Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ВОГНЕГАСНІ ТА ВОГНЕЗАХИСНІ ЗАСОБИ НА ОСНОВІ ПРОМИСЛОВИХ ВІДХОДІВ

Савченко О. В., Кірєєв О. О., Тарасова Г. В., Тарахно О. В., Академія цивільного захисту України, Харків, Україна

Проблема промислових відходів залишається актуальною для всіх промислово розвинутих країн.
В Україні є велика кількість виробництв, де в якості відходів утворюються солі двох- та багатовалентних металів. Так, на машинобудівних підприємствах одним із таких відходів є розчини травлення металів (залізо, алюміній, магній та ін.). Багатотоннажним відходом содового виробництва є дистелерна суспензія, до складу якої входять хлорид кальцію та натрію, гідроксид та сульфат кальцію. Практично єдиним місцем зберігання відходів є шламонакопичувачі — «білі моря». Це масштабні та дорогі споруди, які становлять потенційну небезпеку для навколишнього середовища. Постійно існує загроза потрапляння хлоридів у підземні води з усіма негативними наслідками.
Іншою актуальною проблемою для України є пожежі та збитки від них. Статистика останніх років свідчить, що у 2004 р. в Україні сталось 47 670 пожеж, прямі збитки від яких становлять 48 257,3 тис. грн, а побічні — 258 915,6 тис. грн.
Ще у 30-х pp. XX ст. з метою пожежогасіння використовувались водні розчини солей кальцію та магнію. За своєю вогнегасною ефективністю вони перевищують воду. Однак їх використання не знайшло подальшого розповсюдження з причин технологічного, економічного та екологічного характеру. Зокрема, ці розчини мали ті ж недоліки, що й вода. Через стікання з вертикальних і похилих поверхонь їх коефіцієнт використання становив декілька відсотків.
В АЦЗУ в межах досліджень з утилізації промислових відходів були розроблені гелеутворю-ючі вогнегасні та вогнезахисні системи. Вони являють собою систему, що складається з двох компонентів, які окремо зберігаються і одночасно подаються. Перший компонент являє собою розчин гелеутворювача — розчини рідкого скла. Другий компонент — розчин каталізатора гелеутворювання — розчини деяких солей. При одночасній подачі двох компонентів вони змішуються на палаючих поверхнях або тих, котрі захищаються, утворюючи на поверхні гель (вогне-захисний шар, що не тече, в якому понад 90% складає вода).
Як каталізатор гелеутворювання були випробувані та добре себе зарекомендували солі кальцію, магнію, алюмінію та заліза. Позитивний результат дали солі заліза, які є в розчинах кислотного травлення сплавів заліза. Причому під час їх взаємодії солі заліза переходили в нерозчинний стан, а залишки кислот нейтралізувались силікатом натрію. Найкращі показники виявились у системах, до складу яких входили хлоридні відходи содового виробництва.
Проведені досліди підтвердили добру вогнегасну та вогнезахисну дію гелеутворюючих систем (ГУС). Отримані дані адгезійної міцності гелів дозволяють зробити висновок про можливість використання ГУС як для гасіння пожеж та захисту від їх теплового впливу, так і для створення регульованих протипожежних розривів і підвищення межі вогнестійкості будівельних конструкцій. Дослідами встановлено, що після випаровування усієї води з гелю утворюється твердий вогнезахисний шар з неорганічних речовин. Обмеження застосування будь-якого вогнегасного засобу обумовлено його шкідливою дією на оброблені ним конструкції, обладнання та ін. Експериментально встановлено, що після висихання гелю ксерогель, що утворюється, легко видаляється, не пошкоджуючи оброблені ним поверхні. Проведені дослідження довели можливість, доцільність та підтвердили перспективність використання ГУС при ліквідації пожеж у житловому секторі або на нафтобазах.
За попередніми розрахунками використання ГУС для гасіння пожеж у житловому секторі дозволить щорічно утилізувати 15—16 тис. т відходів содового виробництва. При цьому буде досягнуто значне зменшення збитків від цих пожеж і витрат на їх ліквідацію.

FIRE EXTINGUISHING AND FIRE RETARDING AGENTS MADE OF INDUSTRIAL WASTES

Savshenko O. V., Kireev O. O., Tarasova G. V., Tarahno O. V., Civil Defence Academy of Ukraine, Kharkiv, Ukraine

The paper presents a promising research area in the field of industrial waste management. There is a significant potential for the waste product recycling and production of gelling compounds of fire-extinguishing agents.

Главная страница

Сведения об авторах

Савченко Олександр Віталійович, ад'юнкт, кафедра процесів горіння, Академія цивільного захисту України, вул. Чернишевського, 94, Харків, 61023, Україна. E-mail: cartaginem_2dogrambler.ru

Кірєєв Олександр Олександрович, к. х. н., доц., кафедра процесів горіння, Академія цивільного захисту України, вул. Чернишевського, 94, Харків, 61023, Україна. Тел. (057) 707-34-37

Тарасова Галина Василівна, к. х. н., доц., кафедра процесів горіння, Академія цивільного захисту України, вул. Чернишевського, 94, Харків, 61023, Україна. Тел. (057) 707-34-37

Тарахно Олена Віталіївна, к. х. н., доц., нач. кафедри процесів горіння, Академія цивільного захисту України, вул. Чернишевського, 94, Харків, 61023, Україна. Тел. (057) 707-34-05

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 24.04.07