Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ТЕХНОЛОГІЯ ТА УСТАТКУВАННЯ ПРИСКОРЕНОГО КОМПОСТУВАННЯ
ОРГАНІЧНИХ ВІДХОДІВ

Ляшенко О. О., Мовсесов Г. Є., Інститут механізації тваринництва Української академії аграрних наук, Запоріжжя, Україна

Розроблена технологія, в основу якої покладено новий спосіб прискореного біотермічного компостування органічних відходів з виробництвом високоякісних добрив (патент України № 8463, МПК C02F 17/00). Основні концептуальні положення, закладені в технологічний процес, полягають у такому:
— раціональна підготовка компостних сумішей перед компостуванням;
— створення раціональних умов для мікробіологічних процесів у компостних сумішах;
— завершеність процесу з мінімізацією необхідних технологічних енерговитрат;
— гарантії якості кінцевого продукту (компосту) як органічного добрива;
— санітарно-гігієнічна та екологічна безпека як самого виробництва, так і одержаного компосту.
Технологічний процес різниться від традиційних систем компостування тим, що дозволяє суттєво скоротити термін переробки відходів й одночасно контролювати і регулювати основні чинники, що впливають на його хід.
Основна мета — одержати добрива з максимальним збереженням поживних речовин і з властивостями, близькими до властивостей гумусу; позбутися неприємних запахів; позбавити схожості насіння бур'янів і знезаразити компост від гельмінтів та патогенних мікроорганізмів.
На першому етапі технологічного процесу передбачене приготування суміші перед компостуванням. За традиційного компостування, скажімо в буртах, суміш готують, змішуючи гній з соломою до певної вологості. При цьому не враховують кількості й балансу поживних речовин у вихідній суміші, необхідних для активної життєдіяльності мікроорганізмів. Розроблений спосіб має на меті: доведення вихідної суміші до технологічної вологості та структуральну її підготовку для ефективної аерації, а також інтенсифікацію процесу з регулюванням ступеня розкладу органіки. Залучені органічні відходи, наприклад рослинного походження, при компостуванні розглядаються не тільки як вологопоглинальний і структуральний компонент, а також як енергетичний і підживлювальний компонент для поліпшення життєдіяльності мікрофлори. Розроблена методика розрахунку компонентного складу вихідної суміші за масовими пропорціями з урахуванням їхніх фізико-хімічних властивостей.
Готування вихідних компостних сумішей виконується універсальною компостоприготуваль-ною машиною з принципово новим типом змішувально-завантажувальних робочих органів (патент України № 8399 МПК B65G 65/20). Принцип роботи змішувально-завантажувального робочого органу побудований таким чином, що лопаті під час роботи виконують декілька операцій: зрізання, змішування та захват пошарово сформованих компостних компонентів, переміщення та розвантаження їх на транспортуючий конвеєр з подальшим подаванням на переробляння. Машина додатково дозволяє формувати бурти висотою до 2,5 м, перелопачування маси, виконує завантажування готового компосту в транспортні засоби з висотою борту до 2,4 м.
Біотермічний процес компостування може здійснюватись як на відкритих майданчиках, так і в ферментаційних спорудах, обладнаних аераційною системою.
Коротко технологічні операції прискореного біотермічного компостування полягають у такому:
— змішана без ущільнення компостна суміш формується в бурт на вологопоглинальний матеріал (солома або підсушений рециркуляційний компост), в основу якого укладається перфорований аераційний трубопровід (як варіант — майданчик або ферментатор зі стаціонарним аераційним каналом і перфорованим трубопроводом);
— після досягнення в масі компостної суміші температури понад 35°С здійснюється періодична аерація її протягом всього процесу біотермічного компостування. Максимальна температура біотермічного процесу компостування не повинна перевищувати 60°С;
— після завершення біотермічного компостування і пониження температури компосту нижче 40°С додатково проводиться підсушування компосту шляхом інтенсивної аерації повітрям до вологості 60%.
Одержаний за такою технологією компост у своєму складі містить (за сухою речовиною): органіки — не менше 75%, загального азоту — від 1,9 до 2,3%, фосфору — до 1,8%, калію — до 1,5%. Потенційна вартість тільки за вмістом діючої речовини макроелементів NPK становить 50,2 грн/т.
На сьогодні розроблено технологічний регламент процесу прискореного компостування та проектно-кошторисну документацію на модульний зразок ферментатора. Основні положення викладені у Вихідних вимогах на «Технологію прискореного енергозберігаючого компостування гною з органічними відходами» (реєстраційний № Вт 46.16.20.33-2001).

THE TECHNOLOGY AND EQUIPMENT FOR ACCELERATED COMPOSTING
OF ORGANIC WASTE

Lyashenko A. A., Movsesov G. E., Institute for Mechanization of Animal Husbandry, Ukrainian Academy of Agrarian Sciences, Zaporizhzhia, Ukraine

The article presents the technology and equipment for accelerated composting of organic waste of animal industries and plants with production of high-quality ecological safe fertilizers. The technological process is based on a new method of balanced compost mixtures for composting, forced aeration with a control of temperature ranges.

Главная страница

Сведения об авторах

Ляшенко Олександр Олександрович, зав. лабораторією агроекології, Інститут механізації тваринництва Української академії аграрних наук, острів Хортиця, Запоріжжя, 69017, Україна. Тел./факс (061) 286-53-23

Мовсесов Гаррі Ервандович, к. т. н., с. н. с, лабораторія агроекології, Інститут механізації тваринництва Української академії аграрних наук, острів Хортиця, Запоріжжя, 69017, Україна. Тел./факс (061) 286-53-23. E-mail: Movsesovdogmail.ru

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 24.04.07