Главная страница сайта "Мир отходов"

Ежегодная Международная конференция "Сотрудничество для решения проблемы отходов"

4-я Международная конференция
"СОТРУДНИЧЕСТВО ДЛЯ РЕШЕНИЯ ПРОБЛЕМЫ ОТХОДОВ"
31 января - 1 февраля 2007 г., Харьков, Украина

Тексты докладов, представленных на IV Международной конференции "Сотрудничество для решения проблемы отходов", и контактные координаты авторов.

 

РЕЗОЛЮЦІЯ

ІV Міжнародної конференції
"Співробітництво для вирішення проблеми відходів"
31 січня - 1 лютого 2007 р., Харків, Україна

Обсяги накопичених в Україні відходів дозволяють віднести її до однієї з найбільш техногенно навантажених країн світу. В останні роки намітилися позитивні тенденції в сфері державного регулювання системи поводження з відходами. В Україні в основному створена відповідна нормативно-правова база, що поступово наближається до вимог європейського законодавства. Виріс обсяг використання відходів як вторинної сировини. Профільні міністерства і відомства, еколого-гігієнічна наука і практика, громадськість країни підсилюють увагу до контролю утворення і розміщення відходів, їхнього впливу на здоров'я людини і навколишнє середовище.

Разом з тим ситуацію не можна визнати задовільною. Невідповідність між прогресуючим накопиченням відходів і заходами, спрямованими на запобігання їхньому утворенню, утилізацію, знешкодження і видалення, загрожує не тільки поглибленням екологічної кризи, але і загостренням соціально-економічної ситуації в цілому.

На території України функціонують тисячі полігонів для захоронення відходів. Технічний стан більшості з них не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам і становить небезпеку для навколишнього природного середовища і здоров'я населення. Вимагають розв’язання питання розробки техногенних утворень - об'єктів розміщення відходів видобутку і збагачення корисних копалин, що містять значні запаси цінної мінеральної сировини.

Не існує розвиненої інфраструктури збирання, переробки, транспортування і видалення відходів, відсутні механізми реалізації вимог законодавства щодо забезпечення повноти збирання, збереження і недопущення знищення і псування відходів, що є вторинною сировиною, а також спеціального режиму поводження з ними. Недостатньо розроблена нормативно-правова база для розвитку малого і середнього бізнесу в цій сфері. Через відсутність необхідних механізмів повільно впроваджуються практичні заходи на регіональному і місцевому рівнях.

Одержання достовірної інформації відносно обсягів утворення, використання відходів і стану ринка вторинної сировини утруднено в зв'язку з недосконалістю форм статистичної звітності. Відсутня ефективна система контролю над потоками відходів.

Плата за розміщення відходів низька і не стимулює підприємства застосовувати сучасні методи поводження з ними.

Вимагає негайного вирішення проблема знешкодження, безпечного збереження і видалення значної кількості токсичних відходів, у тому числі стійких органічних забруднювачів (СОЗ).

Усе більш актуальним стає питання утилізації оргтехніки, побутового устаткування, автомобілів, відновлення яких відбувається значно швидше, ніж раніше.

Загострюється проблема утилізації відпрацьованої тари й упаковки. Однак, умови для залучення населення до збирання і заготівлі окремих видів відходів як вторинної сировини не створені.

Інформаційне забезпечення суб'єктів господарської діяльності в сфері поводження з відходами, обмін інформацією і співробітництво на міжнародному рівні не відповідають сучасним вимогам.

Учасники конференції звертають увагу на важливість системного підходу до вирішення проблеми на основі розгляду впливу на навколишнє середовище всього життєвого циклу продукції - від стадії видобутку і первинної переробки всіх видів природної сировини і далі на стадіях виробництва, а також у процесі експлуатації продукції й аж до утилізації або знешкодження (видалення) відходів і відпрацьованих виробів. Реалізація такого підходу можлива тільки в умовах державного регулювання ринкової економіки в напрямку її екологізації.

Учасники конференції вважають за необхідне:

- інтегрування екологічної політики до всіх галузей економіки та програми розвитку країни;
- створення єдиної системи моніторинга, підвищення його якості, подолання вузьковідомчих підходів;
- забезпечення належного ступеня міжвідомчої координації з питань удосконалення законодавства і практики у сфері управління відходами;
- удосконалення системи державного контролю і нагляду за поводженням з відходами;
- стимулювання впровадження прогресивних науково обгрунтованих технологій поводження з відходами;
- покращання системи інформаційного забезпечення в сфері управління відходами, посилення обміну інформацією та співпраці на міжнародному рівні;
- впровадження методології оцінок ризику в роботу санітарно-гігієнічної служби;
- подальше впровадження механізмів сертифікації;
- поширення сфери застосування екологічного аудиту;
- вдосконалення існуючих і створення нових економічних механізмів для заохочення технічного переоснащення підприємств і орієнтації економіки в напрямку «чистих» технологій;
- впровадження класифікатора відходів, гармонізованого з європейським переліком відходів;
- комплексний аналіз юридичних невідповідностей між існуючим національним законодавством та правовою сферою ЄС щодо відходів;
- проведення оцінки адміністративного та інституціонального забезпечення для ефективного виконання завдань імплементації;
- визначення заходів, які треба вжити, щоб привести національне законодавство у сфері поводження з відходами у відповідність із законодавством ЄС;
- розвиток інфраструктури поводження з відходами як вторинною сировиною, а також з небезпечними відходами;
- формування ринкових механізмів поводження з відходами;
- стимулювання надходження інвестицій у сферу поводження з відходами;
- встановлення нормативів платежів, що стимулюють збір і утилізацію відходів як вторинних ресурсів, і приведення цих нормативів у відповідність з європейською практикою;
- запобігання незаконному ввозу небезпечнихи хімічних речовин і відходів на територію України з інших держав;
- розвиток регуляторного й організаційно-економічного механізмів стимулювання розробок і впровадження нових технологій і устаткування, а також підприємницької діяльності в сфері поводження з відходами;
- посилення відповідальності за правопорушення в сфері поводження з відходами;
- стимулювання збільшення обсягів виробництва продукції з вторинної сировини;
- розширення гігієнічних та екологічних досліджень у сфері виробництва продукції з застосуванням відходів виробництва і споживання.
- удосконалення паспортизації відходів, системи державного статистичного і первинного обліку відходів і впровадження відповідних форм звітності.

Учасники IV Міжнародної конференції "Співробітництво для рішення проблеми відходів" позитивно оцінюють діяльність організаторів даного заходу і пропонують провести чергову конференцію в 2008 р.

  Rambler's Top100


© Независимое агентство экологической информации
Последние изменения внесены 27.02.14