середовище (шляхом зменшення або повної ліквідації об'єктів розміщення відходів), з іншого - забезпечити більш раціональне використання дефіцитних і непоновлюваних природних ресурсів, заміняючи первинну сировину на вторинну.

PROCESSING OF CHEMICAL AND COKE INDUSTRY' WASTES AS EFFECTIVE WAY TO KEEP ECOLOGICAL SAFETY

Olkhov G. R., Kozlovska L. S., State Technical University, Dneprodzerzhinsk, Dnepropetrovsk region, Ukraine

The chemical and coke industry' wastes contain a lot of substances suited for manufacturing the various chemical reagents, inhibitors of corrosion and salt deposition, deactivators, regulators of etching, etc.
On basis of the coke and ammonia wastes the up-to-date inhibitors of corrosion and salt-deposition are developed. They are applied with success at the oil-production enterprises.

Главная страница
Сведения об авторах


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 23.04.07