Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

Главная страница
Сведения об авторах

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВІДХОДІВ НА СТАН ГРУНТІВ ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Філоненко Л. Г., Федорець С. М., Прокопенко Л. А., Колеснікова Т. О., Донецький обласний державний центр охорони родючості ґрунтів і якості продукції, Донецьк, Україна
Бородай Ю. К., Донецький інститут агропромислового виробництва, Донецьк, Україна

Висока концентрація промислового та сільськогосподарського виробництва, висока щільність населення, розвинута транспортна структура Донецького регіону створили надмірне навантаження на природне середовище області (рисунок).

Карта-схема розміщення джерел забруднення навколишнього середовища Донецької області станом на 01.01.2006 р.:
• — промислові джерела забруднення

У структурі промислового потенціалу Донецького регіону 78% припадає на екологічно небезпечні галузі виробництва — металургійну (42%), видобувну (16%), виробництво електроенергії (11%), хімічну, нафтохімічну промисловість та виробництво коксу (9%). Об'єм викидів, які забруднюють атмосферу, в Донецькій області вдвічі більший, ніж у Дніпропетровській, в 3,5 разу — ніж у Луганській, в 7 разів — ніж у Запорізькій і в 12,1 — ніж у Харківській областях. Щорічно в області стаціонарними джерелами викидається близько 1,6 млн т небезпечних речовин (більше 38% від загальних викидів по Україні). В цілому по області викиди у розрахунку на квадратний кілометр території становили 61,8 т. У розрахунку на одну особу області викиди шкідливих речовин від стаціонарних джерел склали 352,5 кг на рік. У багатьох промислових містах та сільських районах рівень викидів на одного мешканця перевищує середньообласний у декілька разів.
У Донецькій області ситуація щодо поводження з відходами є дуже небезпечною.
У 2005 р. внаслідок виробничої діяльності підприємств в області утворилося 675,5 тис. т небезпечних відходів. Основна їх частина (близько 83% загального обсягу) належить до ІІІ класу небезпеки, 17% — до II класу. До відходів І класу небезпеки (надзвичайно небезпечних) віднесено 67,7 т.
Упродовж 2005 р. 170 тис. т небезпечних відходів використано на підприємствах (майже половина з них відпрацьовані нафтопродукти), 24,3 тис. т знешкоджено, у тому числі 2,6 тис. т спалено.
Через відсутність полігонів для захоронення відходів та заводів з їх переробки зберігання здійснюється на території підприємств.
Найбільшого забруднення зазнає верхній шар літосфери — ґрунт. Це пов'язано з розсіюванням у приземному прошарку атмосфери аеральних емісій промислових підприємств, що містять різноманітні екотоксиканти. Характерними для Донецького регіону є важкі метали, фториди, сірководень та ін. Під дією цих сполук детоксикуючий потенціал ґрунтів у техногенно напружених регіонах суттєво зменшується і створюються умови для перенесення забруднюючих речовин з ґрунту в рослини сільськогосподарських культур.
Забруднення ґрунту, та відповідно сільськогосподарських культур, становить значну небезпеку для людини та інших живих організмів, тому що накопичені в рослинах важкі метали включаються в харчові ланцюги і з продуктами харчування потрапляють в шлунково-кишковий тракт людини.
Щорічні спостереження за еколого-агрохімічним станом ґрунтів області проводяться центром «Облдержродючість» шляхом локальних досліджень на контрольних ділянках.
На жаль, сільськогосподарські підприємства не приділяють достатньої уваги вивченню якісного стану ґрунтів з метою планування і організації раціонального і, в результаті, економічно вигідного використання ґрунтів та їх охорони.
З важких металів, сполуки яких найбільш забруднюють ґрунти, можна виділити такі: мідь, цинк, свинець, кадмій, ртуть.
За період досліджень значного збільшення валового вмісту міді на контрольних ділянках спостережень не виявлено. Максимальну кількість міді мають ґрунти перелогів. Вони акумулюють важкі метали, які надходять аерально, у верхньому шарі. По рівню забрудненості міддю переважають ґрунти з вмістом нижче фону. Найбільший вміст міді відзначається на перелогах ТОВ «Азовське» поблизу м. Маріуполь.
Надлишкове надходження міді та її сполук в організм людини спричиняє розвиток ряду хронічних захворювань.
Середній вміст валових форм цинку в ґрунтах контрольних ділянок спостережень за період досліджень знаходиться на рівні вище фону, але не перевищує ГДК. Максимальну кількість цинку містять ґрунти перелогів. Перевищення ГДК на 10—15% визначено на ділянці, яка розміщена на території ТОВ «Агролен» м. Горлівка. Вміст валових форм цинку, який знаходиться нижче або на рівні фону, зафіксований на ріллі СТОВ «Кіровське» Старобешівського району та на території ТОВ «Скіф» м. Краматорськ.
Підвищені концентрації цинку викликають нудоту, дихальну недостатність, фіброз легенів, онкологічні захворювання.
На контрольних ділянках рівні забрудненості ґрунтів свинцем як ріллі, так і перелогів залишаються протягом спостережень стабільно високими і перевищують фон на 40—45% та 60—65% відповідно. Значне перевищення ГДК (26 мг/кг ґрунту) спостерігається на перелогах ТОВ «Азовське» поблизу м. Маріуполь.
При свинцевому токсикозі уражаються в першу чергу органи кровотворення, нервова система та нирки.
Середні по контрольних ділянках рівні забрудненості ґрунтів кадмієм на перелогах та ріллі знаходяться вище фону на 60—62% та 15—20% відповідно. Але тенденція за період досліджень свідчить про поступове збільшення накопичення валових форм кадмію як на перелогах, так і на ріллі. Найбільш забруднені кадмієм ґрунти знаходяться на території ТОВ «Агролен» м. Горлівка.
За період спостережень середній вміст валової ртуті на контрольних ділянках досліджень визначено на рівні 0,04—0,05 мг/кг ґрунту на ріллі та 0,07—0,08 мг/кг ґрунту на перелогах. Це незначною мірою перевищує рівень фону. Перевищення ГДК на окремих ділянках не виявлено.
Результати досліджень за останні роки показують, що вміст радіонуклідів 137Cs і 90Sr на контрольних ділянках спостережень істотно не змінився.
Для забезпечення належного екологічного стану довкілля в Донецькому регіоні необхідно розробити обласну цільову програму, яка має передбачати заходи з ліквідації, рекультивації, реконструкції, вдосконалення діючих та будівництво нових об'єктів розміщення відходів та їх переробки.

