Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

РЕГІОНАЛЬНІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ СЕЛЕКТИВНОГО ЗБОРУ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Шмандій В. М., Дейна І. П., Шевченко О. О., Державний політехнічний університет, Кременчук, Полтавська область, Україна

Проблема утилізації твердих побутових відходів існує досить давно. З плином часу вона не тільки не втрачає, а, навпаки, набуває гостроти у зв'язку з невпинним зростанням їх кількості. Одним із шляхів реалізації зазначеної проблеми є провадження системи роздільного збору твердих побутових відходів (ТПВ) та переробка вторинної сировини.
Нами проведене соціологічне дослідження з подальшою обробкою отриманих статистичних даних за допомогою програмного пакета STATISTICA. Усне опитування жителів району досліджень проводилось з метою виявити позицію населення щодо роздільного збору ТПВ, оскільки від рівня екологічної свідомості населення в значній мірі залежить кінцевий результат.
Районом дослідження було вибрано житловий масив у східній техногенній зоні, який розташовано відособлено від інших районів міста, і в ньому, на наш погляд, є найбільш оптимальним з техніко-економічної точки зору впровадження системи роздільного збору побутових відходів. Опитування дозволило зробити висновок щодо ступеня інформованості населення, а також про те, яку роботу з метою набуття ним нових навичок поведінки і культури поводження з відходами потрібно здійснити.
В соціологічному опитуванні взяли участь 1793 респонденти, серед яких кількість чоловіків і жінок приблизно однакова. За віком аудиторія розподілилась таким чином: до 30 років — 422 особи; 30—40 років — 721 особа; 40—50 років — 416 осіб; понад 50 років — 234 особи. Отже, аудиторія є репрезентативною. З 1793 опитаних 1663 особи мешкають у Кременчуці постійно. В результаті опитування встановлено, що 659 осіб задоволені чистотою своєї вулиці, 1004 особи — не задоволені. Серед опитаних 573 особи вважають, що проблему відходів повинна вирішувати адміністрація, 209 осіб — мешканці, 881 особа вважає, що проблему необхідно вирішувати адміністрації спільно з мешканцями. Більше половини опитаних (69%) не знають, що відбувається з відходами, а 72,4% опитаних вважають, що запровадження системи роздільного збору відходів поліпшить ситуацію з побутовими відходами. На запитання: «Якщо зміниться поведінка мешканців по відношенню до ТПВ, чи поліпшиться ситуація?», «так» відповіли 67% опитаних, «ні» — 16%, не змогли відповісти на запитання 17%. На запитання: «Яким чином можна вплинути на поведінку населення по відношенню до ТПВ?», 48% опитаних висловились на користь штрафів і стягнень, 29,5% — за проведення роз'яснювальних робіт, ще 18% — проведення рекламних акцій і кампаній, власні варіанти запропонували 4,5% опитаних. Готовність сортувати побутові відходи висловили 79,4% опитаних. Здебільшого це люди до 30 років і старші 50, більшість — жінки. Небажання сортувати відходи висловили 20,6% опитаних, в основному чоловіки вікової групи 30—40 років.
Отримані дані свідчать про суттєво низький рівень обізнаності населення стосовно питання утилізації побутових відходів, але відмічається бажання мати таку інформацію і готовність підтримати систему роздільного збору відходів.
Для підвищення рівня інформованості населення, що є основним діючим елементом системи роздільного збору ТПВ, запропонована така програма дій:
1) публікація інформаційних статей у періодичних виданнях;
2) проведення освітніх лекцій, конкурсів у середніх, професійних та вищих навчальних
закладах із залученням викладачів відповідної кваліфікації;
3) організація роботи над розробкою системи штрафів і заохочень, інформування про неї населення;
4) інформування населення про мережу стаціонарних і пересувних пунктів прийому вторинної сировини;
5) створення інформцентру і популяризація системи роздільного збору відходів за допомогою тематичних матеріалів (друкованих плакатів, листівок, буклетів), «гарячих ліній», проведення освітніх тренінгів для робітників комунальних підприємств тощо;
6) розробка заходів, що зобов'язують об'єкти торгівлі організовувати роздільний збір відходів тари, упаковки з метою, крім іншого, надавати приклад ефективності та перспективності такого методу населенню;
7) створення телепрограм щодо проблеми побутових відходів у місті.
Поліпшення інформованості населення дозволить акцентувати увагу на актуальності проблеми роздільного збору відходів і дасть змогу за рахунок підвищення громадянської свідомості залучити жителів м. Кременчука до роздільного збору відходів.

REGIONAL ASPECTS OF INTRODUCTION OF SEPARATE COLLECTION SYSTEMS FOR MUNICIPAL WASTE

Shmandiy V. M., Deina I. P., Shevchenko E. A., State Polytechnic University, Kremenchug, Poltava Region, Ukraine

The paper considers an urgent issue of improving the management of household waste through the introduction of separate waste collection system. The recent household survey involved the interviewing of local residents living within the pilot residential of area of Kremenchug town. The purpose of this interviewing process was to assess the current level of awareness and support with regard to the recommended system of separate waste collection. The data processing was carried out with the help of the STATISTICA software. The paper presents the results of data analysis and identifies a number of proposed awareness raising actions.

Главная страница

Сведения об авторах

Шмандій Володимир Михайлович, д. т. н., проф., декан факультету природничих наук, Кременчуцький державний політехнічний університет. Для листування: вул. Першотравнева, 20, Кременчук, 39614, Полтавська обл., Україна. Тел. (05366) 3-10-19. E-mail: ecoldogpolytech.poltava.ua

Дейна Ігор Петрович, ст. викладач, кафедра екології, Кременчуцький державний політехнічний університет. Для листування: вул. Першотравнева, 20, Кременчук, 39614, Полтавська обл., Україна. Тел. (05366) 3-10-19. E-mail: ecoldogpoltytech.poltava.ua

Шевченко Олена Олександрівна, асистент, кафедра екології, Кременчуцький державний політехнічний університет. Для листування: вул. Першотравнева, 20, Кременчук, 39614, Полтавська обл., Україна. Тел. (05366) 3-10-19. E-mail: ecoldogpolytech.poltava.ua

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 24.04.07