Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"


Главная страница
Сведения об авторах

 Біотехнологія очищення промислових стічних вод

Саблій Л. А., Жукова В. С., Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», Київ, Україна

Автори цієї роботи пропонують біотехнологію, здійснювану в системі біореакторів з іммобілізованими мікроорганізмами. Використання просторової сукцесії прикріплених мікроорганізмів-деструкторів і трофічного ланцюга зоопланктону дозволяє повністю утилізувати органічні забруднювальні речовини і очистити стічні води до рівня сучасних вимог.

За технологією анаеробно-аеробна система складається з двох анаеробних, двох аноксидних і аеробного біореакторів, з'єднаних послідовно, з протоком води між ними і устаткованих носіями ВІЯ для іммобілізування мікроорганізмів. Мікроорганізми заселяють носій ззовні і всередині волокон джгутових ниток. Така система витримує великі коливання витрат стічних вод і концентрацій забруднювальних речовин на вході і забезпечує стабільну роботу очисних споруд, зокрема при залповому надходженні токсичних речовин.

У біореакторах кожного ступеня забезпечене утворення специфічних гідробіоценозів, характерних для певного ступеня, зважаючи на певні концентрації та фізико-хімічні властивості органічних і неорганічних речовин, які надходять у кожну споруду, а також на відповідні кисневі умови процесу.

На аноксидному і аеробному ступенях очищання в біореакторах з іммобілізованими мікроорганізмами спостерігається утворення біоконвеєра (від бактерій, дрібних джгутикових, інфузорій до коловерток, черв'яків та інших організмів), який усуває органічні забруднювальні речовини і регулює чисельність популяцій гідробіонтів — біологічних очисників води. Внаслідок виїдання бактеріальної частини біомаси гідробіонтами вищих трофічних ланок харчових ланцюгів, які утворюються в біоценозі споруд, має місце зменшення кількості біомаси та збільшення її мінеральної частини (зольність сягає 50 %).

Застосування носіїв з іммобілізованими мікроорганізмами в аноксидних і аеробних біореакторах забезпечує високу окисну потужність, що дозволяє зменшити їх розміри в 3—5 разів порівняно з аеротенками. Компактність біореакторів уможливлює скорочення площі споруд і витрат на їх збудування. Приріст мулу (до 30 %) завдяки застосуванню на перших ступенях очищання анаеробного процесу дозволяє знизити витрати повітря, а відтак і електроенергії.

Якість очищення стічної води забезпечує відповідність установленим нормативам щодо граничнодопустимого скиду в водний об'єкт.

Описана вище технологія розроблена і впроваджена та забезпечує очищення промислових висококонцентрованих стічних вод:

   від органічних речовин за ХСК на 94—95 %;

   азоту амонійного на 98—100 %;

   завислих речовин на 93—95 %.

 Biological Treatment Technology for Industrial Wastewater

Sabliy L. A., Zhukova V. S., National Technical University of Ukraine «Kyiv Polytechnic Institute», Kyiv, Ukraine

The authors present a biological treatment technology featuring a system of bioreactors with immobilized microorganisms. Artificial fibre carriers are installed in each reactor to hold hydrobionts selected at each treatment stage. The technology ensures high treatment efficiency, especially with regard to organic compounds, ammonium nitrogen and suspended solids

Главная страница

Сведения об авторах

Саблій Лариса Андріївна, канд. техн. наук, доц., кафедра екобіотехнології та біоенергетики, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», просп. Перемоги, 37, Київ, 03056, Україна. Моб. (099) 281-09-91. E-mail
Жукова Bepoнiка Cepгiївна, аспірантка, кафедра екобіотехнології та біоенергетики, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут», просп. Перемоги, 37, Київ, 03056, Україна. Моб. (097) 271-43-74. E-mail


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 31.03.11