THE STUDY INTO IMPACTS OF HAZARDOUS WASTES ON THE STATUS OF SOIL IN THE DONETSK OBLAST

Filonenko L. G., Fedorets S. M., Prokopenko L. A., Kolesnikova T. O., Donetsk Regional State Centre for Protection of Agricultural Soil Fertility and Product Quality, Donetsk, Ukraine
Boroday Yu. K., Donetsk Institute of Agro-Industrial Production, Donetsk, Ukraine

The paper presents the results of soil monitoring undertaken by local researchers on a number of control plots.

Главная страница

Сведения об авторах

Филоненко Леонид Григорьевич, канд. сельхоз. наук, директор, Донецкий областной государственный центр охраны плодородия почв и качества продукции («Облгосплодородие»), ул. Ленина, 14, п. Пески, Ясиноватский р-н, Донецкая обл., 86053, Украина. Тел. (06236) 4-82-78, факс (06236) 4-87-26. E-mail
Бородай Юрий Кондратьевич, канд. хим. наук, зав. лабораторией мониторинга, Донецкий институт агропромышленного производства, ул. Ленина, 14, п. Пески, Ясиноватский р-н, Донецкая обл., 86053, Украина. Тел. (062) 223-90-55, тел. моб. (050) 872-64-68, факс (06236) 4-87-32. E-mail

Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации

Последние изменения внесены 10.07.07